Ο σιμιγδαλένιος χαλβας (semolina halva) όσο κι αν φαίνεται περίεργο διεκδικείται από πολλές χώρες όπως Ινδία, Τουρκία και φυσικά η Ελλάδα κάτι που παραδέχεται και το BBC. (Greek halva). Αυτό το άρθρο μελετάει τα συστατικά του, τη διατροφική του αξία και όχι μόνο.

Πρώτον το σιμιγδάλι που παράγεται από μια ποικιλία σταριού (durum wheat) τη δεύτερη καλλιεργούμενη στον κόσμο. Η διατροφική ταυτότητά του σε 56 g αμαγείρευτο και εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά μετά την επεξεργασία του έχει ως εξής:

198 kcal (10% RDI)

Υδατάνθρακες (40 g)

Φυτικές ίνες8%

Θειαμίνη 41%

Φολικό οξύ 36%

Ριβοφλαβίνη 29%

Σίδηρος 13%

Μαγνήσιο 8%

Επιπλέον είναι υψηλά οι θρεπτικές πρωτεΐνες του (7g) και φυτικές ίνες που δημιουργούν κορεσμό και αργή πέψη. Οι ίνες που περιέχει μειώνουν την κακή χοληστερόλη, την πίεση του αίματος και τις φλεγμονές που παράγονται σε όλο το σώμα. Επίσης συνεισφέρει τα μέγιστα στην υγεία της καρδιάς με το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο.

Ας δούμε όμως και άλλα συστατικά του χαλβά. Αν και περιέχει ζάχαρη σε συνεργασία με τους σύνθετους υδατάνθρακες βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι καταπολεμάται η ζαχαροφοβία αφού διαιτολογικά μπορούμε να λάβουμε ζάχαρη μέχρι 5 κ.γ (25g)την ημέρα. Έτσι να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι το κουταλάκι που θα βάλουμε στον καφέ αλλά η πολλή ζάχαρη που λαμβάνεται ως προστιθέμενη ζάχαρη (added sugar) από αναψυκτικά (30g το κουτάκι), ενεργειακά ποτά (36 g το κουτάκι), σοκολάτες, επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού και άλλα γλυκά junk food. To επόμενο συστατικό είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που έχουμε γράψει σε άλλη ανάρτηση που αν και δεν είναι περιττό να ξαναπούμε για τις πολυφαινόλες του, την βιταμίνη Ε και τα μονοακόρεστα λιπαρά που προστατεύαν ταυτόχρονα από καρκίνο και καρδιοπάθειες. Για κάθε περίπτωση όμως μπορούμε να προσθέσουμε και μέλι με τις γνωστές του ευεργετικές του ιδιότητες όπως έχουμε δείξει σε άλλη ανάρτηση. Ακόμη να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη ευελιξία και για άλλα συστατικά όπως αμύγδαλα και καρύδια που έχουμε επίσης μιλήσει, σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα, χυμό και φλούδα πορτοκάλι κ.ά. που βάζουν κι άλλα λιθαράκια στην υγιεινότητα του χαλβά.

Η παραγωγή του θρεπτικού μας γλυκού είναι πανεύκολη και ονομάζεται 1:2:3:4 δηλαδή 1 μέρος ελαιόλαδο, 2 μέρη σιμιγδαλιού, 3 μέρη ζάχαρης και 4 μέρη νερό. Θαυμάστε τις συνταγές του σεφ Γιάννη Μπόσγα: Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα και σταφίδες, Χαλβάς νηστίσιμος με κρόκο Κοζάνης και πορτοκάλι. Για τον κρόκο έχουμε ξαναμιλήσει

Ύστερα από όλα αυτά σε αυτή την ανάρτηση πρέπει να αναδειχτεί και η γεύση. Τέλος θα χαρακτηρίσουμε το γλυκό ως άρχοντα της νηστείας που την κάνει ακόμη πιο γλυκιά.

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Σιμιγδαλένιος χαλβάς: ο γλυκός άρχοντας της νηστείας
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *