Ξεκίνησε και φέτος η νηστεία των Χριστουγέννων στις 15 Νοεμβρίου. Σήμερα όμως 21 Νοεμβρίου των Εισοδίων της Παναγίας μας ξεκινάνε και επίσημα τα προεόρτιά τους όπου ψάλλεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα το καταπληκτικό τροπάριο:

Χριστός γεννάται δοξάσατε• Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε• Χριστός επί γης υψώθητε. Άσατε τω Κυρίω πάσα η γη, και εν ευφροσύνη, ανυμνήσατε λαοί, ότι δεδόξασται.

Μετάφραση: Ο Χριστός γεννάται, δοξολογήσατε Αυτόν. Χριστός ο Θεός από τους ουρανούς κατέβη, προϋπαντήσατε Αυτόν. Χριστός πάνω στη γη φάνηκε, άνθρωποι υψωθήτε απ’ τα γήινα προς τα ουράνια. Όλοι οι λαοί της γης ψάλατε άσματα στον Κύριο και με ευφροσύνη υμνήσατε Αυτόν που είναι δοξασμένος.

Βλέπουμε λοιπόν ότι και η εκκλησία μας εορτάζει με πνευματικό τρόπο και με τα λαμπιόνια, τα δέντρα, τις εορταστικές αγορές κ.ά αν και φέτος αναμένεται η ζωή πολύ δύσκολη εντός των καταστημάτων αλλά και των ναών.

Σε αυτή τη νηστεία όπως και σε κάθε άλλη νηστεία τρώμε πληθώρα φαγητών όπως όσπρια, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, θαλασσινά, προϊόντα σησαμιού, ξηρούς καρπούς και άλλα πολλά. Στη συγκεκριμένη όμως τρώμε και ψάρι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όπως βλέπουμε στη μικρή μας ανάρτηση. Ως γνωστόν δεν επιτρέπονται κρέας, αυγά, γάλα και τυροκομικά, που παρατηρούμε ότι είναι μειοψηφία των νηστίσιμων. Έτσι είναι η μεγάλη μας ευκαιρία για αποτοξίνωση από τα ζωικά προϊόντα, για αδυνάτισμα και για νηστίσιμες μαγειρικές εξορμήσεις.

Εμείς μέσα την εορταστική πανδαισία με πληθώρα Αγίων αυτής της περιόδου με το ορθόδοξο προνόμιο της ονομαστικής εορτής οφείλουμε να πορευτούμε με Πίστη Αγάπη, και Ελπίδα (οι τρεις μοναδικές αγίες) για μια πνευματική προετοιμασία προς τη μεγάλη εορτή ξεκινώντας από τη νηστεία.

Καλή Σαρακοστή και με το καλό η Αγία ημέρα των Χριστουγέννων

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Η νηστεία και τα προεόρτια των Χριστουγέννων
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *