Chef Γιώργος Σκουλικάρης

Αν συνεργαστούμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την μαγειρική, (Σωματείο Μαγείρων ,Λέσχη Αρχιμαγείρων, Περιφέρεια ,Δήμος ,παραγωγοί, προμηθευτές, μάγειρες, τοπικά ΜΜΕ , που και σε αυτό γίνονται σωστά βήματα ) , η Κρητική κουζίνα θα αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει!!!

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 16-08-1979

Σήμερα τον βρίσκουμε στη θέση του Executive Chef στο Hotel Star beach Village. Επίσης συνιδιοκτήτης ,μαζί με τον φίλο του και συνάδελφο, Τάσο Κυρικλάκη στο εστιατοριο Sinn3rs Street food στο Ηράκλειο Κρήτης ,στη πλατεία Δασκαλογιάννη . Απόφοιτος της σχολής Le Londe στην Αθήνα. Έχει απασχοληθεί σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας (Holiday Inn, Ledra Marriot,όπως επίσης για 5 χρόνια Sous Chef στο Hotel Caldera Pallace. Έχει διατελέσει για 2 χρόνια καθηγητής μαγειρικής τέχνης. Είναι πολύ σημαντικό όπως μας είπε να μεταδίδεις τις γνώσεις σου σε νέα παιδιά.

Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας, ένα εξαίρετο φίλο και συνάδελφο  Chef. Σας καλωσορίζουμε Κε Γιώργο Σκουλικάρη στην Σελίδα μας foo-edu.eu και αφού σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας ,θα ήθελα να σας ρωτήσω. Τι σημαίνει για εσάς Μαγειρική Τέχνη;

Είναι πολύ σημαντικό να παίρνεις μια άυλη ύλη και να τη μετατρέψεις με αγάπη, με γνώσεις, με τεχνικές, έτσι ώστε να είναι ωφέλιμη, εύγεστη και δημιουργική, στον κόσμο!!!

Πιστεύω πως ένα μάγειρα εάν τον απομονώσεις σε ένα νησί για 6 μήνες, θα γυρίσει πίσω και θα έχει μείνει “πίσω” από ιδέες και από τεχνικές. Η μαγειρική τέχνη εξελίσσετε κάθε μέρα. Αυτό είναι μαγειρική τέχνη!!!

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Οι μυρωδιές από την κουζίνα της μαμάς. Από κει και πέρα η αγάπη για τη μαγειρική!!!

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας;

Καταρχήν η αγάπη για την μαγειρική. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό από μόνο του .Ένας νέος μάγειρας πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή, ταπεινότητα, θέληση για να εξελιχθεί, αλλά το πιο σημαντικό, να είναι καλό παιδί.

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό η κακό  στο επάγγελμα; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Μάγειρες;

Σίγουρα η τηλεόραση και γενικά η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ στο επάγγελμα του μάγειρα. Βέβαια δεν ανταποκρίνονται πάντα στις πραγματικές συνθήκες .Εκεί πρέπει να παίξουν το σωστό ρόλο οι σχολές, αλλά και εμείς οι Chefs, όταν έρχονται οι νέοι μάγειρες να τους “προσγειώνουμε στην πραγματικότητα”.

Θα τους συμβούλευα να αγαπάνε αυτό που κάνουν και να είναι ταπεινοί.

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι μάγειροι να διδάσκονται περισσότερο Ελληνική κουζίνα;

Νομίζω πως είναι χρέος μας να γνωρίζουμε την ελληνική κουζίνα, αλλά από κει και πέρα , πρέπει να εξελισσόμαστε. Να μην μένουμε σταθεροί ώστε να έχουμε γενικά απόψεις για όλες τις κουζίνες του κόσμου..

Η Ελληνική Κουζίνα έχει την θέση που τις αξίζει;

Σιγά σιγά και με τη δουλειά που γίνεται από γνωστούς σεφ που εκπροσωπούν την Ελληνική κουζίνα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό ,αλλά και από τη δουλειά που γίνεται από Σωματείο μαγείρων και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, η Ελληνική κουζίνα θα διαδοθεί ακόμα περισσότερο. Γνωρίζω ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά από το πρόεδρο Τάσο Παπαδάκη και από τα υπόλοιπα μέλη της λέσχης ,για την διάδοση και τη προώθηση της Κρητικής αλλά και Ελληνικής κουζίνας τόσο σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Πιά η γνώμη σας για το γρήγορο φαγητό;

Καμιά φορά όταν ακούμε “γρήγορο φαγητό” το μυαλό μας πάει σε ένα χαμηλής ποιότητας και πρόχειρα μαγειρεμένο φαγητό. Δεν είναι έτσι όμως ,το γρήγορο φαγητό αν γίνεται με καλές και αγνές πρώτες ύλες, αλλά και με καλές τεχνικές είναι και ποιοτικό. Αυτό είναι και το concept του μαγαζιού που έχουμε ανοίξει με τον Τάσο Κυρικλάκη. Ένα γρήγορο ποιοτικό ,και με εστιατορικές τεχνικές, φαγητό του δρόμου.

Γιώργος Σκουλικάρης- Τάσος Κυρικλάκης

Ποια είναι η  καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Μέχρι τώρα δόξα το θεό έχω πολλές καλές στιγμές στη καριέρα μου. Σίγουρα η πρώτη φορά που ανέλαβα Chef σε μεγάλο ξενοδοχείο στο Star Beach Village αλλά και το άνοιγμα του μαγαζιού μου sinn3rs street food που διατηρώ στο Ηράκλειο ,είναι σίγουρα πολύ δυνατές στη μνήμη μου. Όμως πιστεύω πως η καλύτερη στιγμή δεν έχει έρθει ακόμα!!!

Είναι ασφαλείς τα τρόφιμα την σημερινή εποχή;

Με τους κανόνες υγιεινής, αν αυτοί τηρούνται σωστά, και συχνούς ελέγχους ,ναι είναι.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Σαφώς και είναι πολύ επικίνδυνα. Μπορεί να κοστίσει ανθρώπινη ζωή. Για αυτό εμείς οι πρέπει να είμαστε σε καθημερινή επαφή με άτομα που έχουν αλλεργίες. Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους.

Πρέπει και αυτά τα άτομα να περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές. Είναι υποχρέωση του κάθε σεφ που έχει αλλεργικούς πελάτες να τους προσφέρει ότι θελήσουν.

Πια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Η διατροφική αξία των προϊόντων της Κρήτης από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ,τα λαχανικά ,το μέλι κτλ , είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη παγκόσμιος.

Πως μπορεί η Κρήτη μας να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;

Αν συνεργαστούμε όλοι όσοι ασχολούνται με την μαγειρική (Σωματείο Μαγείρων ,Λέσχη Αρχιμαγείρων, Περιφέρεια ,Δήμος ,παραγωγοί, προμηθευτές, μάγειρες, τοπικά ΜΜΕ) που και σε αυτό γίνονται σωστά βήματα , η Κρητική κουζίνα θα αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει!!!

Ποιοι επιφανείς μάγειροι κατά την γνώμη σας έχουν συμβάλει στην Κρήτη κατά το παρελθόν;

Είναι αρκετοί οι Chefs που εκπροσωπούν την Κρήτη στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, θα ήταν άδικο να ξεχάσω κάποιον.

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα αλλάξει το επάγγελμά μας;

Πιστεύω πως για κάποια χρόνια θα συνεχίζει να επηρεάζει.

Πόσο δύσκολο είναι ένας μάγειρας η Chef  να δουλεύει έως τα 65- 67 χρόνια;

Πόσο ενεργός και δημιουργικός μπορεί να είναι ένας μάγειρας στα 65 του χρόνια?? Δεν ξέρω, νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο. Μπορεί να θέλει το μυαλό και η ψυχή, αλλά το σώμα?

Πιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;

Το μαμαδίστικο!!! Γενικά αυτό που γίνεται με πραγματική αγάπη.

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;

Υγεία σε όλο το κόσμο, και να περάσει γρήγορα αυτό που ζούμε με τον Covid 19.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!!! θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια συνταγή σας.

Ευχαρίστως θα σας προτείνω την εξής συνταγή: Χοιρινό καρέ με κρούστα αρωματικών:https://food-edu.eu/choirino-kare-me-krousta-aromatikon/ Πατήστε τον σύνδεσμο να δείτε την συνταγή.

Chef Γιώργος Σκουλικάρης
Μοιράσου το!

Ένα σχόλιο στο Chef Γιώργος Σκουλικάρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *