Από τα φώτα της εορτής στο Φως το Αληθινόν

«Η Γέννησις του Χριστού: “Χριστός επί γης!”» αναφωνεί εκστατικά ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης και συνεχίζει: «Ήλθε στη γη Εκείνος που μας έπλασε από το χώμα και μας ενεφύσησε τη θεία του πνοή». Στην ορθόδοξη πίστη ο Ιησούς Χριστός, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Θεός Λόγος, προϋπάρχει στο Θεό «προ πάντων των αιώνων» (βλέπε σύμβολο της πίστεως) και τα πάντα εποιήθησαν διαμέσου Αυτού και χωρίς Αυτόν δεν έγινε τίποτα. Αυτός ο Θεός Λόγος ενανθρώπησε, έλαβε δούλου μορφή, «ίνα ημείς θεοποιηθώμεν», δηλαδή για να γίνουμε εμείς θεοί κατά χάρη (Μέγας Αθανάσιος).

Ηκουσαν οι ποιμένες των αγγέλων υμνούντων την ένσαρκον παρουσίαν και δραμόντας ως προς τον ποιμένα θεωρούσι τούτον ως αμνον άμωμον εν τη γαστρί της παρθένου βοσκηθέντα ην υμνούντες είπον…

Τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα καλούμαστε να εορτάσομε και αυτά τα Χριστούγεννα: την κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού (όπως αναφέρεται στο συναξάρι της ημέρας), δηλαδή την ενανθρώπηση και τη φανέρωση του Θεού στον κόσμο (τα «Θεοφάνεια», όπως αρχικά ονομαζόταν η εορτή). Ιλιγγιά ο νους και μόνο στο άκουσμα αυτών των βαθυτάτων σωτηριολογικών γεγονότων, που αποδίδονται με συνοπτική ακρίβεια στους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου και απεικονίζονται στη βυζαντινή τέχνη.

Δυστυχώς η άγνοια της Ορθοδόξου πνευματικής ζωής μας, συνοδευόμενη συνηθέστατα κι από μια κακεντρεχή προαίρεση, δε μας αφήνει να γευθούμε τις τεράστιες ευεργεσίες του Θεού που κρύβονται πίσω από αυτά τα γεγονότα και μας περιορίζει σε μια τυπική εξωτερική εορταστική ατμόσφαιρα με αισθησιακό και συναισθηματικό περιεχόμενο, που πιθανότατα περιορίζεται στα παχυλά ρεβεγιόν.

Η φιλοσοφία όμως της εορτής έχει μια άλλη διάσταση την ορθόδοξη πνευματική. Και πως να μη χρειάζεται η προετοιμασία για αυτή; Φανταστείτε με τι χαρά υποδεχόμαστε την ονομαστική μας εορτή, τι ετοιμασίες κάνουμε και τι ευχές παίρνουμε. Πόσο μάλλον για τα γενέθλια του Χριστού μας, οπότε θα πρέπει να οδηγηθούμε και στο δικό του τραπέζι με την Θεία Λειτουργία και την Θεία μετάληψη.

Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Λίγες πνευματικές σκέψεις για τα Χριστούγεννα
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *