Στο μέρος Β είδαμε τι είναι ο μεταβολισμός ή μεταβολικός ρυθμός και ποιοι παράγοντες τον επηρεάζουν. Εδώ θα μιλήσουμε για τον υπολογισμό του.

Ο μεταβολικός ρυθμός αποτελείται από 3 συνιστώσες:

Βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR): Είναι αυτός κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της βαθιάς ανάπαυσης δηλαδή καμία δραστηριότητα μετά 12 ώρες από τη λήψη τροφής. Είναι η ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται για να αναπνέουν οι πνεύμονες, να κτυπά η καρδιά, να λειτουργεί ο εγκέφαλος, να διατηρείται το σώμα ζεστό κά.

Θερμογένεση λόγω  άσκησης (ΤΕΕ): Είναι η αύξηση των θερμίδων που καίγονται κατά την σωματική άσκηση.

Θερμογένεση λόγω τροφής (TEF): Είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται καθώς το σώμα επεξεργάζεται και αφομοιώνει τα τρόφιμα. Το TEF αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 10% της συνολικής ενεργειακής δαπάνης.

Τα τρία αυτά μέρη αποτελούν τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού που μπορούν να υπολογιστούν προσεγγιστικά από κάποιες εξισώσεις που χρησιμοποιούν οι διάφορες ιστοσελίδες, και μια αξιόπιστη εκ των οποίων δίνεται στους παραπάνω υπερσυνδέσμους. Εδώ βλεπουμε στη άσκηση (activity) συμπληρώνουμε το είδος της άσκησης καθημερινά.

Όταν παίρνουμε 250-500 kcal από αυτά που υπολογίσαμε τότε χάνουμε 1-2 κιλά το μήνα ή 12-24 κιλά το χρόνο και μας μένει και ο τρόπος της σωστής διατροφής. Στο μέρος Α είδαμε παραδείγματα kcal τρόφιμων.

Δείτε τα Α μέρος, Β μέρος

Στο Δ μέρος αυτής της σειράς θα παρουσιαστούν τρόποι αύξησης ή επιτάχυνσης του μεταβολικού ρυθμού.

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Η ενέργεια και η διατροφή (Μέρος Γ): ο υπολογισμός του μεταβολισμού
Μοιράσου το!

Ένα σχόλιο στο Η ενέργεια και η διατροφή (Μέρος Γ): ο υπολογισμός του μεταβολισμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *