Η πείνα είναι η φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπου προς αναζήτηση τροφής. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις και για διάφορους λόγους γίνεται συνεχής στη διάρκεια της ημέρας γεγονός που μπορεί να διατηρήσει ή και να αυξήσει την παχυσαρκία. Να αναφερθεί όμως ότι η όρεξη αποτελεί τον συναισθηματικό ρόλο για τη λήψη τροφής, όπως η θέα ενός λαχταριστού εδέσματος ή μια δελεαστική μυρωδιά. Οι λόγοι της παραπάνω κατάστασης, κοινώς του τσιμπολογήματος, είναι πολλοί και εδώ θα παρουσιάζουμε τους περισσότερους αν όχι όλους από αυτούς.

  1. Η λήψη λίγης πρωτεΐνης που παίζει μεγάλη σημασία στον έλεγχο της όρεξης απορυθμίζοντας τις ορμόνες της πείνας .
  2. Η στέρηση ύπνου προκαλεί διαταραχές στα επίπεδα των «ορμονών της πείνας» της λεπτίνης και της γκρελίνης και ο άνθρωπος επιζητά συχνότερα τροφή.
  3. Οι πολλοί επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, μακαρόνια, λευκό αλεύρι, το λευκό ψωμί, λευκό ρύζι και δημητριακά πρωινού δημιουργούν διαταραχές της γλυκόζης στο αίμα που με τη σειρά τους σε κάνουν να πεινάς.
  4. Δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες σε κάνει να πεινάς συχνά γιατί αυτές κόβουν την όρεξη και σε κρατούν πλήρη.
  5. Μπορεί να νιώθεις συνεχή πείνα όταν δε λαμβάνεις αρκετή ποσότητα υγιούς λίπους, όπως το ελαιόλαδο. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση της πληρότητας από σχετικές ορμόνες.
  6. Η μη λήψη επαρκούς ποσότητας νερού που προσφέρει ιδιότητες μείωσης της όρεξης, με αποτέλεσμα της αντιμετώπισης της συνεχούς τάσης για τροφή.
  7. Η διάσπαση προσοχής κατά τη διάρκεια των κύριων γευμάτων αποτελεί ανάγκη γρήγορης και πολλής λήψης τροφής αφού δεν ελέγχεται η πληρότητα.
  8. Η συνεχής λήψη ροφημάτων έναντι στερεών τροφών δεν ωφελεί στη μείωση της τροφής αλλά μάλλον τη διεγείρει.
  9. Το μεγάλο άγχος (στρες) μπορεί να δημιουργήσει συνεχή πείνα μιας και αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, μιας ορμόνης που προωθεί τη λαχτάρα για φαγητό.
  10. Η ταχεία λήψη φαγητού δε βοηθά στην αντίληψη του οργανισμού για πληρότητα του στομαχιού και έτσι την αναζήτηση άλλης μετά από μικρό χρονικό διάστημα
  11. Οι διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός και η λειτουργία των νεφρών μπορούν να κατηγορηθούν για συνεχή πείνα.
  12. Μερικά φάρμακα αυξάνουν την όρεξη δημιουργώντας παρενέργεια, όπως η ινσουλίνη για το σακχαρώδη διαβήτη, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά.
  13. Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προξενήσει την αίσθηση της συχνής πείνας και να απορυθμίσει τις σχετικές ορμόνες .

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι ο προγραμματισμός για τη λήψη 4-6 γευμάτων την ημέρα που έχουμε δει και σε άλλη ανάρτηση.  Επίσης αλλού είδαμε την δημιουργία της πείνας από τις σχετικές ορμόνες και τον τρόπο ζωής.

Σε αυτό το μικρό άρθρο παρουσιάστηκαν όλα τα αίτια της συχνής λήψης τροφής. Γνωρίζοντάς τους, καθίσταται δυνατόν να τους ελέγξουμε, να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία.

Πηγή

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Η συνεχής πείνα και το τσιμπολόγημα
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *