Chef Γιάννης Κατσιφαράκης

Όταν εμείς οι ίδιοι προωθήσουμε την Κρητική παραδοσιακή κουζίνα, τότε μπορούμε να γίνουμε γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κολυμβάρι στα Χανιά. Απόφοιτος της σχολής του ΟΑΕΔ στον Ταυρωνίτη Χανίων. Έχει εργαστεί κατά το παρελθόν σε ξενοδοχεία εστιατόρια και σε πλοία. Έχει πάρει μέρος σε διαγωνισμούς σε Πανελλήνιο και Παγκρήτιο επίπεδο με διακρίσεις ,όπου και βραβεύθηκε. Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης με αρκετή προσφορά στα δρώμενα της. Αυτήν την στιγμή τον Βρίσκουμε να εργάζεται ως Chef στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ). Στο συνεδριακό της κέντρο φιλοξενεί αρκετά διεθνή συνέδρια όπως και την Ιερά Οικουμενική Σύνοδο. Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.

Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας έναν εξαίρετο συνάδελφο Chef , που προβάλει από την θέση που βρίσκεται με κάθε τρόπο, την αγάπη του για την τοπική Γαστρονομία της Κρήτης. Καλώς ορίζουμε τον  Κο Γιάννη Κατσιφαράκη στην σελίδα της food-edu.eu .

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας να σας ευχηθούμε υγεία και κάθε επιτυχία!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας ,θα ήθελα να σας ρωτήσω. Ποιο ήταν το ερέθισμα να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Η οικογενειακή μας επιχείρηση ήταν κρεοπωλείο, κάτι που εμένα δεν μου άρεσε πάρα πολύ. Ο παππούς μου που ήταν μάγειρας σε γάμους ,με έπαιρνε μαζί του και τον βοηθούσα. Έτσι λοιπόν κόλλησα το μικρόβιο της μαγειρικής.

Δύσκολο επάγγελμα η μαγειρική;

Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς δεν είναι καθόλου δύσκολο, αρκεί να έχεις μεγάλο στομάχι.

Λέσχη αρχιμαγείρων Κρήτης .Πείτε μας 2 λόγια.

Είμαι ενεργό μέλος της Λέσχης. Εκεί όλα τα μέλη ανταλλάσσουμε απόψεις γύρω από το επάγγελμα και για την προώθηση της Κρητικής διατροφής. Εκπροσωπεί όλη την Κρήτη. Γίνεται πολύ καλή δουλειά, με συμμετοχή σε εκθέσεις ανά την Ελλάδα με διάφορα σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα και εκδηλώσεις στα δρώμενα του νησιού.

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας;

Γνώση ,κατάρτιση, ικανότητα, ψυχραιμία και προπαντός αγάπη για το επάγγελμα

Η Μαγειρική έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια;

Ναι πιστεύω πως έχει αλλάξει ως προς τον εξοπλισμό και στις πρώτες ύλες.

Σας βρίσκουμε να εργάζεστε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), Πείτε μας 2 λόγια.

Ο τότε Επίσκοπος (μετέπειτα Μητροπολίτης) Κισάμου και Σελίνου μακαριστός Ειρηναίος (Γαλανάκης) και ο μαθητής του Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός συνεργάσθηκαν εντατικά κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960, προκειμένου να ετοιμασθεί η ΟΑΚ ως ιδέα και τρόπος δράσης, ταυτόχρονα δε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι. Η βασική αποστολή της ΟΑΚ είναι η διαλογική μαρτυρία και η λειτουργική διακονία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο. Ως εκ τούτου, το έργο της είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια του πνεύματος του διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και στις άλλες ομολογίες και θρησκείες και γενικότερα ανάμεσα στην πίστη, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης είναι ένα κέντρο που φιλοξενεί αρκετά συνέδρια. Εκτός από εκκλησιαστικά ,παρουσιάζονται διεθνή ιατρικά ,επιστημονικά και παντός τύπου συνεδρίων. Στην Ακαδημία εκπροσωπούμε την Κρητική παραδοσιακή κουζίνα.

Η τηλεόραση έχει βοηθήσει στο επάγγελμα μας;

Ναι, διότι έχει ανεβάσει το επίπεδο σε πολλές νοικοκυρές να εξερευνήσουν πολλές πτυχές της μαγειρικής.

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι να διδάσκονται περισσότερο Ελληνική Κουζίνα; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα;

Και βέβαια θα έπρεπε. Άλλωστε ζούμε στον πιο πλούσιο τόπο. Να μαθαίνουν πρώτα πολύ καλά την Ελληνική κουζίνα και έπειτα όλα τα άλλα.

Η Ελληνική κουζίνα έχει την θέση που τις αξίζει;

Θα έλεγα όχι ιδιαίτερα διότι μας έχουν φάει τα ξενόφερτα.

Ποια η καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Σημαντικές στιγμές θεωρώ όταν ετοίμασα δείπνο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και για την Οικουμενική Σύνοδο.

Πως μπορεί η Κρήτη μας να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;

Όταν εμείς οι ίδιοι προωθήσουμε την Κρητική παραδοσιακή κουζίνα, τότε μπορούμε να γίνουμε γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου.

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Το Α και το Ω

Που οφείλετε κατά την γνώμη σας η έλλειψη μαγείρων την σημερινή εποχή αφού με τόσες σχολές κάθε χρόνο αποφοιτούν κατά χιλιάδες νέοι στο επάγγελμα;

chef

Διότι από τις σχολές τους λένε ότι θα βγούνε στην αγορά εργασίας ως Chef. Όταν όμως τελειώσουν την σχολή βλέπουν τις δυσκολίες και οι περισσότεροι τα παρατούν και στρέφονται σε άλλα επαγγέλματα. Δυστυχώς οι νέοι σήμερα τα έχουν βρει όλα έτοιμα και δεν θέλουν να κοπιάσουν για τίποτα.

Ποιοι επιφανείς μάγειροι κατά την γνώμη σας έχουν συμβάλει στην εξέλιξη της Μαγειρικής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Πιστεύω προσωπικά ότι η εξέλιξη της μαγειρικής ξεκίνησε από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ και στην πορεία βοήθησαν αρκετοί ακόμη επιφανείς μάγειροι.

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα επηρεάσει το επάγγελμά μας;

Ναι το έχει επηρεάσει σημαντικά και θα το επηρεάσει πιστεύω περισσότερο στο μέλλον.

Πόσο δύσκολο είναι ένας μάγειρας η Chef  να δουλεύει έως τα 65- 67 χρόνια;

Είναι πολύ δύσκολο σε αυτήν την ηλικία να δουλεύεις σε μια κουζίνα. Όσο μεγαλώνουμε οι αντοχές μειώνονται και εξαντλούνται.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να ταξιδέψετε σε όλο τον πλανήτη με 5 Κρητικά προϊόντα έτσι ώστε να τα γνωρίσει ο κόσμος, ποια θα επιλέγατε να πάρετε μαζί σας;

Θα επέλεγα να πάρω μαζί μου το ελαιόλαδο, τυρί γραβιέρα, απάκι, άγρια χόρτα και τσικουδιά.

Αγαπημένο σας φαγητό;

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το χοιρινό με το σέλινο.

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;

Για να είσαι καλός μάγειρας, πρώτα πρέπει να είσαι καλός άνθρωπος. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο, υπομονή και κουράγιο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και την συμμετοχή σας.

θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια συνταγή σας:

Πολύ ευχαρίστως ,θα σας δώσω την εξής παραδοσιακή συνταγή: Κουνέλι με κάστανα και χαρουπόμελο.https://food-edu.eu/kouneli-me-kastana-kai-charoupomelo/ Πατήστε στον σύνδεσμο να δείτε την συνταγή

Chef Γιάννης Κατσιφαράκης
Μοιράσου το!

5 σχόλια στο Chef Γιάννης Κατσιφαράκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *