Chef Πολιτάκης Γρηγόρης

Να είμαστε αληθινοί και όχι ¨’κακομοίρηδες’ , ότι έχουμε από την παράδοση μας να το δίνουμε απλόχερα στα παιδιά μας και αυτά στα παιδιά τους. Αυτή είναι η ασφαλή μεταφορά της παράδοσης μας. Οι ξένοι που έρχονται θέλουν να βλέπουν το απλό και το αγνό φαγητό που έχει Κρήτη μας. Επιτέλους ας καταλάβουμε πόσο σπουδαίο είναι αυτό και να το βλέπουμε σαν τα μάθια μας!!!

Γεννήθηκε στο 1973 στο Ηράκλειο Κρήτης και μεγάλωσε στις Αγίες Παρασκιές Ηρακλείου. Αποφοίτησε από τη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων Ηρακλείου το 1991 .Από τότε και μέχρι σήμερα ασχολείται με το επάγγελμα της μαγειρικής τέχνης .Έχει Εργαστεί σε μεγάλους ομίλους στην Ελλάδα. Του δόθηκε η δυνατότητα να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να δει καινούργιες γεύσεις και τάσεις σε εστιατόρια και σε ξενοδοχειακές μονάδες. Απολαμβάνει την κουλτούρα της ζωής στην Κρήτη αλλά και την ποιότητα των προϊόντων της κουβαλώντας τις γνώσεις των παλιών αλλά και αυτών που του έμαθαν να χρησιμοποιεί ότι πιο αγνό ,από τη γη της Κρήτης.

Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας, ένα εξαίρετο φίλο και συνάδελφο  Chef ,τον οποίο τον βρίσκουμε να εργάζεται στα όμορφα Χανιά στο Hotel Avra ​​Imperial . Σας καλωσορίζουμε Κε Γρηγόρη Πολιτάκη στην Σελίδα μας foo-edu.eu και αφού σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας ,θα ήθελα να σας ρωτήσω. Τι σημαίνει για εσάς Μαγειρική Τέχνη;

Μαγειρική τέχνη είναι κάτι το μαγικό!!! Από τη μια στιγμή μπορεί να σε μεταφέρει σε ευχάριστες στιγμές στο παρελθόν και σε άλλη στιγμή να σε κάνει να δημιουργείς πράγματα που ούτε καν θα μπορούσες να φανταστείς ……το να μυρίζεις να βλέπεις και να δοκιμάζεις , είναι κάτι σαν οργασμός!!! Ακόμα μπορεί να σε κάνει να γελάσεις να κλάψεις να βγεις εκτός εαυτού και με μιας να ηρεμήσεις .Μπορεί ακόμη να σε κάνει πλούσιο και αμέσως να σε κάνει φτωχό ,σε βοηθάει να θρέψεις την φαμίλια σου και από την άλλη να την χάσεις , σε κάνει καλύτερο άνθρωπο . Είναι οι γκριμάτσες στα πρόσωπα που δοκιμάζουν από το πιάτο σου που έχεις κάνει με την καρδιά σου, ,….ναι με την καρδιά σου!!! Γιατί αν δεν είσαι καλός άνθρωπος θα βγει στο πιάτο σου, θα πάει στη γεύση , στην ομάδα που σε στηρίζει και στηρίζεις και θα κριθούν όλοι !!! Και φυσικά είναι γένος Θηλυκού και πρέπει να της συμπεριφέρεσαι σωστά.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Σίγουρα δε θα πω ότι μου άρεσε από μικρός αφού δεν ήξερα καν τι είναι μαγειρική τέχνη. Κάποια στιγμή οι γονείς μου είπαν δε δίνεις εξετάσεις και στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων?? Δεν έχεις να χάσεις τίποτα …εεεε!!! Και έτσι ξεκίνησε το παραμύθι .

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας;

Ταπεινότητα και αγάπη για αυτό που κάνει, αυτό που σκέφτεται να το δείχνει και να έχει ανοιχτό μυαλό.

Οι διαφορές στην Μαγειρική του 1990 η πιο μετά , με το σήμερα

Πιστεύω πως υπάρχουν αλλαγές πολλές….sosial midia ας πούμε.

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό η κακό  στο επάγγελμα; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Μάγειρες;

Όσοι πραγματικά θέλουν να ασχοληθούν με το καλύτερο επάγγελμα του κόσμου πρέπει να καταλάβουν ότι την γαστρονομία την κυνηγάς και ότι τα πράγματα δεν είναι όλα όπως φαίνονται.

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι μάγειροι να διδάσκονται περισσότερο Ελληνική κουζίνα;

Πιστεύω οι γνώσεις γύρω από την τέχνη είναι απαραίτητες , όμως την Ελληνική κουζίνα και την παράδοση πρέπει να την προσέξουμε λίγο περισσότερο εξελίσσοντας την ώστε να μείνει ένας γαστρονομικός προορισμός.

Που πιστεύετε ότι οφείλετε το γεγονός κάθε χρόνο να βγαίνουν χιλιάδες νέοι μάγειροι ,αλλά να μην μπορούμε να βρούμε προσωπικό κουζίνας στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια;

Γιάννη μου… αχ Γιάννη μου!!! Η γνώμη μου για αυτή την σημαντική ερώτηση είναι η κακή προπαγάνδα που υπάρχει τα 10 τελευταία χρόνια. Και σε αυτό μπορεί ο καθένας να δώσει οποιαδήποτε ερμηνεία θέλει. Όπως λέω και παραπάνω για να γίνεις  μάγειρας η ζαχαροπλάστης  πρέπει  να αντέξεις να αντέξεις και να ξανά αντέξεις!!! 

Οι νέοι μάγειροι βγαίνουν στην αγορά εργασίας νομίζοντας ότι θα γίνουν σταρ!!! Όταν όμως μπουν πραγματικά στο παιχνίδι της κουζίνας αποσύρονται!!!  Όσο για τους παλιούς και ψημένους οι πιέσεις είναι ακόμα περισσότερες και σε αυτό δεν υπάρχει όριο , κάποιοι το γνωρίζουν αυτό καλά.!!!

Οι καλοί είναι λίγοι  και φυσικά δεν φτάνουν ….

Θυμάστε κάποιο άσχημο γεγονός στην Καριέρα σας;

Θυμάμαι …αλλά το έχω αφήσει εκεί πίσω!!!!

Ποια είναι η  καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Θεωρώ ότι όλες οι στιγμές είναι διαφορετικές με την δικιά τους γλύκα όμως όταν δακρύζεις από ευχαρίστηση στο εστιατόριο επειδή είναι όλα άψογα, και η ομάδα ήταν όλοι τους εκεί με το χαμόγελο ,αυτό για μένα είναι ανεκτίμητο .

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Βέβαια και είναι επικίνδυνα και η προσοχή μας πρέπει να είναι μεγάλη , υπάρχουν πολλά είδη αλλεργιογόνων που θα πρέπει να εστιάσουμε ώστε να μην βρεθούμε σε μεγάλη αναστάτωση και θα πρέπει έχουμε ενημερωθεί σωστά και να ενημερώνουμε και σωστά. Πρέπει να διαχειριζόμαστε τις πάρα πολύ προσεκτικά ώστε αυτό που θα προσφέρουμε να είναι ασφαλή!!

Πως μπορεί η Κρήτη μας να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;

Να είμαστε αληθινοί και όχι ¨’κακομοίρηδες’ και ότι έχουμε από την παράδοση μας να το δώσουμε απλόχερα στα παιδιά μας και αυτά στα παιδιά τους κ.ο. Οι ξένοι που έρχονται θέλουν να βλέπουν το απλό και το αγνό που έχει Κρήτη . Να καταλάβουμε επιτέλους πόσο σπουδαίο είναι αυτό και να το βλέπουμε σαν τα μάθια μας!!! Το χρυσάφι που πού λέγεται παραδοσιακή Κρητική Γαστρονομία είναι ζωή πάθος άρωμα , οικογένεια χαρά γαλήνη και κυρίως αναμνήσεις . Η Κρήτη πλέον είναι γαστρονομικός προορισμός και αυτοί που την επισκέπτονται γνωρίζουν το καλό προϊόν και την κουλτούρα της Κρήτης και ζητούν πλέον στο τραπέζι τους την απλότητα και την καθαρή γεύση

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Θα απαντήσω με δύο λέξεις …………Ευλογία θεού!

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα αλλάξει το επάγγελμά μας;

Νομίζω πως ναι …κατά κάποιον τρόπο το έχει αλλάξει ήδη !!

Πόσο δύσκολο είναι ένας μάγειρας η Chef  να δουλεύει έως τα 65- 67 χρόνια;

Κοιτάξτε …. είμαι ακόμα μικρός , αλλά υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που είναι παλικάρια!!!

Πιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;

Το μαμαδίστικο όπως λέει και κάποιος αδελφός και φίλος (ξέρει αυτός)

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;

Γιάννη μου να σε ευχαριστήσω πολύ….να συνεχίσεις αυτό που κάνεις να έχουμε πάντα την υγεία μας και να προσέχουμε αυτό που κάνουμε για το καλό του τόπου μας!!!

Αφού σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας, θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια από τις ωραίες συνταγή σας:

Ευχαρίστως θα σας προτείνω μια πολύ παλιά Κρητική συνταγή: Αγόγλωσσοι τηγανιτοί με μυρωδικάhttps://food-edu.eu/agoglossoi-tiganitoi-me-myrodika/ πατήστε τον σύνδεσμο να δείτε την συνταγή.

Chef Πολιτάκης Γρηγόρης
Μοιράσου το!

Ένα σχόλιο στο Chef Πολιτάκης Γρηγόρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *