Αυτή η εκστατική ενατένιση του υπερφυούς γεγονότος της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού μπορεί να ερμηνεύσει τις οντολογικές κοσμοσωτήριες διαστάσεις της. Τέτοιου πνευματικού διαμετρήματος είναι και οι λόγοι του γέροντα Θεόκλητου Διονυσιάτου:

«Αλλά τι είναι η Σάρκωσή σου, η ενανθρώπησή σου, ω θείον Βρέφος; Δεν είναι η αρχή της ‘των πάντων θεώσεως’; Και τι να θαυμάσω πιο πολύ; Τη φιλανθρωπία σου, που δεν άφησες ‘των χειρών του το πλαστούργημα υπό του πλάνου τυραννούμενον’ ή γιατί, πέρα απ’ τη σκύλευση του άδου, αντιμετάδωσες την θεότητά σου στην προσληφθείσα φύση μας; Με πόσα σκιρτήματα στην καρδιά μου και με ποια νοήματα στο νου μου, διαβάζω την τόσο λιτή περιγραφή του πιο συγκλονιστικού ιστορικού και εξωιστορικού γεγονότος και μυστηρίου, της Γεννήσεώς σου, Κύριε: ‘Και έτεκε τον υιόν αυτής τον πρωτότοκον, και εσπαργάνωσεν αυτόν εν τη φάτνη, διότι ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύματι’.

Με πνεύμα συντετριμμένο και καρδία ταπεινωμένη, ερωτώ, Ιησού μου, γιατί γεννήθηκες μέσα στις συνθήκες αυτές της ακρότατης πτωχείας; Θέλησες να διδάξης τους ανθρώπους την άκρα ταπείνωση με την ασύλληπτη σε ανθρώπινο και αγγελικό νου Σάρκωση του απείρου Θεού. Αλλά και αυτή η ενανθρώπησή σου, τι άλλο είναι από άρρητη κένωση; Πως μπορούμε να αξιολογήσουμε εμείς οι ταπεινοί, όχι απλώς θείας τάξεως ενέργειες, αλλ’ αυτή την σαρκωμένην Αγάπη, τον ανθρωποποιημένον Θεόν;

Η Σάρκωση, αφού είναι Μυστήριον, υπερβαίνει την καταληπτικήν ικανότητα και αυτών των αγγέλων. Και το μόνον καταληπτόν της Σαρκώσεως είναι η ακαταληψία της, που γίνεται πηγή μείζονος θαυμασμού. Και πρέπει με δέος, με κατάνυξη, με χαρά, με θαυμασμό, με αγάπη, φλογισμένοι, αλλοιωμένοι την καλήν αλλοίωση, ταπεινωμένοι και γονυκλινείς, με πλήρη σιωπή στόματος και νου, κλαίοντες από ευγνωμοσύνη και εκστατικοί να υποδεχόμαστε τα Μυστήρια του Θεού. Γι’ αυτό ‘εκχέω την καρδίαν μου’ Λόγε, μπροστά στη φάτνη των αλόγων, όπου ανάκεισαι σπαργανωμένος, συ ‘ο βασιλεύς των βασιλευόντων’ ‘εν δούλου μορφή’… ».

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Υψηλή ορθόδοξη θεολογία της εορτής των Χριστουγέννων
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *