Πρωταγωνιστές οι γεύσεις και τα αρώματα της ΚΡΗΤΗΣ

Με μεγάλη μου χαρά δέχτηκα να συμμετάσχω στην γιορτή «Ηράκλειο, Ημέρες Γαστρονομίας 2021», 24 με 27 Σεπτεμβρίου του Δήμου Ηρακλείου μέσω του Σωματείου Μαγείρων και Λοιπού Προσωπικού και μετά από παρότρυνση του Προέδρου Νεκτάριο Μωυσάκη.

Ποτέ δεν περίμενα ερχόμενος στο Νησί, πριν από 35 χρόνια ότι θα έρθει η ώρα και η στιγμή να μαγειρέψω μπροστά στο Κούλε, για αυτόν τον ευλογημένο τόπο που λέγεται Κρήτη.

Η χαρά λοιπόν και η τιμή ήταν απερίγραπτη, αλλά συγχρόνως αισθάνθηκα και μεγάλη υποχρέωση!!!

Μεγάλη υποχρέωση για τον τόπο μας αλλά και για όλους αυτούς που παλεύουν μέσα από τα προϊόντα τους για τον γαστρονομικό πολιτισμό της παράδοσης ,να προβάλουν την Κρήτη μας. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να αρνηθώ στην πρόταση του Σωματείου Μαγείρων και να εκπροσωπήσω μέσω αυτού όλους τους αξιόλογους συναδέλφους μου .Να τιμήσω τον τόπο , ο οποίος με έχει αναδείξει πρώτα ως άνθρωπο και μετέπειτα μαγειρικά. Έτσι ετοιμάσαμε 2 συνταγές με την ομάδα του Ξενοδοχείου The Village Resort & Waterpark, θέλοντας να αναδείξουμε τα καλούδια που παράγει ο τόπος μας ,τις μυρωδιές και τις γεύσεις της παραδοσιακής κουζίνας.

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους για την συμμετοχή τους. Τέτοιες εκδηλώσεις καλό θα είναι να γίνονται ¨καθημερινώς¨ όλο τον χρόνο για την προβολή των παραδοσιακών Κρητικών προϊόντων. Από την Κίσαμο, την Γαύδο ,Ελαφονήσι, το Φραγκοκάστελο, τα Σφακιά, μέχρι το Γαιδουρονήσι ,τους Διονυσάδες , την Ζάκρο ,την Σπιναλόγκα, την Ντία ,στα χωριά μας, αλλά και στις μεγάλες πόλεις. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Όπου υπάρχει Κρητική φωνή!

Δεν νοείται και δεν πρέπει να φεύγει από το νησί επισκέπτης χωρίς να του δώσουμε κάτι από αυτόν τον ευλογημένο τόπο,είτε φεύγει από λιμάνι ,είτε φεύγει από αερολιμένα. Έστω ένα κλαδί ελιάς. Η φιλοξενία του Κρητικού είναι βαθιά χαραγμένη μέσα στην ψυχή του. Κανέναν Ευρωπαϊκό ή άλλο τόπο του εξωτερικού δεν έχει να ζηλέψει η Κρήτη μας και κατά επέκταση η Ελλάδα.

Με Οδηγό το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο (Ο Χρυσός της Κρήτης ,όπως μου αρέσει να το αποκαλώ) και συνεπιβάτες, την Ευλογημένη Ελιά ,το Κρασί μας, την Τσικουδιά, την Σταφίδα μας,το Πετιμέζι, τα Χαρούπια μας , τα Αρνιά ,Κατσίκια, Χοιρινά, το Απάκι ,το Λουκάνικο, το Γάλα μας ,τα Τυριά μας, τα Άγρια Χόρτα μας , το Κουκί και το Ρεβίθι, την Αγκινάρα το Σταμναγκάθι, το Κρίταμο, τις Καμπλιές, τα Άγρια Σφαράγγια, τα Αρωματικά Βότανα, τα Λαχανικά μας, τα Φρούτα, τους Χοχλιούς, τις Πίτες, τους Ντολμάδες , τα Λουκούμια, το πατούδο, τα καλτσούνια και τόσα άλλα.

Η Κρήτη με όλα τα παραπάνω όπλα και αμέτρητα ακόμη και με την φιλοξενία που μας διακρίνει, δεν έχει να φοβηθεί κανέναν και μπορεί να γίνει ο πρώτος γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο. Όλα τα παραπάνω είναι η Παράδοση μας και θα πρέπει να μεταφέρονται αυτούσια από τους παλιούς στους νέους .

Αρκεί όλοι εμείς να κοιταζόμαστε κατάματα μεταξύ μας και να νοιαζόμαστε μόνο για το καλό αυτού του ευλογημένου τόπου, και όχι μόνο για το «είναι μας» και τις «τσέπες των παντελονιών μας».

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε για να μας παρακολουθήσει και να δει τις συνταγές που ετοιμάσαμε, αλλά και να ρωτήσει και να μάθει αρκετά χρήσιμα στοιχεία γύρω από την Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα. Η παρουσία των επισκεπτών ήταν τόσο μεγάλη και έντονη, που ειλικρινά μείναμε έκπληκτοι από την συμμετοχή και την αγάπη που μας έδειξαν.

Σας ευχαριστούμε!!!

Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων και Λοιπού Προσωπικού, Νεκτάριο Μωυσάκη για την τιμή που μου έκανε να συμμετάσχω σε αυτή την γιορτή και να εκπροσωπήσω τους χιλιάδες συναδέλφους που μάχονται καθημερινά να προβάλουν τον τόπο μας!

Διαβάστε την συνέντευξη του Πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων και Λοιπού Προσωπικού : Νεκτάριος Μωυσάκης

https://food-edu.eu/pastry-chef-nektarios-moysakis/

Να ευχαριστήσω τον Φίλο και Συνάδελφο Νεκτάριο Ζαχαράκη Καθηγητή Τυροκομίας για την υπέροχη συνταγή που παρουσίασε (με θέμα το Τυροζούλι ),αλλά και για όλα τα μυστικά γύρω από το γάλα και τα τυριά που μοιράστηκε με τους επισκέπτες. Τέτοιους στρατιώτες χρειαζόμαστε στον τόπο μας!!!

Διαβάστε την συνέντευξη: Τυροκόμος Νεκτάριος Ζαχαράκης:

https://food-edu.eu/nektarios-zacharakis/

Τους συναδέλφους της ομάδας μας, του Hotel The Village Resort & Waterpark , τους μαθητές , που ετοίμασαν αρκετά καλούδια και τα πρόσφεραν απλόχερα στους επισκέπτες.

Δείτε το παρακάτω όμορφο Video με την ομάδα του Hotel:  https://food-edu.eu/the-village-resort-waterpark/

Να συγχαρώ επίσης όλους τους τοπικούς παραγωγούς με τα περίπτερα για την τέλεια διοργάνωση και προβολή αυστηρά και μόνο των Παραδοσιακών προϊόντων της Κρήτης . Για τα προϊόντα που μας πρόσφεραν, να παρουσιάσουμε τις συνταγές μας.

Τους καλλιτέχνες που συνόδεψαν με την μουσική τους αυτή την γιορτή με τις υπέροχες Κρητικές μελωδίες τους.

Τους συναδέλφους  chefs , τους πολιτιστικούς συλλόγους και όλους που μαγείρεψαν και δώρισαν άρωμα ΚΡΗΤΗΣ.

Διαβάστε την συνέντευξη του Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης , Παπαδάκης Τάσος:

https://food-edu.eu/tasos-papadakis/

Τους χορηγούς για να στηθεί αυτή η όμορφη γιορτή ιδιαίτερα τον Κο Θόδωρα Καλαθάκη για την άψογη κουζίνα που είχε ετοιμάσει και φυσικά τον Δήμο Ηρακλείου για την τέλεια οργάνωση.

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ επίσης σε όλους τους εργαζόμενους και εθελοντές του Δήμου Ηρακλείου που βοήθησαν από το πρωί έως το βράδυ για αυτές τις 4 ημέρες.

Κοιτάζοντας το Κούλε σκέφτηκα ,πόσοι ανώνυμοι άνθρωποι δούλεψαν για να γίνει αυτό το ιστορικό μνημείο. ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ!!! Αν δεν ήταν αυτοί δεν θα υπήρχε η Ιστορία του. Ένα λιθαράκι λοιπόν να βάλει ο καθένας μας , αρκεί για να πάμε την Κρήτη μας εκεί που τις αξίζει.

Θα κλείσω με μια φράση που μου έχει μάθει ο Πατέρας μου:

Ο τόπος που ζεις είναι και η πατρίδα σου. Αγωνίσου για αυτόν και προστάτεψε τον όπως την οικογένειά σου, δεν χρειάζεται να είσαι, ή να γίνεις επώνυμος. Να μην περιμένεις να ακούσεις το ευχαριστώ αλλά ούτε να ανταμειφθείς για αυτό.

Είναι υποχρέωσή σου!

Μεγάλες ευχαριστίες στο μεγάλο πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε κοντά μας το Σάββατο 27/10/2021 για να αναδείξουμε τα Κρητικά Παραδοσιακά προϊόντα αυτού του ευλογημένου τόπου.

Να μας συγχωρέσουν όσες και όσοι δεν πρόλαβαν να δοκιμάσουν τα υπέροχα πιάτα μας.

 Ευχαριστούμε για την παρακάτω όμορφη  φωτογραφία της εκδήλωσης  το   herakliongastronomy.

 Πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους για να διαβάσετε τις συνταγές που παρουσιάσαμε:

Κότσι αρνιού σιγοψημένο μέσα σε Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με σάλτσα από πετιμέζι ,αρωματικά και σύκα: https://food-edu.eu/kotsi-arniou-sigopsimeno-mesa-se-extra-partheno-elaiolado-me-saltsa-apo-petimezi-aromatika-kai-syka/

Τυροζούλι γεμιστό με μέλι καρύδια και κανέλα: https://food-edu.eu/tyrozouli-gemisto-me-meli-karydia-kai-kanela/

Παραδοσιακά Λουκούμια Μεσσαράς: https://food-edu.eu/loukoumia-messaras/

Αυγά χτυπητά με λουκάνικο , ξινομυζήθρα Κρήτης, και λαχανικά: https://food-edu.eu/avga-chtypita-me-loukaniko-xinomyzithra-kritis-kai-lachanika/

Ελιές Κρήτης (Σταφιδολιές) με δενδρολίβανο και σκόρδο:https://food-edu.eu/elies-kritis-stafidolies-me-dendrolivano-kai-skordo/

Με το καλό να ξανασμίξουμε!!!

                                                                          https://food-edu.eu/news/

Πρωταγωνιστές οι γεύσεις και τα αρώματα της ΚΡΗΤΗΣ
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *