Το συμφέρον του καθενός είναι να προσέξει το προσωπικό κεφάλαιο που ονομάζεται διατροφή και αντανακλά βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα στην καλή του υγεία. Θα πρέπει, λοιπόν κανείς, πρώτον να κατανοήσει ότι ο οργανισμός του χρειάζεται θρεπτικά συστατικά που τα λαμβάνει από συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, δεύτερον να συνειδητοποιήσει ότι οι πρόγονοί μας κατείχαν, έμφυτα, το πρότυπο διατροφικό μοντέλο αγνοώντας τη σύγχρονη διατροφική τεχνογνωσία, και τρίτον να κρατήσει τις αποστάσεις του σε αυτό που λέμε σύγχρονες διατροφικές συνήθειες. Ένα πρώτο βήμα είναι να βάλουμε στο νου μας την εξής πρόταση:

Περιορίζομε τα «κατασκευασμένα» τρόφιμα και προτιμούμε τα «φυσικά» τρόφιμα

Ως «κατασκευασμένα» ή βιομηχανοποιημένα θεωρούνται όλα τα τρόφιμα που περιέχουν χημικά, συντηρητικά, χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, κονσέρβες, σκόνες κλπ. Τα «φυσικά» προϊόντα είναι κατά κύριο λόγο οι τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, οι πρώτες ύλες όπως κρέας, ψάρι, φρούτα, χόρτα, λαχανικά, όσπρια, σαλατικά, γάλα, τυρί, χυμοί κλπ. 

Πως όμως μπορεί να γίνει αυτή η μετάβαση;  Ίσως βοηθήσει ο παρακάτω πίνακας που μας εισάγει σε πιο σωστό τρόπο σκέψης ως προς αυτό το σοβαρό βιωτικό μας θέμα, τη διατροφή. Για παράδειγμα στο μήνυμα «διψάω …» το μυαλό μας πρέπει να τρέξει στο νερό ή το χυμό ή το γάλα και όχι στο αναψυκτικό το οποίο κυρίως δροσίζει αλλά και διψάει ως ζαχαρόνερο. Από την άλλη πλευρά, η δεξιά κολόνα του πίνακα υπερτερεί και σε ποικιλία και σε γεύσεις απο την αριστερή. Μια μικρή, όμως, λεπτομέρεια για να μεταβούμε από την αριστερή στη δεξιά κολόνα, εφόσον φυσικά το θέλουμε, είναι να προγραμματίσουμε το φαγητό μας μερικές ώρες πριν ή από την προηγουμένη μέρα και να έχουμε προβεί στα αναγκαία ψώνια.  Διαφορετικά μόλις το στομάχι στείλει σήμα στον εγκέφαλο «πεινάω …» το σίγουρο είναι ότι θα καταλήξουμε στην «εύκολη», «νόστιμη», «γρήγορη» και «ανθυγιεινή» λύση.  Όσο για ένα καλό πρωινό με βάση το ίδιο σκεπτικό προτείνεται από τους ειδικούς: «Ξύπνησε 15 λεπτά νωρίτερα για να πάρεις ένα πλήρες πρωινό μαζί με όλη την οικογένεια στο σπίτι».

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Η σωστή διατροφή ως τρόπος σκέψης
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *