Πρωταγωνιστές στην Ιστορία της Ζαχαροπλαστικής Τέχνης

Αλέξανδρος Γκολέμης

Ο Αλέξανδρος Γκολέμης γεννήθηκε στα Ιωάννινα και κατάγεται από διακεκριμένη οικογένεια ζαχαροπλαστών.

Το όνειρο του ήταν να γίνει δικηγόρος, ωστόσο ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση και δυναστεία και έγινε ζαχαροπλάστης.

Στα 13 του χρόνια, το 1959, πήγε στο ζαχαροπλαστείο ΑΚΡΟΠΟΛ στον Πειραιά, προκειμένου να παίρνει ένα χαρτζιλίκι και εκεί αγάπησε τη ζαχαροπλαστική τέχνη.

Βρέθηκε δίπλα στον Αναστάσιο Θεοδωρίδη, αρχιζαχαροπλάστη του εργαστήριου, άνθρωπο αξιόλογο και τεχνίτη. Συνήθιζαν να τον αποκαλούν, «Μάγο της Ζαχαροπλαστικής» όπως τον ονόμαζε ο κύριος Αλέκος και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «πήρε» πολλά από εκείνον.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τότε το ΑΚΡΟΠΟΛ απασχολούσε 35-40 άτομα προσωπικό και έβγαζε περίπου 200 είδη πάστας σε καθημερινή βάση.

Έμεινε εκεί για 13 χρόνια και έπειτα συνέχισε την πορεία του σε πολύ γνωστά εργαστήρια όπως το « ΑΛΟΥΕΤ» , το « ΚΟΡΟΝΑΝΤΟ», το «ΛΗΔΑ» και το « ΖΟΝΤΙΑΚ».

Για μια τετραετία άνοιξε συνεταιρικά, με αγαπητό του συνάδελφο, το δικό του εργαστήριο- ζαχαροπλαστείο το οποίο δεν έμελλε να διατηρήσει μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συνέταιρου του.

Δυστυχώς, οι σχέσεις του με τους κληρονόμους του, τον απογοήτευσαν με αποτέλεσμα να κλείσει το κατάστημα, το οποίο πέρασε στην Ελαϊς. Εκεί μπόρεσε να βρει το κατάλληλο έδαφος και με την δική του σφραγίδα να αφήσει πληθώρα συνταγών και εφαρμογών στις νεότερες γενιές .

Διετέλεσε πρόεδρος του σωματείου ζαχαροπλαστών Αθηνών και διοργάνωσε την πρώτη έκθεση καλλιτεχνικής ζαχαροπλαστικής στο Ζάππειο το 1979 με νικητή του χρυσού βραβείου τον Βαρδή Μανιμανάκη.

Έχει κατά καιρούς παρουσιάσει καλλιτεχνικές κατασκευές με βρώσιμα υλικά στα πλαίσια της γνωστής έκθεσης «ΑΡΤΟΖΑ».

Πρόκειται για άνθρωπο με πάθος και πολύ βαθιές γνώσεις -αναφορικά με το επάγγελμα του- τόσο σε τεχνικά όσο και σε ιστορικά στοιχεία. Του αρέσει να βοηθάει τους συνάδελφούς του όπως και να μοιράζεται γνώσεις και τεχνικές, όχι μόνο με παλιούς, αλλά και με νέους αρτοζαχαροπλάστες.

Έχει βοηθήσει και βοηθά ενεργά για την ανάδειξη του Μουσείου Ζαχαροπλαστικής στο Ηράκλειο Κρήτης, του Κου Κώστα Κουμάκη ,με την ανεύρεση παλιών μηχανημάτων, εργαλείων, αλλά και πολλών  γνώσεων γύρω από το επάγγελμα της Ζαχαροπλαστικής Τέχνης.

Ευχαριστούμε Κε Αλέξανδρε!!!

Επιμέλεια Κείμενου Κων/νος Κουμάκης

Πρωταγωνιστές στην Ιστορία της Ζαχαροπλαστικής Τέχνης Αλέξανδρος Γκολέμης
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *