Από τα φώτα της εορτής στο Φως το Αληθινόν

«Η Γέννησις του Χριστού: “Χριστός επί γης!”» αναφωνεί εκστατικά ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης και συνεχίζει: «Ήλθε στη γη Εκείνος που μας έπλασε από το χώμα και μας ενεφύσησε τη θεία του πνοή». Στην ορθόδοξη πίστη ο Ιησούς Χριστός, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Θεός Λόγος, προϋπάρχει στο Θεό «προ πάντων των αιώνων» (βλέπε σύμβολο της πίστεως) και τα πάντα εποιήθησαν διαμέσου Αυτού και χωρίς Αυτόν δεν έγινε τίποτα. Αυτός ο Θεός Λόγος ενανθρώπησε, έλαβε δούλου μορφή, «ίνα ημείς θεοποιηθώμεν», δηλαδή για να γίνουμε εμείς θεοί κατά χάρη (Μέγας Αθανάσιος). Τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα καλούμαστε να εορτάσομε και αυτά τα Χριστούγεννα: την κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού (όπως αναφέρεται στο συναξάρι της ημέρας), δηλαδή την ενανθρώπηση και τη φανέρωση του Θεού στον κόσμο (τα «Θεοφάνεια», όπως αρχικά ονομαζόταν η εορτή). Ιλιγγιά ο νους και μόνο στο άκουσμα αυτών των βαθυτάτων σωτηριολογικών γεγονότων, που αποδίδονται με συνοπτική ακρίβεια στους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου και απεικονίζονται στη βυζαντινή τέχνη.

Ηκουσαν οι ποιμένες των αγγέλων υμνούντων την ένσαρκον παρουσίαν και δραμόντας ως προς τον ποιμένα θεωρούσι τούτον ως αμνον άμωμον εν τη γαστρί της παρθένου βοσκηθέντα ην υμνούντες είπον…

Δυστυχώς η άγνοια της Ορθοδόξου πνευματικής ζωής μας, συνοδευόμενη συνηθέστατα κι από μια κακεντρεχή προαίρεση, δε μας αφήνει να γευθούμε τις τεράστιες ευεργεσίες του Θεού που κρύβονται πίσω από αυτά τα γεγονότα και μας περιορίζει σε μια τυπική εξωτερική εορταστική ατμόσφαιρα με αισθησιακό και συναισθηματικό περιεχόμενο, που δεν εννοούμε ότι είναι απαραίτητα κακό γιατί και τα φώτα της εορτής μας γεμίζουν με αγάπη, χαρά, ελεημοσύνη και τόσα άλλα.

Σε αυτή την εργασία θα ανοπτύξουμε τη φιλοσοφία της εορτής από μια άλλη διάσταση την ορθόδοξη πνευματική. Και πως να μη χρειάζεται αυτή η προετοιμασία. Φανταστείτε με τι χαρά υποδεχόμαστε την ονομαστική μας εορτή, τι ετοιμασίες κάνουμε και τι ευχές παίρνουμε. Πόσο μάλλον τα γενέθλια του Χριστού μας, οπότε θα πρέπει να οδηγηθούμε και στο δικό του τραπέζι με την Θεία Λειτουργία και την Θεία μετάληψη. Και ίσως αυτό που γράψαμε είναι τολμηρό γιατί, χωρίς απαραιτήτως να είναι κατακριτέο, προτιμάμε τις παχυλές εξόδους την παραμονή των Χριστουγέννων που μάλιστα για την Εκκλησία μας είναι άλαδο.

Θα χωρίσουμε την εργασία σε άλλα τρία μέρη ένα για κάθε μέρα μέχρι τη μεγαλειώδη σε ουσία εορτή. Αυτά είναι:

  1. Χριστούγεννα εντός του κόσμου τούτου
  2. Χριστούγεννα εκτός του κόσμου τούτου
  3. Υπερκόσμια Χριστούγεννα

Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Χριστούγεννα εντός και εκτός του «κόσμου τούτου»
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.