Πολλές φορές δεν τρώμε φρούτα γιατί βαριόμαστε να τα καθαρίσουμε, δεν τα έχουμε διαθέσιμα στον πάγκο ή το ψυγείο και δε βάζουμε τον ηλεκτρικό πορτοκαλοστίφτη ή τον αποχυμωτή. Αυτές οι τρεις επιλογές μπορεί να ανήκουν στα παιδιά ως παιχνίδι γιατί η διατροφή τους πιθανόν να βασίζεται στο junk food και τα λίγα φρούτα που εμείς δεν τους μάθαμε να τρώνε. Μια τέτοια πρακτική είναι λοιπόν ο χυμός στον ηλεκτρικό πορτοκαλοστίφτη στον οποίο μπορούμε να φτιάξουμε πλήθος χυμών ακόμη και ρόγδι. Εδώ θα μιλήσουμε για το χυμό πορτοκάλι.

Πρώτα από όλα όπως έγινε κατανοητό εννοούμε μόνο φρέσκο χυμό γιατί πρέπει να αποφεύγουμε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο παρακάτω πίνακας είναι πολύ κατατοπιστικός για τη διαφορά 240 ml ποτήρι χυμό έναντι 131 g ενός πορτοκαλιού δίνοντας και τα δύο μία μερίδα φρούτου.

Θρεπτικό συστατικό Χυμός πορτοκάλι (240 ml)φρέσκο πορτοκάλι (131 g)
Θερμίδες11062
Λίπος0 grams0 grams
Υδατάνθρακες25.5 grams15 grams
Φυτικές ίνες0.5 grams3 grams
Πρωτεΐνες2 grams1 gram
Βιταμίνη A*4% of the RDI6% of the RDI
Βιταμίνη C*67% of the RDI
Θειαμίνη*18% of the RDI8% of the RDI
Βιταμίνη B6*7% of the RDI4% of the RDI
Φολικό οξύ*11% of the RDI10% of the RDI
Ασβέστιο**2% of the RDI5% of the RDI
Μαγνήσιο**7% of the RDI3% of the RDI
Κάλιο**14% of the RDI7% of the RDI

Παρατηρούμε παραδόξως ότι ο χυμός είναι πιο θρεπτικός ιδιαίτερα αν προσθέσουμε την πούλπα που μένει στον πορτοκαλοστίφτη και έτσι δίνει περισσότερες φυτικές ίνες.

Ο χυμός πορτοκάλι προσφέρει όλες τις άλλες θρεπτικές ιδιότητες του πορτοκαλιού και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, καροτενοειδή και βιταμίνη C). Επίσης συμβάλλει στην καλή λειτουργία των νεφρών καθιστώντας το pH των ούρων πιο αλκαλικό. Άλλη βοήθεια υγείας είναι η προστασία από την υπέρταση και τις καρδιοπάθειες, καθώς και τις φλεγμονές σε όλο το σώμα που προκαλούνται από το μεταβολικό σύνδρομο.

Από την άποψη της διαιτολογίας ο χυμός κορεννύει το στομάχι προκαλώντας υποψήφια δράση για χάσιμο βάρους. Πάραυτα όπως φαίνεται στον πίνακα ο χυμός δίνει περισσότερες θερμίδες και με τους υδατάνθρακες που περιέχει προκαλεί αύξηση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα και συνεπώς αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, που είναι ένας δείκτης για το σακχαρώδη διαβήτη.

Σε αυτή την ανάρτηση μιλήσαμε για το χυμό πορτοκάλι ως πηγή υγείας και ως δότη όλων των θρεπτικών συστατικών του πορτοκαλιού και ακόμη περισσότερο. Τέλος, ο χυμός πορτοκάλι αποτελεί ένα εξαίσιο ποτό για πρωινό και πρέπει όμως να είναι από φρέσκα πορτοκάλια μιας και εδώ τουλάχιστον στην Κρήτη βρίσκουμε ντόπια όλες τις εποχές του χρόνου.

Πηγή 1

Πηγή 2

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Ο χυμός πορτοκάλι: μια φρουτένια επιλογή υγείας
Μοιράσου το!

Ένα σχόλιο στο Ο χυμός πορτοκάλι: μια φρουτένια επιλογή υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *