Η ιστορία για το Χριστόψωμο

«Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει».

Το Χριστόψωμο είναι το ευλογημένο ψωμί που ετοιμάζουμε τα Χριστούγεννα.

Θέλοντας λοιπόν οι άνθρωποι να τιμήσουν τον ερχομό του Χριστού, παρασκευάζουν το Χριστόψωμο. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει στα σπίτια ο νεογέννητος Θεάνθρωπος.

Η παράδοση μας αναφέρει ότι το Χριστόψωμο συμβολίζει την ενότητα της εκκλησίας και των λαών. Οι κόκκοι του σταριού ενώνονται όλοι μαζί και φτιάχνουν ένα ψωμί. Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν μας δείχνει ότι κάποτε όλοι οι λαοί θα ενωθούν μ’ ένα ποιμένα, το Χριστό.

 

Κάθε περιοχή της πατρίδας μας έχει και διαφορετική συνταγή, σχήμα και στολισμό. Για το ζύμωμα του Χριστόψωμου χρησιμοποιούν εκτός από το αλεύρι, ελαιόλαδο, ροδόνερο, χυμό πορτοκάλι, μέλι, ζάχαρη, σουσάμι, κάρδαμο, (κα κουλέ) γλυκάνισο, μαστίχα ,μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλα κ.α. Το Χριστόψωμο κυριαρχεί σε κάθε σπίτι και η νοικοκυρά ετοιμάζει το ξιομπλιαστό (στολισμένο) ψωμί. Τα σχήματα συνήθως είναι στρογγυλά ( ή κουλούρες ή πλεξούδες στρογγυλές) και στολίζονται με έναν σταυρό στην μέση. Πάνω στον σταυρό τοποθετούνται καρύδια ολόκληρα ή αμύγδαλα.

Σε κάποιες περιοχές τοποθετούν αποξηραμένα σύκα ή σταφίδες. . Το Χριστόψωμο επίσης στολίζεται με διάφορα λουλούδια, φυλλαράκια, ζώα, αλέτρια, πουλιά ,πρόσωπα ανθρώπων ,στολίδια της φύσης (σε κάποιους τόπους βάζουν λίγο άχυρο), κ.α.

 

Ο στολισμός στο Χριστόψωμο γίνεται από τους πιστούς θέλοντας να έχουν υγεία στο σπιτικό τους, μια καλή σοδειά καρπών ,μια πολύ καλή παραγωγή των ζώων κ.α. Οι βοσκοί το θεωρούν δικό τους έθιμο διότι ο Χριστός γεννήθηκε ανάμεσα σε αρνάκια .

Το έθιμο για το Χριστόψωμο διατηρείται στα βάθη των αιώνων στην θρησκεία μας. Τρώγεται την ημέρα των Χριστουγέννων στο μεσημεριανό τραπέζι. Ό Πατέρας το μοιράζει στην οικογένειά κόβοντας το με το χέρι. Δεν το κόβουμε με το μαχαίρι, θεωρείται κακό και ότι βιάζεται η δύναμη του Χριστού που υπάρχει μέσα σε αυτό. Αντίθετα το μοίρασμα με το χέρι δείχνει ότι ο Χριστός μοιράζεται απλόχερα σε όλους μας.

Χρόνια πολλά! Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Η ιστορία για το Χριστόψωμο
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *