Chef Καμπιτάκης Αντώνης

Αν δεν υπάρχει η θέληση από τη μια των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων και από την άλλη η στράτευση όλων των επαγγελματιών που έχουν σχέση με την γαστρονομία ποτέ μα ποτέ δεν θα γίνει η Κρήτη γαστρονομικός προορισμός, όσο και αν αυτό ξενίζει .

Γεννημένος το 1972 , απόφοιτος της Μαγειρικής σχολής ΣΤΕ Ηρακλείου 1993-1995. Ξεκίνησε σαν μαθητής στο Hotel Belvedere , κάνοντας και τις 2 χρονιές πρακτικής δίπλα στον μαγειρικό του πατέρα τον Νίκο Καστανάκη αλλά και τον αείμνηστο Αλέκο Ζερβάκη . Έμεινε για 13 συναπτά έτη στο Hotel Belvedere παίρνοντας αρκετά μαγειρικά εφόδια και όχι μόνο. Η επόμενη στάση στην εταιρία Atlantica και συγκεκριμένα στο Caldera Palace για 6 χρόνια . Τα επόμενα χρόνια εργάζεται στο ξενοδοχείο Blue bay στην Αγία Πελαγία ,στα Μάλια στο Ηigh beach ,στο Ammos Beach και τα τελευταία 3 χρόνια τον βρίσκουμε να εργάζεται σαν Chef στο Malia beach . Ένας άνθρωπος που αγαπά την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου του και το δείχνει με κάθε τρόπο. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης με οδηγό τον Πρόεδρο Τάσο Παπαδάκη. Σημαντική η συμμετοχή του μέσω της Λέσχης Αρχιμαγείρων ,στην καθημερινή προσφορά γευμάτων σε απόρους στο Δήμο Ηρακλείου. Μια κίνηση που δείχνει ότι η μαγειρική εκτός από ένα επάγγελμα είναι και λειτούργημα.

Η χαρά μας είναι μεγάλη ,όταν φιλοξενούμε στην στήλη μας, εξαίρετους συνάδελφους Chef. Σας καλωσορίζουμε Κε Αντώνη Καμπιτάκη στην σελίδα μας food-edu.eu και αφού σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας ,θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Η παρότρυνση της συχωρεμένης μητέρας μου. Λίγο μετά την απόλυσή μου από το στρατό ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα ακολουθήσω το επάγγελμα αυτό . Είχα την τύχη τότε να πάω στη ΣΤΕ Ηρακλείου και να πάρω τα καλύτερα από ανθρώπους που είχαν το ίδιο πάθος που έχω και εγώ ακόμα και σήμερα.

Σας βρίσκουμε ενεργό μέλος στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Χωρίς να μπορώ να εξηγήσω το λόγο τα προηγούμενα χρόνια απείχα από το κομμάτι της λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης όμως με την παρότρυνση του ενός εκλεκτού συναδέλφου πήγα και τα τελευταία τρία χρόνια είμαι σχεδόν καθημερινά λέσχη. Σημαντικό ρόλο για όλο αυτό έχει παίξει ο πρόεδρος της Λέσχης Τάσος Παπαδάκης ένα ανοιχτό βιβλίο όσον αφορά τη μαγειρική τέχνη αλλά και την ανθρώπινη υπόσταση.

Τι είναι για εσάς η μετάδοση της γνώσης στην Μαγειρική Τέχνη;

Είχα την τύχη να είμαι για ένα χρόνο καθηγητής σε κάποια σχολή του Ηρακλείου . Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή ενός μάγειρα , να μπορεί να μεταδίδει γνώσεις και να υπάρχει σεβασμός και από τις δύο πλευρές και από αυτή του καθηγητή αλλά και των μαθητών του. Ένας σεβασμός ο οποίος ακόμα και σήμερα άσχετα αν έχουν περάσει τόσα χρόνια παραμένει αναλλοίωτος.

Ο σωστός μάγειρας πρέπει να έχει;

Αγάπη ,πάθος ,μεράκι , αφοσίωση.

Η Μαγειρική τέχνη του 1990 με το σήμερα;

Σίγουρα η μαγειρική του 1990 σε σχέση με αυτή του σήμερα έχει διάφορες οι οποίες έχουν να κάνουν περισσότερο με το κομμάτι το τεχνικό και της διευρυμένης γνώσης .

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό η κακό στο επάγγελμα; Ποια η συμβουλή σας στους νέους Μάγειρες;

Για μένα προσωπικά η τηλεόραση δεν ξέρω αν έχει κάνει καλό ή κακό είναι διφορούμενο όλο αυτό . Κάποιες στιγμές φουσκώνει τα μυαλά των παιδιών αλλά αυτός τελικά που θα συνεχίσει είναι αυτός που πραγματικά αγαπάει την μαγειρική χωρίς παράλληλα να περιμένει την τηλεοπτική αναγνώριση . Άλλωστε αυτό που μετράει στο τέλος είναι πόσο ευχαριστημένος θα μείνει ο πελάτης .

Που πιστεύετε ότι οφείλετε το γεγονός κάθε χρόνο να βγαίνουν χιλιάδες νέοι μάγειροι ,αλλά να μην μπορούμε να βρούμε προσωπικό κουζίνας στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια;

Προσωπικά πιστεύω ότι η κουζίνα έχει κρατήσει από τη μια αυτούς που μπορούν και αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν , και από την άλλη οι ΟΧΙ καλές συνθήκες εργασίας με χαμηλούς μισθούς και πολλές φορές χωρίς ρεπό . Αν δεν δοθούν κίνητρα από το κράτος αλλά και από τους ιδιοκτήτες και εδώ μιλάμε καθαρά για οικονομικά κίνητρα τότε είμαι σίγουρος ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο λιγότεροι θα ασχολούνται με το επάγγελμα μας .

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι μάγειροι να διδάσκονται περισσότερο Ελληνική κουζίνα;

Δεν υπάρχει καλύτερη κουζίνα . Ο μάγειρας όμως θα πρέπει να έχει γνώσεις από όλες τις κουζίνες του κόσμου . Άλλο αν επικεντρωθεί περισσότερο σε μια . Όσον αφορά τη συμβουλή μου προς τους νέους μάγειρες να δίνουν μεγάλη σημασία στο τι τους λένε οι παλιότεροι. Πάνω από όλα σεβασμός και κάτι που πάντα έλεγα στους μαθητές μου, αν δεν αγαπάς τη μαγειρική άφησε την τώρα. Είναι ένα πολύ σκληρό επάγγελμα που στερεί καθημερινές χαρές όπως αυτή της οικογένειας.

Η Ελληνική Κουζίνα έχει την θέση που τις αξίζει;

Είναι μία ερώτηση λίγο δύσκολη και αυτό γιατί έχει να κάνει περισσότερο με τα εστιατόρια που δουλεύουν οι μάγειρες , είτε ξενοδοχείων. Είναι σημαντικό το τι θέλει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης να δοθεί μεγαλύτερη σημασία. Η Ελληνική κουζίνα πιστεύω ότι σιγά-σιγά αρχίζει να βγαίνει προς τα έξω , όμως όλο αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με την παραπάνω γνώμη που ανέφερα. Ξαναλέω ότι δεν έχει να κάνει με τους μάγειρες τόσο πολύ όσο με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που δουλεύουμε.

Θυμάστε κάποιο άσχημο γεγονός στην Καριέρα σας;

Μακράν το πιο άσχημο γεγονός στην καριέρα μου ήταν πριν 4 χρόνια , όταν 2 ώρες μετά το άνοιγμα του ξενοδοχείου που δούλευα έλαβα ένα τηλεφώνημα και πληροφορήθηκα ότι η μητέρα μου χάθηκε .

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτή που ένας πελάτης έρχεται για να σε ευχαριστήσει για αυτό που του πρόσφερες . Είναι ασφαλείς τα τρόφιμα την σημερινή εποχή; Πια η γνώμη σας για τα έτοιμα προϊόντα;

Από τη στιγμή που εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων πιστεύω εφόσον τηρούνται βέβαια είναι ασφαλή .

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Σαφώς και τα αλλεργιογόνα είναι επικίνδυνα , είναι ολόκληρη επιστήμη όλο αυτό . Χρειάζεται καθημερινή επαφή με τον πελάτη ο όποιος έχει οποιαδήποτε αλλεργία και πάντα να γνωρίζει ο εκάστοτε Chef το είδος της αλλεργίας και να προτείνει το φαγητό του.

Πως μπορεί η Κρήτη μας να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;

Αν όπως προ είπα παραπάνω δεν υπάρχει η θέληση από τη μια των ιδιόκτητών των επιχειρήσεων και από την άλλη η στράτευση όλων των επαγγελματιών που έχουν σχέση με την κουζίνα ποτέ μα ποτέ δεν θα γίνει η Κρήτη γαστρονομικός προορισμός όσο και αν αυτό ξενίζει .

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα αλλάξει το επάγγελμά μας;

Ήδη υπάρχει αλλαγή στο επάγγελμά μας . Από τη μια τα ατομικά μέτρα ασφαλείας , ο τρόπος παράθεσης των γευμάτων και από την άλλη η ζήτηση μαγείρων που κυριολεκτικά έχουν εξαφανιστεί.

Μπορεί να μην ακούγετε λογικό το τελευταίο αλλά όλα έχουν την απάντηση τους στο γιατί γίνετε αυτό . Κίνητρα προς τους εργαζόμενους ,μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Αλλιώς σε λίγα χρόνια ελάχιστοι θα ασχολούνται ακόμα με την Μαγειρική και γενικά με τα ξενοδοχεία .

Θεωρείτε ότι είναι εύκολο ένας μάγειρας να μπορεί να δουλέψει έως τα 65- 67 χρόνια;

Θεωρώ απίθανο ένας μάγειρας να μπορεί δουλεύει έως τα 65 η 67 χρόνια και αυτό γιατί όσο κι αν η καρδιά και η ψυχή το θέλει το σώμα είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπακούσει…

Αγαπημένο φαγητό σας;

Αγαπημένο φαγητό κάθε τι που μυρίζει φρέσκο καθετί που μαγειρεύεται με αγάπη καθετί που τρώγεται με την καλύτερη παρέα.

Κλείνοντας θα θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι; Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω και να μην ευχαριστήσω τη γυναίκα μου που μου έχει σταθεί τόσα χρόνια τη Νίκη .Αν και ουσιαστικά κάθε καλοκαίρι είμαστε χωριστά. Και ένα μεγάλο συγγνώμη στα παιδιά μου γιατί δεν είχα τη δυνατότητα να τα ζήσω μεγαλώνοντας. Υγεία σε όλο τον κόσμο και ένας ευσεβής πόθος παράλληλα .

Καλές μαγειρικές και υγεία σε ΟΛΟΥΣ .

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο και την συμμετοχή σας στην σελίδα μας!

Κλείνοντας Θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια συνταγή σας.

Πολύ ευχαρίστως, θα σας δώσω μια συνταγή: Κουνέλι φούρνου με λαχανικά. https://food-edu.eu/kouneli-fournou-me-lachanika/Πατήστε τον σύνδεσμο να δείτε την συνταγή.

Chef Καμπιτάκης Αντώνης
Μοιράσου το!

3 σχόλια στο Chef Καμπιτάκης Αντώνης

 • 24/09/2021 στο 19:47
  Σύνδεσμος

  Καλησπέρα αγαπητέ φίλε & συνάδελφε Αντώνη! Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά σου στο πρόσωπό μου & ακόμα περισσότερο για την αναφορά σου στο πρόσωπό του αείμνηστου Αλέξανδρου Ζερβάκη! Η χαρά μου είναι πολύ μεγάλη γιατί είσαι ένα μαγειρικό μου παιδί που έχει καταξιωθεί στον χώρο της γαστρονομίας με αγάπη & μεράκι & πολύ δουλειά ! Συγχαρητήρια για την όμορφη συνέντευξή σου στον άξιο & αγαπητό συνάδελφο Γιάννη Μπόσγα! Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί είσαι ένα άτομο με ηθική με εντιμότητα με ντομπροσύνη & με αρκετή συνεισφορά στα δρώμενα της Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης ! Εύχομαι καλή συνέχεια στην ζωή σου σε προσωπικό & επαγγελματικό επίπεδο, να χαίρεσαι την όμορφη οικογένεια σου & τέλος να σου δίνει ο Θεός υγεία! & τέλος είμαι πραγματικά χαρούμενος & είναι τιμή μου που συνεργαστήκαμε ! Να μην ξεχάσω & την μεγάλη μας αγάπη….Μόνο ΟΦΗ!!!!!! με σήμα την ασπίδα φυσικά!

  Απάντηση
 • 16/10/2021 στο 08:06
  Σύνδεσμος

  Άργησα πολύ να απαντήσω . Και αυτό όχι γιατί δεν ήθελα αλλά είναι τόσο πολύ όμορφα τα λόγια που μου απευθύνεις που δεν ήξερα τι να γράψω.
  Τιμή μου που συνεργαστηκαμε . Τιμή μου που δούλεψα δίπλα σου και στον Αλέκο ….
  Και όσον αφορά την άλλη μεγάλη αγάπη (ΟΦΗ) μακάρι να την δούμε όπως αρμόζει στους αγώνες που δώσαμε …..

  Απάντηση
 • Πίνγκμπακ:Συλλεκτικό αφιέρωμα συνεντεύξεων - Food Edu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *