Τι ωραία που είναι αυτή η ακολουθία, την οποία που δυστυχώς λίγοι, νομίζω, γνωρίζουμε. Ας εμβαθύνουμε, λοιπόν! Την Κυριακή του Πάσχα, ξημερώματα, ο Χριστός μας αναστήθηκε χαρίζοντάς σε εμάς το μέγιστο δώρο του, την Αγάπη που εμείς οι Χριστιανοί, σύμφωνα με τις επιταγές του οφείλουμε να ακολουθήσουμε προς Αυτόν και τους συνανθρώπους μας. Γιατί αυτός είναι ο λόγος της σταυρικής του θυσίας, η αγάπη Του προς εμάς,
πράγμα που έδειξε με τη συγχώρεση όλων των ανθρώπων και όχι μόνο των Φαρισαίων, μιας και σήμερα εμείς κάθε ώρα και κάθε
στιγμή τον σταυρώνουμε. Μας μοίρασε άπλετα ειρήνη και φωτισμό συγχώρεσης για να κατανοήσουμε αυτό το μεγαλουργικό
θαύμα της Αναστάσεώς Του. Αυτή, λοιπόν, καλούμαστε να αναζητήσουμε στις 11.00 το πρωί ή το απόγευμα της Κυριακής του
Πάσχα, στις εκκλησίες μας (ή σύμφωνα με το πρόγραμμά τους). Αυτό, ωστόσο, φαντάζει πολύ δύσκολο, πρώτον, λόγω άγνοιας αυτής της ακολουθίας και, δεύτερον, της εστίασης στο προσδοκώμενο πασχαλινό τραπέζι με τον οβελία. Σε αυτή την ακολουθία, πέραν των άλλων, με αρχηγική, όμως, θέση το «Χριστός Ανέστη», διαβάζεται το «ευαγγέλιο της αγάπης» σε όλες τις δυνατές ξένες γλώσσες το οποίο δίνεται εδώ σε νεοελληνική μετάφραση.

Ενώ λοιπόν ήταν βράδυ την ημέρα εκείνη, την πρώτη μετά το Σάββατο, και ενώ οι θύρες ήταν κλεισμένες εκεί όπου ήταν οι μαθητές για το φόβο των Ιουδαίων, ήρθε ο Ιησούς και στάθηκε στο μέσο και τους λέει: «Ειρήνη σ’ εσάς». Και αφού είπε αυτό, έδειξε τα χέρια και την πλευρά του σ’ αυτούς. Χάρηκαν τότε οι μαθητές, όταν είδαν τον Κύριο. Τους είπε λοιπόν πάλι ο Ιησούς: «Ειρήνη σ’ εσάς. Καθώς με έχει αποστείλει ο Πατέρας κι εγώ στέλνω εσάς». Και όταν είπε αυτό, φύσηξε πάνω τους και τους λέει: «Λάβετε Πνεύμα Άγιο. Αν σε κάποιους αφήσετε τις αμαρτίες, έχουν αφεθεί σ’ αυτούς, αν σε κάποιους τις κρατάτε, έχουν κρατηθεί». Ο Θωμάς, όμως, ένας από τους δώδεκα, ο λεγόμενος, “Δίδυμος”, δεν ήταν μαζί τους όταν ήρθε ο Ιησούς.
Του έλεγαν λοιπόν οι άλλοι μαθητές: «Έχουμε δει τον Κύριο!» Εκείνος τους είπε: «Αν δε δω στα χέρια του το σημάδι των καρφιών και δε βάλω το δάχτυλό μου στο σημάδι των καρφιών και δε βάλω το χέρι μου στην πλευρά του, δε θα πιστέψω».

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Ο εσπερινός της αγάπης: η “τρίτη” Ανάσταση
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *