Στην παιδική παχυσαρκία και μάλιστα την κεντρική που είναι και η πιο επικίνδυνη σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση και μάλιστα με ένα ποσοστό της τάξεως του 33%. Αυτό το γεγονός δηλαδή της κεντρικής παχυσαρκίας συμβαίνει και σε μεγάλο ποσοστό και σε υπέρβαρα παιδιά σε μία τάξη των 75%. Το πρόβλημα μπορεί να εκτείνεται στις ακόλουθες κακές πρακτικές όπως: η κακή διατροφή με ανθυγιεινές πρακτικές δηλαδή junk food και σε ακατάστατες ώρες, το delivery και το φάστφουντ, και η λιγοστή σωματική άσκηση. Η λύση είναι το σπιτικό φαγητό με όνομα Ελληνικό και η εύρεση των κατάλληλων δραστηριοτήτων που ταιριάζουν στο κάθε παιδί που πιθανές από αυτές θα αναφερθούν παρακάτω.  Πρέπει να υπάρξει προσωπική ενημέρωση του κάθε γονιού για το πρόβλημα ξεκινώντας από τις κατάλληλες σωματομετρήσεις. Πολλοί μάλιστα γονείς αγνοούν ή και ακόμη δεν παραδέχονται αυτό το σοβαρό πρόβλημα για τα παιδιά τους. Για αυτό το πρόβλημα όμως υπάρχουν συστάσεις από τις οδηγίες από τους εθνικούς διατροφικούς οδηγούς που περιγράφουν την υγιεινή διατροφή των παιδιών με τον ακόλουθο δεκάλογο.

Όσον αφορά στις παιδικές δραστηριότητες δεν πρέπει να επιτρέπεται παραπάνω από 2h ημερησίως στις ηλεκτρονικές συσκευές και την τηλεόραση που πρέπει και είναι δύσκολο γεγονός να αντικατασταθούν με ωφέλιμες δραστηριότητες που προάγουν ψυχική και σωματική υγεία. Έτσι μερικές προτάσεις είναι:

  1. Ασκηθείτε έντονα για τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα όπως ο ποδαρόδρομος με τους γονείς και τους φίλους που συσφίγγει τις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, αντίστοιχα.
  2. Διαλέξτε το άθλημα που σας αρέσει περισσότερο όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση κ.ά. και μπορείτε να εγγραφείτε σε ένα σύλλογο
  3. Η κοινωνικοποίηση είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και ποιότητας ζωής. Εδώ θα γελάσουμε, θα συζητήσουμε, θα διαβάσουμε μαζί, θα ενημερωθούμε, θα απαλλάξουμε το άγχος, θα δημιουργήσουμε καλή διάθεση κά.
  4. “Νους υγιής εν σώματι υγιές” το ρητό της πνευματικής επιτυχίας
  5. Τέλος ο ύπνος των παιδιών κατακερματίζεται και παρατηρείται το φαινόμενο να κοιμούνται μετά τις 12.00 το βράδυ από τις προαναφερθείσες κακές συνήθειες ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 10 ώρες ύπνο.

Μη χάνετε χρόνο και δώστε χρόνο στα παιδιά σας!

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Το αυξημένο βάρος των παιδιών: γονείς αντισταθείτε!
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *