http://intheopatoron.blogspot.com/2018/06/blog-post_88.html (πρόσβαση 20/6/2022)

 

Κεντρικό ρόλο στην Ορθόδοξη πνευματική ζωή παίζει η νηστεία που αποτελεί την κάθαρση ψυχής και σώματος των πιστών. Και δε χρειάζεται να τρέχουμε στη δήθεν πνευματική ζωή των ανατολικών θρησκειών όπως είναι η γιόγκα και οι Γκουρού.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία παρελάζει η νηστεία στις λεγόμενες σαρακοστές αυτές των Χριστουγέννων, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και του Δεκαπενταύγουστου. Μια όμως άγνωστη νηστεία είναι αυτή των Αγίων Αποστόλων που δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά εξαρτάται από το Πάσχα και τοποθετείται τη Δευτέρα μετά τη γιορτή των Αγίων Πάντων (δηλαδή σήμερα) και τελειώνει στις 29 Ιουνίου την εορτή των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ενώ την επομένη στις 30 Ιουνίου είναι η γιορτή όλων των Αγίων Αποστόλων. Σύμφωνα με την τάξη της νηστείας εδώ έχουμε κατάλυση ιχθύος εκτός Τετάρτης και Παρασκευής που αυστηρά είναι άλαδο. Αν η 29 Ιουνίου τύχει Τετάρτη ή Παρασκευή έχουμε κατάλυση ιχθύος.

Σύμφωνα με έρευνες το 15% των Ελλήνων νηστεύει όλες τις νηστείες του έτους. Το ερώτημα που εγείρεται είναι πως θα «εκπαιδεύσουμε» τον πολύ κόσμο να νηστέψει; Και γιατί χρειάζεται να γίνει αυτό; Γιατί πρέπει να διαλαληθεί σε όλο τον κόσμο ότι ο μοναδικός σκοπός της ζωής είναι η επικοινωνία και η ένωσή μας με τον Ιησού Χριστό και ένα από τα μέσα είναι και η διατροφική πρακτική της Εκκλησίας μας. Οι Πατέρες λένε ότι με «σκασμένο» στομάχι δηλαδή τη γαστριμαργία (θανάσιμο αμάρτημα) πως είναι δυνατόν να εκτελέσουμε τα πνευματικά μας καθήκοντα όπως είναι το κομποσχοινάκι, οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας, το απόδειπνο, η μελέτη Ιερών κειμένων, όπως η Αγία Γραφή κ.α. έτσι ώστε να οδηγούμαστε στη μεγαλειώδη και παμμέγιστη ημέρα της Θείας Μετάληψης. Έτσι υπάρχει και το πνευματικό μέρος της νηστείας όπως την προβάλλουν οι Άγιοι Πατέρες.

Είναι δύσκολο να νηστέψουμε μόνο 9 μέρες που τις αφιερώνουμε στους Αγίους Αποστόλους οι οποίοι μας δίδαξαν το Χριστό; Όχι! Γιατί έχουμε υπερπληθώρα νηστίσιμων αγαθών με τα οποία φτιάχνουμε «άπειρο» πλήθος νηστίσιμων μαγειρικών της Ελληνικής Κουζίνας. Από την άλλη θα ξεβολευτούμε από την πρακτική του delivery και του junk food. Θα προγραμματίσουμε τα γεύματά μας και θα ψωνίσουμε τα απαραίτητα για όλα αυτά. Και όλο αυτό γίνεται ο ορθός και πνευματικός τρόπος ζωής.

Κλείνοντας θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «θαύμασε τη νηστεία και να την υποδεχτείς με ανοιχτή την αγκαλιά».

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Η «άγνωστη» νηστεία των Αγίων Αποστόλων
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *