Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος λόγος κατά πόσο είναι αναγκαία η κατανάλωση γάλακτος ακόμη και από αυτή την ηλικία του ενός έτους. Μάλιστα τίθεται το ερώτημα κατά πόσο το αγελαδινό γάλα δύναται να φέρει εις πέρας τη συνεισφορά του ασβεστίου που περιέχει στη στήριξη δηλαδή τα οστά του ανθρώπινου οργανισμού.
Να σημειωθεί ότι δε θα μπούμε στη φιλοσοφία των πινάκων σύνθεσης του τροφίμου μιας και το κατσικίσιο γάλα περιέχει πληθώρα ιδιαίτερων θρεπτικών συστατικών και μάλιστα σε μορφές πιο ωφέλιμες στον οργανισμό έναντι του αγελαδινού όπως τα κορεσμένα λιπαρά μικρής αλύσου (όρος από την οργανική χημεία).
Μεγένθυνση: 500X 50000X
Στις παραπάνω εικόνες το γάλα φαίνεται σε δυο μεγεθύνσεις. Αριστερά σε 500Χ όπου φαίνονται τα διεσπαρμένα λιποσφαίρια (fat globules) στην υδατική φάση του γάλακτος δηλαδή το πλάσμα (milk plasma phase) . Και δεξιά σε μεγέθυνση 50.000Χ διακρίνονται και τα μικρότερα καζεϊνικά συσσωματώματα (casein micelles)διεσπαρμένα ανάμεσα στα λιποσφαίρια. Αυτά τα καζεϊνικά συσσωματώματα μπορούν να απομονωθούν με υπερφυγοκέντριση του πλάσματος του γάλακτος οπότε λαμβάνεται ο ορός (milk serum phase). http://classes.aces.uiuc.edu/AnSci308/milkcomp.html
Άλλη ιδιαιτερότητα της περιεκτικότητας σε λίπος είναι η μορφή στο μέγεθος των λιποσφαιρίων (η μορφή των λιπαρών στο γάλα) που είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος τόσο δηλαδή ώστε να δημιουργούν φυσικώς ομογενοποιημένο γάλα γεγονός που το κάνει πιο εύπεπτο. Επίσης όσον αφορά στα λιπαρά αξίζει να ειπωθεί ότι περιέχει μικρής αλύσου λιπαρά δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό ως σωματικό λίπος καθώς και ότι το κατσικίσιο γάλα προσφέρει στον οργανισμό λιγότερη χοληστερόλη γεγονότα που το κάνουν ευεργετικό ακόμη και σε αυτές τις καρδιοπάθειες.
Όμως είναι χαρακτηριστική η διαφορά του είδους και της ποιότητας των άλλων μακροθρεπτικών συστατικών δηλαδή αυτών των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Έτσι το κατσικίσιο γάλα αποτελεί μια διέξοδο των δυσανεκτικών στη λακτόζη περιέχοντας μικρότερη ποσότητα σε αυτό τον υδατάνθρακα. Βέβαια δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο ότι οι στομαχικές διαταραχές των τελευταίων στη λήψη γάλακτος οφείλονται στη λακτόζη που ούτως ή άλλως τα παραπάνω συμπτώματα βελτιώνονται με το «θαυματουργό» μας γάλα.
Όσον αφορά στην πρωτεΐνη του κατσικίσιου γάλακτος τι να ειπωθεί; Μια μικρή λεπτομέρεια κάνει τόσο μεγάλη διαφορά. Το αγελαδινό γάλα περιέχει α1-καζεϊνη ενώ το κατσικίσιο την α2-καζεϊνη. Η πρώτη δημιουργεί επικίνδυνες αλλεργίες ιδιαίτερα στα μωρά και τα παιδιά ενώ η δεύτερη είναι ευεργετική. Από την άλλη το «ενοχοποιούμενο» γάλα της αγελάδας περιέχει 20 διαφορετικά αλλεργιογόνα πρωτεϊνικής φύσεως με τις συνέπειές τους να επηρεάζουν τόσο πολύ τη λειτουργία του οργανισμού ώστε να οδηγούν σε τέτοια εντερικά προβλήματα όσο η σπαστική κολίτιδα και το ευερέθιστο έντερο.
Η ανυπολόγιστη ωφέλεια του κατσικίσιου γάλακτος δε σταματά εδώ αλλά εκτείνεται και στα μικροθρεπτικά συστατικά. Αυτά είναι οι βιταμίνες με προπύργια την Α για την όραση και C ως αντιοξειδωτικό και τα ανόργανα συστατικά (τα λεγόμενα μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Το παράδοξο όμως εδώ είναι ότι αν και στα δύο γάλατα η περιεκτικότητα είναι η ίδια όπως συμβαίνει με το σίδηρο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο στο «καλό» γάλα μας παρουσιάζει καλύτερη αφομοιωσιμότητα ή βιοδιαθεσιμότητα. Έτσι γίνεται πιο μάχιμο προς σειρά ασθενειών όπως η αναιμία και η οστεοπόρωση. Τέλος οι αυξημένες ποσότητες σε σελήνιο και ψευδάργυρο, δίνουν άλλη μάχη εναντίον νευρολογικών διαταραχών και εγκεφαλικών δυσλειτουργιών. Προηγούμενα όμως αναφέρθηκαν και οι βιταμίνες. Ας μην είμαστε άδικοι: και στα δύο βρίσκονται σε λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα από αυτές.
Συμπερασματικά θα ειπωθεί ότι το κατσικίσιο γάλα αν και ζωικό προϊόν και μάλιστα πολύ θερμιδογόνο προσφέρει πολλές και μεγάλες ωφέλειες στον οργανισμό και αποτελεί πανάξιο και αναγκαίο αντικαταστάτη του αγελαδινού που μπορεί να επιφέρει εντερική δυσλειτουργία και αλλεργίες σε μεγάλη ομάδα του πληθυσμού.
Πηγές:
https://draxe.com/goat-milk/
https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/goat-milk-benefits/
http://mag.sigmalive.com/article/14263/ti-super-foods-epairnan-oi-theoi-toy-olympoy
Χημική σύσταση και διατροφικές ιδιότητες του κατσικίσιου γάλακτος http://www.foodbites.eu
Πολύ ωραίο το άρθρο σου Γιάννη.Μπράβο σου.
Πίνγκμπακ:Χόντρος και ξινόχοντρος: τα υπερτρόφιμα της Κρήτης - Food Edu