Τί πρέπει να ζητάμε στη ζωή μας;
KYΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ / ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑ΄. Προς Εφεσίους Παύλου επιστολή, Δ΄,7-13
Περιεχόμενα
Διαφορετικά Χαρίσματα για Ενότητα Πίστεως
Για το συμφέρον μας ο Θεός έδωσε στον καθένα μας χαρίσματα αναλόγως εκτός από την αναγκαιότητα που είναι κοινή για όλους. Στα άλλα λοιπόν έδωσε αναλόγως του κόπου εκάστου κατά το μέτρο της πίστεώς του όπως ήθελε ο Θεός. Έτσι δίνει δωρεές και χαρίσματα κι η ίδια η λέξη δείχνει την προέλευσή τους -από το Θεό, το Άγιο Πνεύμα- και εξυπακούεται ότι έπεται υπακοή και διακονία και κόπος αναλόγως των χαρισμάτων που έλαβε ο καθένας. Κι όλα από την πίστη που φέρνει χάρη ως αντίδοση! Πότε άρχισαν άλλοτε; Όταν αιχμαλώτισε ο Χριστός και σκλάβωσε διάβολο και θάνατο και κατάρα και αμαρτία με το Σταυρό και την Ανάσταση και Ανάληψή Του που οδηγεί όσους θέλουν κοντά του, επί δώδεκα θρόνους…κατέβηκε λοιπόν κι ανέβηκε ο Χριστός για μας κι έτσι και σεις μην παραιτείστε να συγκαταβαίνετε για ταπείνωση στους μικρότερους αδελφούς σας Χριστιανούς. Αν και μεις ανεβαίνουμε από κει που δεν ήμασταν ενώ Εκείνος κατέβηκε και στον Άδη ακόμα κι από κει ανέβηκε στο ανώτατο ύψος όπως κι εμείς όταν ταπεινωνόμαστε θα υψωθούμε κατά το παράδειγμά Του όπως έπραξαν απόστολοι και προφήτες κι ευαγγελιστές και διδάσκαλοι και ποιμένες κ.ο.κ. που όλα και όλοι οδηγούν εκ του ασφαλούς στην οικοδομή του σώματός Του δηλαδή της Εκκλησίας! Μόνο έτσι έρχεται η ενότητα πίστεως κι η επίγνωση Χριστού που είναι και ο σκοπός μας δηλαδή να φτάσουμε όλοι με ίδια δόγματα και έργα.
Ενότητα πίστεως επομένως κι επειδή κάθε άνθρωπος τρεπτός και δίψυχος και αμφίβολος και αβέβαιος απαιτείται σταθερότητα που δίνεται με τέλεια την πίστη των Χριστιανών και μάλιστα σε άνδρα τέλειο και μέτρο ηλικίας του πληρώματος του Χριστού που είναι η τελειότητα στη γνώση δογμάτων πίστεως και πάντως περπατώντας μέσα από όλες τις άμεπτες ηλικίες του Χριστού ως μαθητές Του εξαγνιζόμενοι και συσταυρούμενοι και συνθαπτόμενοι και συναναστάντες και συνδοξαζόμενοι και συμβασιλεύοντας με Εκείνον πάντοτε ταπεινούμενοι στοχαζόμενοι την απόσταση από την τελειότητα. Αυτή είναι όταν κάποιος δε θαρρεύει και πάντοτε να γνωρίζει ότι δεν έφτασε ποτέ του εκεί…
Υψούτε λοιπόν Κύριον τον Θεόν ημών και προσκυνείτε τω υποποδίω των ποδών Αυτού όσο χωρεί ο λογισμός μας τόσο ας υψώνουμε διάνοια που είναι υποπόδιο των ποδών Αυτού κάτω κείμενο συγκριτικά με την ανέφικτη κατανόηση και ερμηνεία που μόνο οι άγιοι μπορούν να δώσουν ακίνδυνα. Διαρκής η προκοπή στη ζήτηση και άνοδο που είναι αληθινή απόλαυση ποθουμένου υπερκείμενου. Καιρός του ζητήσαι αλλά τι δέον ζητήσαι άλλο από τον Κύριον. Άρα ζητάτε τον Κύριο κι όταν βρείτε ζητάτε τη θεία Του βοήθεια γιατί τώρα η ώρα της θείας Του χάριτος και ελέους.
Το χάρισμα των Ελλήνων
Εδώ αρμόζει και η αναζήτηση υπό των Ελλήνων του Χριστού που αντικρύζοντάς τους είπε τα θεία εκείνα λόγια: νυν εδοξάσθη ο Υιός του Ανθρώπου και το γιατί μας το δίνει ο Άγιος Πενταπόλεως (Περί της Αρχαίς Ελληνικής Φιλοσοφίας ως Προπαιδείας εις τον Χριστιανισμόν): οι θείοι λόγοι του Σωτήρος νυν εδοξάσθη ο Υιός του Ανθρώπου όταν Του αναγγέλθηκε ότι οι Έλληνες ήθελαν να Τον δουν ενείχαν βαθειά έννοια. Η ρήση αυτή ήταν προφητεία και πρόρρηση των μελλόντων. Οι Έλληνες που εμφανίστηκαν εκεί ήταν οι αντιπρόσωποι όλου του ελληνικού έθνους και στην παρουσία τους διείδε ο Θεάνθρωπος Ιησούς το έθνος εκείνο στο οποίο έμελλε να παραδώσει την ιερή παρακαταθήκη για να διαφυλαχτεί στην ανθρωπότητα. Και στην επίμονη αναζήτησή τους διέγνωσε την προθυμία της αποδοχής της διδασκαλίας Του και διείδε και τη δόξα Του που θα προέλθει από την πίστη των εθνών και αναγνώρισε το έθνος εκείνο το οποίο ακριβώς προορίζονταν από καταβολής κόσμου να επιτελέσει το σκοπό αυτό
Τι πρέπει να ζητάμε στη ζωή μας;
Τον Θεό! Αυτή η αιώνια αναζήτηση η ανεύρεσή Του. Ποιος ο καιρός; Όλος ο βίος μας εδώ με σπουδή γιατί ένας ο καιρός σπουδής και αληθινή ευκαιρία το μηδέποτε όλως διαλείπειν ζητούντα. Κι επειδή ένας ο τέλειος άνθρωπος εδώ κι άλλος ο αληθινά τέλειος άρα και ουδείς όντως τέλειος…εδώ βλέπουμε μέσω εσόπτρου κι ατελής η γνώση μας σχετικώς με τη μέλλουσα του μέλλοντος αιώνος που εκείνη είναι παντελής και ολόκληρη. Εδώ τέλεια εφόσον σταθερή έστω και νήπιοι σε σχέση με την αιωνιότητα και πάντα ελλοχεύει κίνδυνος κλυδωνισμού και περιφοράς από παντοίες αλλότριες διδασκαλίες λόγοις έργοι και πράξεσι…κι εμεί σε κάθε φύσημα του ανέμου…σαν τα ανόητα τα νήπια περιφερόμαστε από κάθε δάσκαλο με τις πλανημένες του διδασκαλίες λέει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης εδώ ερμηνεύοντας δηλαδή δίνοντάς μας το βαθύτερο νόημα του χωρίου!
Άρα ενί εκάστω εδόθη η χάρις κατά το μέτρον της δωρεάς του Χριστού ώστε να φτάσουμε με ενότητα σε λογισμούς και πράξεις και έργα σε μέτρο ηλικίας του πληρώματος του Χριστού.
ΠΗΓΗ: ΔΡΑΜ 24 ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗΣ τ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ-ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ