Pastry Chef Εύα Δασκαλάκη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Εργάζεται εδώ και 19 χρόνια στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής τέχνης περνώντας από πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία ,τόσο στην Κρήτη όσο και στο εξωτερικό.

Η αγάπη της για την ζαχαροπλαστική τέχνη ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία .Μεγάλωσε σε ένα σπιτικό με πολλές μυρωδιές από την κουζίνα της μητέρας της καθώς και έχει καταγωγή Μικρασιάτικη!

Όταν αποφοίτησε από το λύκειο η μοναδική της σκέψη ήταν η επιλογή της σχολής όπου θα ξεκινούσε τα πρώτα της βήματα! Φοίτησε στο 2ο ΙΕΚ Ηράκλειου τελειώνοντας με υποτροφία. Από εκεί και έπειτα ακολούθησε η πρακτική της άσκηση στο Hotel Candia Maris !Στην συνέχεια άρχισε να εργάζεται ως επαγγελματίας. Σημαντικός σταθμός το πρώτο ξενοδοχείο όπου ανέλαβε πριν 10 χρόνια το Hotel Palmera Seaside.Στην συνέχεια ακολούθησε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου διετέλεσε καθηγήτρια ζαχαροπλαστικής. Η Κορώνη Α.Ε ήταν μια πρόκληση, όπου υπήρξε τεχνικός σύμβουλος για 4 χρόνια με αμέτρητα σεμινάρια  Γάλλων όσο και Ιταλών ζαχαροπλαστών. Αυτήν την στιγμή την βρίσκουμε να εργάζεται στο Hotel Fodele Beach. Ένα ξενοδοχείο που προσέχει πολύ την ποιότητα, την υγιεινή και επιλέγει την καλύτερη πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί!

Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην σελίδα μας την πρώτη γυναίκα φίλη και συνάδελφο, την Pastry Chef Εύα Δασκαλάκη. Αφού σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή στην σελίδα μας foo-edu.eu να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας θα ήθελα να σας ρωτήσω. Το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε για Ζαχαροπλαστική Τέχνη ποιο είναι ;

Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι μαγεία, η δεύτερη είναι ηρεμία και η τρίτη είναι δημιουργία! Αυτό για εμένα σημαίνει ζαχαροπλαστική τέχνη ,ένας μαγικός κόσμος που όσο τον ψάχνεις τόσο ανακαλύπτεις περισσότερες πλευρές του!

Πως άρχισε το ταξίδι σας στην ζαχαροπλαστικής τέχνη;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, ήταν όλες εκείνες οι μυρωδιές και η περιέργεια των διάφορων μπαχαρικών και υλικών που είχε η μητέρα μου στην κουζίνα της. Μου άρεσε πάρα πολύ από μικρή να ετοιμάζω κάτι και να βλέπω τις αντιδράσεις ευχαρίστησης των άλλων στα πρόσωπα τους.

Από όσο γνωρίζω συμμετέχετε στο Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών και Λοιπού Προσωπικού Ηρακλείου.

Πιστεύω ότι στο σωματείο μας γίνεται πολύ καλή δουλειά και εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο.

Τι προσόντα κατά την γνώμη σας πρέπει να έχει ένας σωστός ζαχαροπλάστης;

Προσωπικά για εμένα πρέπει να έχει αγάπη, πειθαρχία, σεβασμό για αυτό που κάνει και σίγουρα να είναι ανήσυχο πνεύμα!

Η Ζαχαροπλαστική του χθες με το σήμερα;

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στο σήμερα. Στα παλιά χρόνια υπήρχαν βασικές συνταγές που έκαναν τα γλυκά περισσότερο λιπαρά με περισσότερα ζάχαρα. Τα γλυκά του σήμερα πλέον είναι πιο ανάλαφρα σε ζάχαρα γιατί στην ζωή μας έχουν μπει και ορισμένες ομάδες όπως οι Vegan,oi Sugar Free, κτλ. Θεωρώ ότι ο κόσμος της ζαχαροπλαστικής ανοίγεται περισσότερο σε αυτό και συμβαδίζει με την εξέλιξη των πράγματων!

Η τηλεόραση σαν μέσο στο επάγγελμά μας. Τα καλά και τα κακά;

Επειδή καλώς η κακώς η τηλεόραση είναι ένα μέσο που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Θεωρώ ότι ανάλογα με την αντίληψη του κάθε ανθρώπου που θέλει να ασχοληθεί με την εστίαση του κάνει καλό η κακό. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές κάνει κακό, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Και το λέω αυτό διότι τα πράγματα δεν είναι ίδια και τόσο εύκολα στο χώρο της εργασίας μας όσο παρουσιάζονται στην τηλεόραση.

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι να διδάσκονται περισσότερες παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές;

Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινάνε πρώτα από την παράδοση και μετέπειτα να εξελίσσονται με μικρές πινελιές στην πιο σύγχρονη κουζίνα!

Τα γλυκά της Ελλάδας έχουν την θέση που τους αξίζει;

Ακόμα θεωρώ όχι με μεγάλη μου λύπη. Σίγουρα θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας το γιατί και να κάνουμε κάτι για αυτό!

Σαν γυναίκα έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες στην Καριέρα σας;

Ήμουν και είμαι πιστεύω αρκετά τυχερή στις συνεργασίες μου μέχρι στιγμής, το μόνο που με δυσκόλεψε στην αρχή ήταν ότι έμπαινα σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο όπως θεωρούσαν και θεωρούν πολλοί δυστυχώς και έβλεπαν την κάθε γυναίκα λίγο πιο υποτιμητικά! Σαν χαρακτήρας είμαι αρκετά δυναμική οπότε δεν άφησα να με πάρει από κάτω και συνέχισα ώστε να φτάσω εδώ που είμαι!

Η καλύτερη στιγμή έως τώρα στην Καριέρα σας;

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι όταν δέχτηκα την πρόταση να συνεργαστώ με την Κορώνη ΑΕ όπου ήμουν μια από τους τεχνικούς συμβούλους. Είδα μπροστά μου να ανοίγεται ένας τεράστιος δρόμος γνώσης από την πρώτη στιγμή, με πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και με πολύ καλές συνεργασίες γνωστών Chefs.

Μείγματα με σκόνες στην ζαχαροπλαστική αλλά και πολλά αλλεργιογόνα. Την άποψή σας για αυτό;

Αρκεί να γνωρίζεις και να ενημερώνεσαι πάντα σωστά για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείς. Στην αγορά σαφώς και υπάρχουν επικίνδυνα τρόφιμα όμως είναι στο δικό μας χέρι το τι θα δουλέψουμε. Προφανώς και τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνθρωποι με αλλεργίες η δυσανεξίες σε γλουτένη, σε ξηρούς καρπούς, σε λακτόζη κτλ. Στο Hotel Fodele beach έχουμε φροντίσει στο μενού μας καθημερινό να καλύπτουμε και αυτές τις ομάδες ανθρώπων . Επίσης αναγράφουμε όλα τα αλλεργιογόνα σε κάθε φαγητό ή γλυκό έτσι ώστε να προλαμβάνουμε άτυχα περιστατικά που θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνα. Όσον αφορά τα μίγματα καλώς η κακώς έχουν μπει στην ζωή μας και εξυπηρετούν τους δικούς τους σκοπούς ώστε να λύνουν καμία φορά τα χέρια ζαχαροπλαστών που δουλεύουν σε μεγάλες γραμμές παραγωγής.

Πως μπορεί η Κρήτη μας να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου

Η Ελληνική κουζίνα και λίγο παραπάνω η Κρητική κουζίνα θα μπορούσε να αναδειχθεί σωστότερα με την συνεργασία ιδιοκτήτων και Chefs της εστίασης! Ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσει μια ομάδα ανθρώπων με κοινό τους στόχο αυτό και βήμα προς βήμα να υλοποιηθεί!

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Η Κρητική διατροφή είναι πολύ σημαντική και πόσο μάλλον όταν μπορείς να παντρέψεις βότανα, τυριά κ.α. με την πιο σύγχρονη κουζίνα. Τότε το αποτέλεσμα πραγματικά εντυπωσιάζει! Είμαστε πολύ τυχεροί που βρισκόμαστε σε ένα τόπο με πλούσια πρώτη ύλη που κάνει κάθε συνταγή να γίνεται μοναδική.

Πόσο δύσκολο είναι κάποιος να δουλεύει έως τα 65- 67 χρόνια στο επάγγελμά μας;

Πολύ δύσκολο, σίγουρα η δουλειά μας έχει πολλές απαιτήσεις και είναι λίγοι αυτοί που εργάστηκαν μέχρι και αυτές τις ηλικίες. Δυστυχώς θεωρούνται μη παραγωγικοί με αποτέλεσμα να παίρνει την σκυτάλη η νέα γενιά. Ίσως είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε όλοι και να λύσουμε!

Πιο είναι το αγαπημένο σας γλυκό;

Λατρεύω το τυραμισού και γενικά μου αρέσουν οι καθαρές και ισορροπημένες γεύσεις.

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε ή να ευχηθείτε κάτι;

Εύχομαι υγεία και πολλά χαμόγελα ,όσο δύσκολες εποχές κι αν έρθουν να κοιτάμε πάντα μπροστά με αισιοδοξία. Να παίρνουμε μαθήματα για να συνεχίζουμε!

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και την συμμετοχή σας. θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια συνταγή σας :

Πολύ ευχαρίστως θα σας προτείνω την εξής συνταγή: Καρυδόπιτα με κρέμα τυριού :https://food-edu.eu/karydopita-me-krema-tyriou/Πατήστε τον σύνδεσμο να διαβάσετε την συνταγή.

 

Pastry Chef Εύα Δασκαλάκη
Μοιράσου το!

Ένα σχόλιο στο Pastry Chef Εύα Δασκαλάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *