Βιολογικά ονομάζονται τα τρόφιμα που διαχωρίζονται από τα συμβατικά λόγω της μη χρησιμοποίησης  χημικών-συνθετικών λιπασμάτων και τοξικών φυτοφαρμάκων και άλλων βλαβερών πρόσθετων στην παραγωγή τους, που θα αναφερθούμε παρακάτω. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι προϊόντα μιας ιδιαίτερης αγροτικής  παραγωγικής διαδικασίας που χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικούς παραγωγικούς πόρους  και διεργασίες. Επίσης στα επεξεργασμένα βιολογικά τρόφιμα δε χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.

Προστατεύει το περιβάλλον σε όλα τα στάδια διαχείρισης της παραγωγής. Οι βιοκαλλιεργητές αξιοποιούν όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (νερό της βροχής, φυσικά-οργανικά λιπάσματα κτλ). Τα βιολογικώς καλλιεργούμενα εδάφη περιέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία, σε φυσιολογικές αναλογίες και μάλιστα στη μορφή που τα παρέχει η ίδια η φύση. Κύριο χαρακτηριστικό της βιολογικής καλλιέργειας είναι η απουσία χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων, παρασιτοκτόνων, φυτοφαρμάκων, αυξητικών ορμονών, αντιβιοτικών, μεταλλαγμένων οργανισμών και άλλων εξίσου επικίνδυνων χημικών ουσιών. Τα χημικά καταστρέφουν όλους τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται  στο έδαφος  μιας υγιούς γης. Χαρακτηριστικά, ένα γραμμάριο υγιούς γης, μπορεί να περιέχει πάνω από 10.000 ζωντανούς μικροοργανισμούς (βακτήρια, μικρόβια, μύκητες κτλ) που ενώ δεν βλέπονται με γυμνό μάτι, είναι απαραίτητοι για τη σωστή ανάπλαση των φυτών.

Για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών χρησιμοποιούνται εναλλακτικά άλλοι ακίνδυνοι οργανισμοί (πχ. έντομα, μύκητες, ιοί, βακτήρια)  Επίσης ο βιοκαλλιεργητής χρησιμοποιεί βοτανικά σκευάσματα τα οποία προέρχονται από φυτά και διασπώνται με οξυγόνο και ήλιο. Με τις πρακτικές αυτές επιτυγχάνεται ένα είδος ισορροπίας και προστασίας του οικοσυστήματος, αφού διατηρούνται αφενός θρεπτικά συστατικά και ενεργειακά αποθέματα, αλλά αφετέρου και η βιοποικιλότητα του συστήματος διότι όλοι οι οργανισμοί δύναται να αναπτυχθούν. Πέραν όλων αυτών πρέπει να σημειωθεί και η προστασία του αγρότη από την έκθεσή του στα διάφορα χημικά που προαναφέρθηκαν. Σε αυτόν βέβαια ανήκει αν μη τι άλλο η ικανοποίηση από το μεράκι του, την υγιή παραγωγή.

Στην Ελλάδα, η υπεύθυνη αρχή για την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης παραγωγής προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικότερα η Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας. Το υπουργείο έχει ορίσει ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που είναι ο οργανισμός πιστοποίησης και επίβλεψης γεωργικών προϊόντων τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ή AGROCERT (ευρωπαϊκός οργανισμός πιστοποίησης), που εγκρίνει και ιδιωτικούς οργανισμούς για το σκοπό αυτό. Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθούμε πέραν της ωφέλειας από τα φυτοφάρμακα και για τις διαφορές με τα συμβατικά όσον αφορά στις θρεπτικές ιδιότητες και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Η άρση των αμφιβολιών για τα βιολογικά τρόφιμα
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *