Ίσως είναι γνωστό ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (ΕΠΕ) αποτελείται κατά 73% από το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ όπως θα σχολιάσουμε και παρακάτω. Επίσης από την άλλη έχει 11% ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά κυρίως με τη μορφή του λινολενικού οξέος. Και εδώ ας του καταλογιστεί και μια “ατέλεια”. Περιέχει μόνο 1% τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά α-λινολενικό οξύ (ALA) και το λινελαϊκό οξύ (LA) και τα άλλα δύο ω-3 τα εικοσοπεντανεϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδιεξαεναοϊκό (DHA). Όμως τι καλύτερος συνδυασμός από σαρδελάκι με τα πολλά ω-3 λιπαρά και μπόλικο λαδολέμονο όπως έχει πει ο ειδήμων καθηγητής Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος.

Για να ληφθούν όμως οι ευεργετικές ιδιότητες των παραπάνω οξέων θα πρέπει να βρίσκονται στη διατροφή ω-6:ω-3 από 1:1 έως 4:1. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο όπως στη δυτικού τύπου διατροφή αυτή η αναλογία να εκτιναχθεί σε λόγο 17:1 κάτι που προκαλεί μεγάλη παθογένεση που οδηγεί στις σύγχρονες καταστροφικές ασθένειες. Είναι σημαντικό να πούμε ότι το ΕΠΕ περιέχει το μικρότερο αριθμό πολυακόρεστων λιπαρών από όλα τα άλλα έλαια εκτός του κοκοφοινικέλαιου και το βούτυρο που περιέχουν όμως «τεράστιες» ποσότητες κορεσμένων (60%). Και αυτό έχει μεγάλη σημασία στο τηγάνισμα, κάτι που θα αναφερθεί σε άλλη ανάρτηση. Τέλος το ΕΠΕ περιέχει μόνο 14% τα λεγόμενα “βλαβερά” κορεσμένα λιπαρά (κάτι το οποίο συνήθως δεν αναφέρεται) από τα οποία όμως ο οργανισμός δικαιούται 7-10% των συνολικών ενεργειακών αναγκών ήτοι του μεταβολισμού.

Τι γίνεται τώρα. Το ελαιόλαδο περιέχει κατά 73% μονοακόρεστα λιπαρά όπως προαναφέρθηκε, που αποδεδειγμένα μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή. Η τεράστια αξία αυτών φαίνεται από το οπλοστάσιο του ΕΠΕ που είναι δυο ισχυρισμοί υγείας και ένας διατροφής που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κάτι που είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο να εγκριθεί.

 «Η αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών από ακόρεστα λιπαρά στη διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα- [τα MUFA (μονοακόρεστα) και PUFA (πολυακόρεστα) είναι ακόρεστα λιπαρά]».

Ο ισχυρισμός διατροφής είναι ακριβώς ότι χρειαζόμαστε για του λόγου το αληθές:

«Υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά», ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 116/2010.

Με λίγα λόγια ύστερα από τα παραπάνω αποδείχτηκε ότι το ΕΠΕ περιέχει ιδανικές αναλογίες λιπαρών

Σκοπός αυτής της ανάρτησης ήταν να παρουσιάσει την αξία του ΕΠΕ από την πλευρά των λιπαρών του. Βέβαια το ΕΠΕ έχει και άλλα συστατικά όπως τα πολλά αντιοξειδωτικά (ο άλλος ισχυρισμός υγείας) που παίζουν ως σύνολο τον τέλειο ρόλο στην υγεία δεν αναφέρονται εδώ αλλά θα αναλυθούν σε άλλη ανάρτηση.

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Η αξία του “λιπαρού” εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *