Chef Γιώργος Ψαρουδάκης

Η παραδοσιακή κουζίνα είναι οι συνταγές που βρήκαμε από τους προγονούς μας!!! Εμείς με την σειρά μας έχουμε χρέος να πάρουμε τα τοπικά προϊόντα να βασιστούμε στην παράδοση και να εξελίξουμε την Ελληνική κουζίνα.

Γεννήθηκε το 1981 και μεγάλωσε στο Καστέλι του δήμου Φαιστού Μεσαράς. Είναι παντρεμένος με την Πόπη Ζαχαριουδάκη και έχει δυο παιδιά την Αγγελένα και των Φάνη.

Σε ηλικία 16 ετών έπιασε την πρώτη του δουλειά σε ζαχαροπλαστείο του Ηρακλείου. Σπούδασε την Μαγειρική Τέχνη στη σχολή Γαλαξιδίου το έτος 1997-1999. Έχει μαθητεύσει με κορυφαία ονόματα της Γαλλικής γαστρονομίας.

Η Επαγγελματική του σταδιοδρομία , ξεκίνησε από τα Μaris Hotels , στην συνέχεια στην Εταιρία Αtladica , το 2010 ανέλαβε ως Executive chef στο ξενοδοχείο Ikaros Village, και τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται ως Executive group chef του ομίλου S Resorts του Κου Σαπουνάκη.

Έχει ταξιδέψει σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου κυρίως για να γνωρίσει την γαστρονομική και πολιτιστική τους κουλτούρα .

Η παρέα μας συνεχώς μεγαλώνει. Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας, έναν εξαίρετο συνάδελφο Chef που προσφέρει και αυτός με την σειρά του τα μέγιστα τόσο στην Ελληνική Γαστρονομία αλλά και στην τοπική Γαστρονομία της Κρήτης. Σας καλωσορίζουμε Κε Γιώργο Ψαρουδάκη στην σελίδα μας food-edu.eu και αφού σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας ,θα ήθελα να σας ρωτήσω. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα για ζαχαροπλάστης, αυτό ήθελα να κάνω, όταν έδωσα εξετάσεις στη σχολή και για κάποιο λόγο που ποτέ δεν έμαθα πέρασα στο μαγειρικό τμήμα. Για ένα διάστημα ζούσα ένα δράμα!!!

Στην πορεία όμως αγάπησα την μαγειρική και τελικά μου βγήκε σε καλό. Αν γύριζα το χρόνο πίσω δεν θα άλλαζα τίποτα

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να έχει καλό χαρακτήρα , καλή αντίληψη , πειθαρχεία ,θέληση και στόχο ,όλα τα υπόλοιπα μαθαίνονται με τον χρόνο.

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό η κακό  στο επάγγελμα; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Μάγειρες;

Σίγουρα έχει κάνει καλό, έχει αναδείξει το επάγγελμα μας και θα έλεγα ότι το έχει κάνει κάπως δημοφιλές.

Στα νέα παιδιά θα έλεγα ότι το επάγγελμα μας δεν είναι εύκολο, απαιτεί πολλές θυσίες.

Χρειάζεται ψυχικά και σωματικά αποθέματα.

Έχεις να διαχειριστείς, πίεση, άγχος, χρόνο, κόστος, ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα σου δίνει και τα καλύτερα συναισθήματα!!!

Στη μαγειρική πρέπει να παραμένεις πάντα μαθητής , απαιτεί συνεχή έρευνα και πειραματισμό.

Ξοδεύουμε το ένα τρίτο της ζωής μας στη δουλειά μας και κάποιοι από εμάς πολύ περισσότερο, και για αυτό οφείλουμε πρώτα από όλα στον εαυτό μας να δημιουργούμε για να παίρνουμε ευχαρίστηση.

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι μάγειροι να διδάσκονται περισσότερο Ελληνική κουζίνα;

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι μάγειρες να διδάσκονται πώς να σκέφτονται για να δημιουργούν Ελληνική κουζίνα.

Από τη μια έχουμε την παράδοση μας, τις συνταγές που πήραμε από την γιαγιά μας και θα πρέπει να της διαφυλάξουμε ακέραιες. Η Ελληνική κουζίνα δεν θα πρέπει όμως να σταματήσει εκεί, πρέπει να πάει παραπέρα. Έχουμε άριστες πρώτες ύλες , έχουμε τοπικούς παραγώγους που καινοτομούν στην καλλιέργεια , την κτηνοτροφία, την επεξεργασία, την γαλακτοκομία . Ανθρώπους που πραγματικά έχουν πολύ όρεξη να πάνε το προϊόν που παράγουν ένα βήμα παραπέρα.

Η Ελληνική κουζίνα πρέπει να προχωρήσει με σεβασμό στην παράδοση αλλά και με καινούργιες ιδέες.

Η Ελληνική Κουζίνα έχει την θέση που τις αξίζει;

Πριν 18 χρόνια η Ελλάδα ήταν μια άγνωστη χώρα εκτός Ευρώπης πόσο μάλλον η κουζίνα της .

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρά βήματα για την Ελληνική κουζίνα και το κρασί, έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο για να πάρουμε την θέση που μας αξίζει και αυτό είναι ευθύνη όλων μας!!!

Θυμάστε κάποιο άσχημο γεγονός στην Καριέρα σας;

Πριν πολλά χρόνια μια κατσαρόλα με δέκα λίτρα λάδι να παίρνει φωτιά μια ώρα πριν ξεκινήσει το service , αδειάσαμε δώδεκα πυροσβεστήρες και όπως καταλαβαίνετε καταστραφήκαν όλα τα φαγητά που είχαμε ετοιμάσει !!!Την συνέχεια μπορείτε να την φανταστείτε. Ο μπουφές πάντως βγήκε στην ώρα του.

Ποια είναι η  καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μια.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Αλλεργίες και δυσανεξίες είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο, αλλεργιογόνα όπως είναι γλουτένη, η λακτόζη, το σέλινο και πολλά άλλα υπάρχουν παντού .Για τους ανθρώπους που έχουν αλλεργία η δυσανεξία σε ένα τρόφιμο είναι πολύ επικίνδυνο αν το καταναλώσουν, γιαυτό και είναι υποχρέωση μας να τους υπολογίζουμε στο μενού μας.

Η Παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Όπως ανέφερα και παραπάνω παραδοσιακή κουζίνα είναι η συνταγές που βρήκαμε από τους προγονούς μας. Εμείς με την σειρά μας έχουμε χρέος να πάρουμε τα τοπικά προϊόντα να βασιστούμε στην παράδοση και να εξελίξουμε την Ελληνική κουζίνα.

Θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για την εταιρία S Resorts όπου εργάζεστε.

Η εταιρία ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από το Star Beach Water Park στην Χερσόνησο. Σήμερα διαθέτει το Arina beach το Lyttos Beach το Star Beach Village το Ikaros Village και το καινούριο ξενοδοχείο Lyttos Mare που άνοιξε φέτος.

Ο κύριος Σαπουνάκης είναι ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος που εργάζεται σκληρά, τίποτα δεν είναι τυχαίο, επενδύει πολλά χρήματα σε φαγητό και υποδομές. Προτιμούμε πολύ τους τοπικούς παραγώγους για να μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας την καλύτερη ποιότητα, με προϊόντα της Κρήτης μας.

Που πιστεύετε ότι οφείλετε το γεγονός κάθε χρόνο να βγαίνουν  νέοι μάγειροι ,αλλά να μην μπορούμε να βρούμε προσωπικό κουζίνας στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια;

Θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός  γεγονότων. Οι δημόσιες σχολές ψυχορραγούν ,δεν βγαίνει ο ίδιος αριθμός που αποφοιτούσε παλαιότερα, το κενό το έχουν καλύψει εν μέρη οι ιδιωτικές σχολές αλλά και πάλι υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των διδάκτρων για τα παιδιά τους και έτσι επιλέγουν κάτι άλλο.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα γενικότερα στην εστίαση, τα ξενοδοχεία επεκτείνουν της κλίνες τους. Καινούρια ξενοδοχεία βγαίνουν στην αγορά, και όλα αυτά χρειάζονται χέρια. Μόνο στον όμιλο μας φέτος δημιουργήθηκαν περισσότερες από 100 νέες θέσης εργασίας για τις κουζίνες, όσοι δηλαδή η απόφοιτοι μιας μεγάλης ιδιωτικής σχολής.

Επιπλέον η πτώση στις βάσης των εισαγωγικών στις χαμηλόβαθμες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει κατακόρυφα με αποτέλεσμα να απορροφούν πολύ κόσμο, που σε διαφορετική περίπτωση θα στρεφόταν σε άλλα επαγγέλματα, και στο δικό μας φυσικά.

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα αλλάξει το επάγγελμά μας;

Το επάγγελμα μας όχι δεν νομίζω ,θα μείνουν κατάλοιπα άλλα ο κόσμος ξεχνάει γρήγορα, όταν περάσει όλο αυτό δεν νομίζω ότι θα μείνουν πολλά που να το θυμίζουν .

Πόσο δύσκολο είναι ένας μάγειρας η Chef  να δουλεύει έως τα 65- 67 χρόνια;

Αρκετά δύσκολο, θα πρέπει να έχει γερή κράση!!!

Το ερώτημα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ποιος μάγειρας η chef θα βρίσκει δουλειά μετά τα 60;

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια μου για την στήριξη τους !!Ευχαριστώ την σύζυγό μου και τα παιδιά μου για την υπομονή τους όλα αυτά τα χρόνια!!!

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!!! θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια συνταγή σας ,

Πολύ ευχαρίστως, θα σας δώσω μια συνταγή με Ελληνικό μαύρο χοίρο:https://food-edu.eu/choirino-kotsi-ellinikou-mavrou-choirou-me-manitaria-toursi-kai-poure-patatas-me-anthogalo-kai-graviera/Πατήστε τον σύνδεσμο να δείτε την συνταγή.

 

Chef Γιώργος Ψαρουδάκης
Μοιράσου το!

Ένα σχόλιο στο Chef Γιώργος Ψαρουδάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *