Μικές Ραγουζαρίδης

Ο Μικές Ραγουζαρίδης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου σε μια εποχή που το Ελληνικό στοιχείο ήταν σε αφθονία και ξεχώριζε για την εργατικότητα και την ανάπτυξη του.

Το 1930 ένας γείτονας, τεχνίτης, ζαχαροπλάστης με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη διέκρινε την κλίση του μικρού Μικέ στη ζωγραφική και τον πήρε μαζί του στο εργαστήριο με σκοπό να του μάθει την τέχνη της ζαχαροπλαστικής!

Ο Μικές ήταν 14 ετών και το ζαχαροπλαστείο που εργάστηκε για πρώτη φορά ήταν Γαλλικό. Σε αυτό παρέμεινε 9 χρόνια.

Η ζαχαροπλαστική εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ αναπτυγμένη στην Αίγυπτο και το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη ήταν άξιο σεβασμού. Λόγω του ότι κυριαρχούσε η γαλλική ζαχαροπλαστική, σε πολλά καταστήματα έφερναν τεχνίτες για τεχνογνωσία απ’ όλη την Ευρώπη.

Γύρω στα 1955-1967, ο Μικές εργάζεται πλέον στην Αθήνα στο γνωστό ζαχαροπλαστείο ΦΛΟΚΑΣ. Ταυτόχρονα αφιερώνει τον υπόλοιπο χρόνο του, στην κατασκευή καλλιτεχνικών αντικειμένων και συμμετέχει με τεράστια επιτυχία σε διεθνείς διαγωνισμούς καλλιτεχνικής ζαχαροπλαστικής όπου και αποκόμισε 9 χρυσά βραβεία.

1)1948 Αίγυπτος Αλεξάνδρεια: Πρώτο χρυσό

2)1951 Αίγυπτος Αλεξάνδρεια : Πρώτο χρυσό

3)1952 Αίγυπτος Αλεξάνδρεια : Πρώτο χρυσό

4)1957 Γαλλία Λίλλη : Πρώτο χρυσό

5)1957 Γερμάνια Ντύσεντολφ : Πρώτο χρυσό

6)1958 Ολλανδία Άμστερνταμ : Πρώτο χρυσό

7)1958 Βέλγιο Βρυξέλλες: Πρώτο χρυσό

8)1963 Αγγλία Λονδίνο : Πρώτο χρυσό

9)1971 Γαλλία Παρίσι: Πρώτο χρυσό

Το 1967, ο Μικές, ανοίγει στην πλατεία Μαβίλη το δικό του κατάστημα με υπόγειο εργαστήριο, το οποίο και λειτουργεί μέχρι το 1986, χρονιά κατά την οποία συνέστησε την εταιρία «ΜΙΚΕ» και αποσύρθηκε από την ενεργό ζαχαροπλαστική .

Τα επόμενα χρόνια της ζωής του αφοσιώθηκε στη δημιουργική καλλιτεχνική εργασία στο σπίτι του όπου και υπάρχει μέχρι και σήμερα ένας μεγάλος αριθμός πινάκων, γλυπτών, μεταλλικών κατασκευών με σκράπ και άλλα πολλά.

Ο Μικές δυστυχώς ,πλέον, δεν ζει. Παραμένουν ζωντανά, διατηρώντας και τη μνήμη του, όλα όσα έχει αφήσει μέσα από το βιβλίο που εκδόθηκε το 1991 και παρουσιάστηκε στην έκθεση «ΑΡΤΟΖΑ».

Επιμέλεια Κείμενου Κων/νος Κουμάκης

Πρωταγωνιστές στην Ιστορία της Ζαχαροπλαστικής Τέχνης Μικές Ραγουζαρίδης
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *