Chef Τάσος Παπαδάκης

Η Κρητική Παραδοσιακή κουζίνα και τα προϊόντα της είναι ανεκτίμητα και πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με αγάπη και σεβασμό.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην Μαγειρική Τέχνη και που αποτελούν ενεργά μέλη για την ανάδειξη της Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας.

Κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μόνιμα. Είναι παντρεμένος με την Γεωργία Φραγκιαδάκη.

Εκλεγμένος Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης ( Αριθμός Μελών 360 Chef ) Καθηγητής σε σχολές Μαγειρικής στην Ελλάδα & στην Γαλλία ανωτέρου επιπέδου έως και σήμερα. Έχει εργασθεί σε Ξενοδοχειακές Μονάδες 5*τις Ελλάδος και σε επιχειρήσεις επισιτισμού της Γαλλίας & της Ιταλίας. Το πάθος και η αγάπη του για τη μαγειρική και τη δημιουργία αποτέλεσαν σημαντικοί παράγοντες στο να λάβει εκπαίδευση από Σχολές Μαγειρικής της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Το γνωστικό του αντικείμενο, πέραν των σπουδών του, έχει εμπλουτιστεί με δεκάδες σεμινάρια μαγειρικής σε Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία & Ιταλία ενώ έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς εντός και εκτός συνόρων. Σήμερα, διατελεί καθήκοντα επί 16 συναπτά έτη ως Executive Chef στην Ξενοδοχειακή Μονάδα St. Nicola Bay 5*+ στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Επί σειρά ετών διατηρούσε Fine Dine Piano Restaurant στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Καλώς όρισες Κε Τάσο Παπαδάκη στην παρέα μας. Αφού σας ευχαριστήσω προσωπικά, να πω ότι είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να έχουμε κοντά μας τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης , έναν από τους πρώτους Chef που γνώρισα στα αρχικά μου βήματα στην Μαγειρική.

Αρχίζοντας τι κουβέντα μας θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για την Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης ,που έχετε την τιμή σαν Πρόεδρος να την εκπροσωπείτε.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης δρα εντός και εκτός των συνόρων της Κρήτης. Οι δράσεις του συλλόγου μας είναι πάρα πολλές, θα αναφερθώ σε κάποιες από αυτές λόγο του ότι δεν θέλω να καταχραστώ τον χώρο που μου διαθέτετε για την συνέντευξη

Ο πρώτος στόχος μου αναλαμβάνοντας την τύχη του συλλόγου μας ήταν να αλλάξουμε τον χώρο στέγασης του συλλόγου μας. Αυτό έγινε με την βοήθεια και την σύμφωνη γνώμη όλου του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα γραφεία μεταφέρθηκαν στην οδό Ικάρου 75 σε ένα χώρο που πιστεύω ότι αρμόζει & βοηθά την πραγματοποίηση των στόχων του προγράμματος & των ιδεών πού έχουμε σαν σύλλογος. Θεωρώ σημαντικό γεγονός είναι η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε κτίση με την Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα με τον Περιφερειάρχη Κο Σταύρο Αρναουτάκη.

Στον χώρο μας έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά σεμινάρια & παρουσιάσεις προϊόντων σχετικά με το επάγγελμα μας με σκοπό την επιμόρφωση των μελών του συλλόγου. Δημιουργήσαμε γραφεία διασύνδεσης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Η παρουσία μας σε διαγωνισμούς εντός & εκτός της Κρήτης. Πιστεύω ότι η πραγματοποιήσει 2 διαγωνισμών εκτός Κρήτης στην Αθήνα με την επωνυμία ΕΧΠΟΤΡΟΦ με περισσότερες από 550 συμμετοχές διαγωνιζομένων μαθητών & επαγγελματιών είναι σημαντικό για την ανάδειξη & την εξωστρέφεια της Κρητικής γαστρονομικής κουλτούρας διότι οι διαγωνισμοί αυτοί είχαν τον χαρακτήρα & την διάδοση της Κρητικής Γαστρονομίας. Επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες διαφόρων προϊόντων. Μεγάλο γεγονός ήταν η παρουσία της Λέσχης μας στην Αυστρία σε μεγάλη τουριστική έκθεση στην Βιέννη έπειτα από πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης πού στον εκθεσιακό χώρο αυτό δημιουργούσαμε αρκετά Κρητικά εδέσματα καθημερινά για 5000 επισκέπτες. Στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήσαμε Gala Buffet στην Ελληνική πρεσβεία της Βιέννης για 150 άτομα έπειτα από επίσημη πρόσκληση της πρέσβειρας μας, πάλι μόνο με Κρητικές παραδοσιακές συνταγές.Αποκομίσαμε και φέραμε στις αποσκευές μας κολακευτικότατα σχόλια για τα Κρητικά εδέσματα που προσφέραμε. Δυστυχώς όμως μας τα χάλασε ο Κορονοϊός διότι η επόμενη δράση μας τέλος του μήνα Μαρτίου θα ήταν να μαγειρέψουμε στα εστιατόρια του ΟΗΕ στην Βιέννη για μία εβδομάδα μόνο Κρητικά εδέσματα ( τα άτομα που θα γευμάτιζαν καθημερινά θα ήταν 3500 – 4000 ). Ο επόμενος μας στόχος είναι η συνεργασία μας με την Αγροτοδιατροφική Κρήτης δημιουργώντας ένα φορέα πιστοποίησης Κρητικής Κουζίνας για επισιτιστικές επιχειρήσεις σε όλη την Κρήτη. Μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας & της πιστοποίησης θα δημιουργηθεί ένα βιβλίο με Κρητικές συνταγές. Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι δεχόμαστε συνταγές παραδοσιακές μόνο Κρητικές από συναδέλφους και μέλη του συλλόγου ( έχει σταλεί και μήνυμα σε όλα τα μέλη του συλλόγου ).Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν πραγματοποιηθεί & πραγματοποιούνται από τον σύλλογο μας. Ζητάω την ενεργή συμπόρευση από όλους τους συναδέλφους. Αφήνω για το τέλος αυτής της ερώτησης την παραγωγή & διάθεση καθημερινώς 90 – 120 γεύματα σε απόρους συνανθρώπους μας. Μέχρι σήμερα που μιλάμε στα διαστήματα που κάνουμε αυτή την δράση τα γεύματα που έχουμε προσφέρει είναι πάνω από 6500.

Πoιό ήταν το ερέθισμα να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής και ποιος σας μύησε στα αρχικά βήματα σας;

Εργαζόμουν κάθε καλοκαίρι όταν έκλειναν τα σχολεία στον Πειραιά. Εκεί γνώρισα μέσο του πατέρα μου έναν εξαίρετο άνθρωπο και επαγγελματία στο είδος μας τον μεγάλο Pastry Chef Κο Νίκο Τζερεφό που με παρότρυνε να πάω στην σχολή της Πάρνηθας ΣΤΕ. Πιστεύω ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο ερέθισμα να ασχοληθώ με την μαγειρική τέχνη.

Θεωρείτε δύσκολο το επάγγελμά της μαγειρικής; Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας(όχι μόνο μαγειρικά);

Μα τελικά πόσο δύσκολο μπορεί να είναι ένα επάγγελμα όταν το αγαπάς τόσο πολύ.

Προσόντα……….αγάπη/αγάπη/αγάπη για αυτό που κάνει. Μα τί ωραιότερο πράγμα υπάρχει από το να παίρνεις με σεβασμό 2, 3 υλικά και να δημιουργείς ένα έδεσμα πού ο τελικός αποδέκτης θα νιώσει την αγάπη που το έφτιαξες;.

Η Μαγειρική έχει αλλάξει προς το καλύτερο τα τελευταία 20 χρόνια; & αν ναι ποιες αλλαγές έχετε εντοπίσει;

Αλλοίμονο εάν δεν είχε αλλάξει. Οι αλλαγές είναι πάρα πολλές αρκεί να επενδύουμε σε αυτές και να τις χρησιμοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό η κακό  στο επάγγελμα;

Πιστεύω έχει κάνει καλό διότι προκαλεί νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το καλύτερο επάγγελμα στον κόσμο. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω ότι αυτοί που θα αναλάβουν αυτά τα παιδιά να τους μεταφέρουν την αγάπη τους για το επάγγελμα και την ωμή πραγματικότητα γύρω από το επάγγελμα που αποφάσισαν να ακολουθήσουν.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Μάγειρες;

Να ασχοληθούν σοβαρά και με αγάπη σε αυτό που κάνουν, συνεχή μελέτη διότι η γαστρονομία τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς & να σέβονται αυτό που προσφέρουν στον οποιοδήποτε αποδέκτη των δημιουργιών τους. Η μαγειρική είναι δυναμική και συνεχώς εξελίξιμη διαδικασία.

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι να διδάσκονται περισσότερο Ελληνική Κουζίνα;

Ναι να διδασκόμαστε περισσότερο Ελληνική κουζίνα αλλά δεν είναι κακό να διδάσκονται και άλλες κουζίνες του κόσμου διότι έτσι σχηματίζουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για την τέχνη της μαγειρικής.

Θυμάστε κάποιο άσχημο γεγονός στην Καριέρα σας;

Υπάρχει αλλά την επόμενη στιγμή μπορεί να σου έλθουν τόσο καλά που το ξεχνάω και συνεχίζω με περισσότερο ζήλο.

Ποια είναι η  καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Είναι η στιγμή που βγαίνοντας από την κουζίνα στο ξενοδοχείο που εργαζόμουν και μπήκα στο εστιατόριο, σηκώθηκε μια ηλικιωμένη κυρία 89 ετών υποβαστάζουσα και μου φίλησε από ενθουσιασμό τα χέρια για το φαγητό που της είχα προσφέρει.

Είναι ασφαλείς τα τρόφιμα την σημερινή εποχή;

Σίγουρα είναι ασφαλέστερα από πριν. Πλέον υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον και τεχνογνωσία για την παροχή ασφαλών προϊόντων.

Ποια η γνώμη σας για το γρήγορο φαγητό και τα έτοιμα προϊόντα;

Γρήγορο φαγητό; Είναι σχετικό…… Ακόμη και ένα φιλέτο ψάρι θεωρείται γρήγορο αλλά να μην είναι πρόχειρο. Όπως γνωρίζετε δεν είμαι οπαδός του έτοιμου φαγητού αλλά καμιά φορά είναι αναγκαίο αρκεί να κάνουμε σωστή και ασφαλή επιλογή.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Είναι αρκετά επικίνδυνα αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτική και η διαχείριση τους να είναι πάντα με γνώμονα την ασφάλεια & την υγεία των πελατών μας.

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Η Κρητική Παραδοσιακή κουζίνα & τα προϊόντα της είναι ανεκτίμητα και πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με αγάπη και σεβασμό.

Ποια κουζίνα θεωρείται κατά την γνώμη σας καλύτερη;

Η απάντηση μου είναι αυτονόητη.

Πως μπορεί η Κρήτη να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;

Έχουν γίνει αρκετά σημαντικά βήματα, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Και εύχομαι να αποδώσει αυτή η κοινή προσπάθεια μας. Να γίνει επιτέλους το όραμα πραγματικότητα, με δυνατές συνεργασίες χωρών, ώστε να φέρει οικονομικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο, μικρών παραγωγών, αγροτών ,αλλά και όλων των εργαζομένων γύρω από τον τουρισμό. Η λέσχη είναι πάντα αρωγός για την ΚΡΗΤΗ μας.

  Ποιοι επιφανείς μάγειροι κατά την γνώμη σας έχουν συμβάλει στην εξέλιξη της Μαγειρικής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Είναι τόσοι πολλοί που δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία να αναφερθώ ονομαστικά με τον κίνδυνο να ξεχάσω και αδικήσω κάποιον. Το σίγουρο είναι ότι έχουν συμβάλει καταλυτικά στην εξέλιξη της μαγειρικής.

Θεωρείτε ότι η Επιδημία Covid 19 θα αλλάξει το επάγγελμά μας;

Το έχει αλλάξει.

Πόσο δύσκολο είναι ένας μάγειρας η Chef  να δουλεύει έως τα 65 – 67 χρόνια;

Δύσκολο; Θεωρώ ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά με αγάπη και σεβασμό σε αυτό που κάνουμε προσπερνάμε τις δυσκολίες.

Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις της Λέσχης είναι η βοήθεια στους άπορους και φτωχούς συνανθρώπους μας ( όπως έκανε και ο προστάτης των μαγείρων ο Άγιος Ευφρόσυνος). Θα θέλατε να αναφερθείτε σε αυτό;

Θα προτιμούσα να μην υπάρχει η ανάγκη αυτή για τους συνανθρώπους μας αλλά δυστυχώς υπάρχει. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και να ευχαριστήσω τους αγαπητούς φίλους και συναδέλφους που ανιδιοτελώς προσφέρουν καθημερινά με αγάπη την βοήθεια τους στην πραγματοποίηση των συσσιτίων αυτών Αντώνη, Αντώνη, Κώστα, Παντελή, Ξενοφών, Γιώργου, Κώστα, Μανώλη, Δημήτρη, Άρη, Στέλλα, Βάσω, Σοφία, Πόπη…….( συγχωρέσετε εάν έχω ξεχάσει κάποιον συνάδελφο).Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Προμηθευτές αλλά και στους πολίτες που από το περίσσευμα τους μας προσφέρουν τις πρώτες ύλες.

Πιο είναι το αγαπημένο φαγητό σας η τρόφιμο;

Αυτό που έχει φτιαχτεί με αγάπη και σεβασμό.

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;

Εύχομαι στην γρήγορη απελευθέρωση από όλοι αυτή την άσχημη κατάσταση που βιώνουμε. Σύντομα να επανέλθουμε στην κανονικότητα της καθημερινής ζωής χωρίς απαγορεύσεις και περιορισμούς, να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, να επανέλθουν οι συνάδελφοι στις εργασίες τους, να απολαμβάνει ο κόσμος τις δημιουργίες μας. *Να έχει υγεία και ευημερία όλος ο κόσμος*

Αφού σας ευχαριστήσουμε και σας ευχηθούμε καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο σας, θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια από τις ωραίες συνταγές σας.

Πολύ ευχαρίστως,

Θα σας δώσω μια συνταγή: Λαβράκι με κρούστα από Ντάκο & αμύγδαλοhttps://food-edu.eu/lavraki-me-krousta-apo-ntako-kai-amygdalo/ (Πατήστε εδώ)

 

Γιάννης Μπόσγας

 

Chef Τάσος Παπαδάκης
Μοιράσου το!

3 σχόλια στο Chef Τάσος Παπαδάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *