Νίκος Κοκολάκης

Γεννήθηκε το 1968 στο Ηράκλειο της Κρήτης και κατάγεται από ένα όμορφο χωριό της ενδοχώρας, τα Άνω Μούλια. Έχει δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια με την σύζυγο του Έφη και έχουν αποκτήσει δύο γιούς το Γιώργο και τον Γιάννη. Εργάζεται από το 1988 έως και σήμερα σε ξενοδοχεία του Νομού Ηρακλείου. Ξεκίνησε τον εργασιακό του βίο με την ειδικότητα του σερβιτόρου και μέσα από συνεχής κατάρτιση έφτασε μέχρι ASSISTANT F& B MANAGER. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο εργασίας του και διετέλεσε καθηγητής στη Σχολή Μετεκπαίδευσης του ΟΤΕΚ. Από τα πρώτα βήματα της ζωή του είχε έντονη δράση με τα κοινά και συγκεκριμένα από το Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο ήταν στα μαθητικά συμβούλια και πρωτοστατούσε στις μαθητικές πορείες. Η συνδικαλιστική του δράση ήταν έντονη στο ξεκίνημα της εργασίας του και συμμετείχε από το 1989 στα ψηφοδέλτια του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Από το 2006-2009 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου με την ιδιότητα του ταμία. Από το 2009-2018 Γενικός Γραμματέας και από τον Μάιο του 2018 έως και σήμερα είναι ο Πρόεδρος του Σωματείου.

Επίσης στο Εργατικό κέντρο Ηρακλείου από το 2005-2007 υπήρξε μέλος του Γενικού Συμβουλίου. Από το 2007-2013 υπήρξε Οργανωτικός Γραμματέας του Εργατικού κέντρου Ηρακλείου και από το 2013 έως και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Ακόμη στην ΠΟΕΕΤ από το 2006-2016 υπήρξε αντιπρόσωπος της. Από το 2016 έως και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.

Και τέλος από το 2015 έως και σήμερα είναι αντιπρόσωπος στην ΓΣΕΕ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου.

Σήμερα έχουμε την μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και Αντιπρόεδρο της ΠΟΕΕΤ και ΕΚΗ. Αφού σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή στην σελίδα μας food-edu.eu να σας ευχηθούμε, δύναμη και υγεία στο έργο που επιτελείτε. Αρχίζοντας τι κουβέντα μας θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου ,που έχετε την τιμή σαν Πρόεδρος να την εκπροσωπείτε.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν.Ηρακλείου ιδρύθηκε το 1961 εκπροσωπώντας όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται στα ξενοδοχεία του Ν.Ηρακλείου ανεξαρτήτως ειδικότητας . Σκοπός του Σωματείου είναι η μελέτη, η προστασία και η προαγωγή των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών αυτού. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού και την επιτυχία των επιδιώξεων του Σωματείου, η Διοίκηση του θα παρακολουθεί όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους όρους εργασίας των μελών αυτού και θα φροντίζει για την επίλυση όλων των σχετικών ζητημάτων μέσω των πιο πρόσφορών και αποτελεσματικών νομίμων μέσων, ενισχυόμενη σε αυτό από το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Ηρακλείου, στη δύναμη του οποίου ανήκει το Σωματείο.

Ποιο ήταν το ερέθισμα να ασχοληθείτε ως πρόεδρος στο σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου?

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου που εκπροσωπώ ως Πρόεδρος έχει σαν κύριο στόχο τους συνεχείς αγώνες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε συλλογικό επίπεδο αλλά και σε ατομικό. Ως εργαζόμενος και εγώ έβλεπα μέσα στους εργασιακούς χώρους την εκμετάλλευση και τις αδικίες που γίνονταν και γίνονται στους συναδέλφους μου, αυτός ήταν και ο λόγος που ασχολήθηκα με τον συνδικαλισμό και με την ψήφο των εργαζομένων κατάφερα να εκλεγώ Πρόεδρος.

Το 2018 αναλαμβάνω την ηγεσία του Σωματείου μας και μέσα από συνεχείς προσπάθειες (παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις, υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας) καταφέρνουμε την ενότητα και την συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το Σωματείο μας με αποτέλεσμα στις εκλογές του 2021( πανδημία- covid) να ψηφίσουν 4000 συνάδελφοι μας .Ο κάθε Πρόεδρος που εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζόμενους έχει τεράστια ευθύνη να ανταπεξέλθει κατά το δυνατόν στα καθήκοντα του, ειδικά όταν οι εργαζόμενοι σε εκλέγουν με μεγάλα ποσοστά (92% στις τελευταίες εκλογές) το φορτίο της ευθύνης είναι μεγαλύτερο.

Είστε ευχαριστημένος έως τώρα ως πρόεδρος του σωματείου?

Αν είμαι ευχαριστημένος ως Πρόεδρος του Σωματείου. Σίγουρα την απάντηση πρέπει να την δώσουν οι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά μου έχω δώσει τον εαυτό μου για να στηρίξω με κάθε μέσο και τρόπο τον πολύπαθο κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Έχουμε καταφέρει αρκετά μαζί με τη Διοίκηση του Σωματείου μας και τους υπαλλήλους του γραφείου. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα ενωμένοι. Τονίζω ότι είμαστε συνδικαλιστές, δεν ψηφίζουμε νόμους αλλά πιέζουμε μέσα από συνεχείς αγώνες και προσπάθειες για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για να προστατεύονται και να διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματα τους.

Βασικός στόχος η βελτίωση των συνθηκών εργασίας-μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας –καλύτεροι μισθοί –μέτρα στήριξης των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων στους νεκρούς μήνες.

Ποιες οι διαφορές στο επάγγελμα του ξενοδοχοϋπάλληλου το 1990 , με το σήμερα ?

Ο ξενοδοχοϋπάλληλος του 1990 πρόσφερε πιο ποιοτικές υπηρεσίες είτε ήταν μάγειρας είτε σερβιτόρος, σίγουρα έχουν αναβαθμιστεί οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι τεχνικές ικανότητες των εργαζομένων αλλά με το all inclusive έχουν υποβαθμιστεί οι προσφερόμενες υπηρεσίες και η επαφή με τον πελάτη.

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός ξενοδοχοϋπάλληλος? Τι θα συμβουλεύατε στους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα?

Το πιο σημαντικό για μένα είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, να έχεις τουριστική εκπαίδευση και συνεχόμενη κατάρτιση μέσω σχολών και σεμιναρίων και επίσης οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να επενδύουν στο προσωπικό τους με εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με την πολιτεία και η κατάρτιση να είναι αμειβόμενη προς τους εργαζόμενους . Βασικό σίγουρα είναι η γνώση ξένων γλωσσών. Προτρέπω τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπάλληλου μέσα όμως από σχολές τουριστικής εκπαίδευσης. Η χώρα μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και υπάρχει μέλλον αν η πολιτεία είναι δίπλα σε αυτά τα παιδιά συνδυαστικά με την βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Κεφάλαιο σχολές τουριστικών επαγγελμάτων. Βγαίνουν πάρα πολλοί νέοι σπουδαστές κάθε χρόνο αλλά δεν υπάρχουν επαγγελματίες. Τι πρέπει κατά την γνώμη σας να γίνει?

Επιμένω να λέω ότι το επάγγελμα που επιλέγεις να ασχοληθείς πρέπει να το αγαπάς. Σίγουρα οι τουριστικές σχολές είναι το βασικότερο εφόδιο για τους νέους. Οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι η όποια αναβάθμιση τους εξαρτάται από τους ίδιους ( χαρακτήρα, τεχνικές ικανότητες, επικοινωνία, γνώσεις, υπομονή).

Υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που πολλοί νέοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα λόγω της εντατικοποίησης στους χώρους εργασίας, χαμηλότερους μισθούς από τους προβλεπόμενους αλλά και συμπεριφορές λεκτικής βίας από τους προϊσταμένους ,και επίσης της ανασφάλειας λόγω της εποχικότητας.

Τι ενέργειες πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν για να υπάρχει μεγαλύτερη σεζόν στον τουρισμό, έτσι ώστε να ωφεληθούν πρώτα-πρώτα οι εργαζόμενοι ,και κατά επέκταση οι εργοδότες αλλά και η οικονομία της χώρας μας.

Βασικό οι δημόσιες υποδομές (δρόμους, καθαριότητα, ασφάλεια, σεβασμό στο περιβάλλον, επάρκεια σε νερό, ενέργεια). Ανακαινίσεις – αναβαθμίσεις των τουριστικών επιχειρήσεων υποδομές για χειμερινό τουρισμό. Σύνδεση με την ενδοχώρα, υποδομές, πάρκινγκ, καταστήματα ανοιχτά.

Κράτος μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια για περισσότερες πτήσεις κατά την χειμερινή περίοδο. Περισσότερη και στοχευμένη διαφήμιση για να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά μας, την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα με αναφορές στα ποιοτικά προϊόντα και μοναδικά αρωματικά βότανα που προσφέρει η Κρητική γη. Την ανάδειξη της ενδοχώρας μας που προσφέρει φυσικές ομορφιές απείρου φυσικού κάλους όποια εποχή του χρόνου επισκεφτείς το νησί μας. Πραγματική σύνδεση του αγροτικού κτηνοτροφικού τομέα με τον τουριστικό τομέα σε επάρκεια προϊόντων. Πιστεύω ότι αυτές είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν θα έχουν ωφεληθεί όλοι μέσω της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, θα αυξηθεί η απασχόληση, περισσότερα έσοδα για τις επιχειρήσεις αλλά και προς το όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Μήπως οι προσλήψεις στον κλάδο το τουρισμού θα πρέπει να γίνονται με κριτήρια, όπως σχολή, γνώση, εμπειρία και με βοήθεια του σωματείου?

Η συμπλήρωση βιογραφικού σημειώματος είναι απαραίτητη κατά την πρόσληψη του εργαζόμενου με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων που αποδεικνύουν την εμπειρία( προϋπηρεσίας, πτυχίο, σπουδές) κ.α. Με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων υπάρχει και η ανάλογη προσαύξηση στη μισθοδοσία του κάθε εργαζόμενου.

Από την πλευρά μας ως Σωματείο έχουμε κάνει πρόταση στο Υπουργείο τουρισμού να εξετάσει σοβαρά την ενσωμάτωση νέων κριτηρίων στην διαδικασία κατάταξης και αστεροποίηση των ξενοδοχείων συνδυαστικά με τις συνθήκες εργασίας και την βελτίωσή τους, τα οποία θα αφορούν τον τομέα των εργαζομένων στα ξενοδοχειακά καταλύματα με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

Τι προσφέρει το σωματείο στους εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τι πρέπει να προσφέρουν οι ίδιοι προς το σωματείο; Είστε ικανοποιημένος με την συμμετοχή των εργαζομένων στο σωματείο σε συλλαλητήρια ,εκδηλώσεις, πορείες και σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης?

Α. Με την διεξαγωγή αγώνων για την κατοχύρωση , απεργίες και διεύρυνση των συνδικαλιστικών κατακτήσεων, με διαμαρτυρίες καταγγελίες, ψηφίσματα και με όλα τα νόμιμα μέσα.

Β. Με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που στόχο έχουν την διασφάλιση των συναδέλφων με όρους αμοιβής και εργασίας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, αλλά με την αδιάκοπη και συνεχή παρακολούθηση για την σωστή εφαρμογή και τήρησή τους.

Γ. Με τη συνεργασία με άλλες οργανώσεις εργαζομένων, επιστημονικούς φορείς, Περιφέρεια, Δήμους κ.α.

Δ. Οργανώνοντας εκδρομές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κάθε μορφής.

Ε. Με τη παροχή υλικής και ηθικής βοήθειας στα μέλη μας εξαιτίας οικονομικών, κοινωνικών ή εξαιρετικών συνθηκών ζωής που έχουν ανάγκη από τη βοήθεια του.

Ζ. Με τη δημιουργία ιστοσελίδας, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δελτία τύπου, ενημερωτικά φυλλάδια και εντύπων για την καλύτερη ενημέρωση των μελών. Με φυσική παρουσία στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

ΣΤ. Με αναφορές και καταγγελίες στις διοικητικές και άλλες αρχές για κάθε ζήτημα που αφορά τους σκοπού του, τις εργασιακές σχέσεις, τους όρους αμοιβής και γενικότερα τα δικαιώματα των μελών μας. Επίσης συμμετοχή σε ελέγχους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πύκνωση και μεγαλύτερη συμμετοχή σε συνελεύσεις και διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το σωματείο αλλά υπάρχει δυστυχώς το φαινόμενο πολλοί εργαζόμενοι να μην συμμετέχουν σε απεργιακές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες σε μεγάλο βαθμό αλλά η κριτική να γίνεται από τον ‘’καναπέ’’.

Ποια η συνεργασία σας με τα αρμόδια υπουργεία, εργοδότες και τοπικούς φορείς?

Το σωματείο μας δεν περιορίζει την δραστηριότητα του στην εκπροσώπηση του κλάδου σε ότι αφορά στα εργασιακά θέματα των χιλιάδων μελών του, αλλά συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου διακυβέρνησης του τουρισμού με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, συμβάλλοντας επιτυχώς στην διαδικασία λήψη αποφάσεων με επιστημονικές μελέτες και εμπειρογνωμοσύνη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γραμματεία έχουν την κατάρτιση και σημαντική εμπειρία για την υλοποίηση του στόχου μας.

Η λειτουργία του γραφείου του σωματείου μας είναι από της 8:00 έως στης 20:00 καθημερινά ανοιχτό προς εξυπηρέτηση των μελών μας. (3 υπάλληλοι)

Ο μοναδικός οικονομικός πόρος για το σωματείο μας είναι οι εισφορές από τα μέλη μας.

Τα τελευταία 10+ χρόνια ο ξενοδοχοϋπάλληλος έχει χάσει τα πάντα. Πρώτα -πρώτα ένα υγιές ταμείο ασφάλισης το ΤΑΞΥ, με πολλά προνόμια των εργαζομένων , τα βαρέα ένσημα, μείωση ασφάλισης, μείωση μισθού ,χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας. Τι πρέπει να γίνει ώστε να επιστρέψουν τα παραπάνω αλλά και τα φλέγον θέματα όπως η επαναφορά του εφάπαξ στα 20 χρόνια εργασίας και το ταμείο ανεργίας να διαρκεί όλο το νεκρό χρόνο τουλάχιστον είτε με επιμόρφωση είτε και με βάση την μισθοδοσία ή το εισόδημα του κάθε εποχιακού εργαζομένου?

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αποδόμηση στο επάγγελμα του ξενοδοχοϋπάλληλου από όλες τις Κυβερνήσεις. Όπως αναφέρεται στο ερώτημά σας , παρά τους αγώνες και τις παρεμβάσεις οι κυβερνήσεις κωφεύουν.

Οι αγώνες και οι προσπάθειες από εμάς θα συνεχίζονται για να ικανοποιηθούν πάγια αιτήματα του κλάδου. Η συμμετοχή των εργαζομένων με κάθε τρόπο συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια αρκεί να το καταλάβουν και να το εμπεδώσουν.

Ταμείο ανεργίας: εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου, η επαναφορά της χρονικής διάρκειας μέχρι ο εργαζόμενος να επαναπροσληφθεί είναι μονόδρομος. Επίσης μπορεί να γίνουν προγράμματα κατάρτιση και επανεκπαίδευσης τη χειμερινή περίοδο με επίδομα που θα έχει αμοιβή 80% του βασικού μισθού του κάθε καταρτιζόμενου.

Επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία, επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μόνο το 26% των εργαζομένων στη χώρα έχουν κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Το Σωματείο μας υπογράφει Τοπική Συλλογική Σύμβαση εργασίας και είναι γενικώς υποχρεωτική που σημαίνει ότι είναι νόμος, πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους εργοδότες του Ν. Ηρακλείου.

Εφόσον θέλουμε ξενοδοχοϋπάλληλους να στελεχώσουν τα ξενοδοχεία, η Κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη μαζί με τους ξενοδόχους να πάρουν μέτρα που θα αφορούν τις οικονομικές απολαβές, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας , την ισορροπία ανάμεσα σε εργασία και ιδιωτική ζωή, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας συγχρόνως με το ασφαλιστικό, για να γίνει ξανά το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπάλληλου βιώσιμο, ανταγωνίσιμο και χωρίς την ανασφάλεια που νιώθουν λόγο της εποχικότητας

Πόσο δύσκολο είναι ένας ξενοδοχοϋπάλληλος να δουλεύει έως τα 67 του χρόνια?

Δυστυχώς το ασφαλιστικό σύστημα δεν μας αναγνωρίζει την εποχικότητα (τους νεκρούς μήνες) που αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι συνάδελφοι μας να συνταξιοδοτούνται στα 67 ή στα 62 με τις προϋποθέσεις των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων. Είναι αρνητικό γιατί ένας εργαζόμενος-η έχει εργαστεί πάνω από 40 σεζόν στα ξενοδοχεία και δυστυχώς η σύνταξή τους δεν ανταποκρίνεται στα χρόνια εργασίας αλλά και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποκτήσει προβλήματα υγείας( μυ σκελετικά , αναπνευστικά) λόγω της φύσης της εργασίας.

Ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων?

Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια λόγω του υψηλού προστίμου(10500ευρώ) ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο αυτό στο άνοιγμα και στο κλείσιμο των ξενοδοχείων(καθαρισμοί). Οι έλεγχοι που γίνονται είναι ελάχιστοι λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού να στελεχώσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όσο αναφορά την 4ωρη ασφάλιση ενώ ο εργαζόμενος εργάζεται 8ωρο υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες αλλά υπάρχουν. Τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες εργασίας λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού που έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων , την ανισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής, μη υγιής εργασιακό περιβάλλον, να εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε προϊσταμένους και υφισταμένους με αποτέλεσμα λεκτική και σε ελάχιστες περιπτώσεις σωματική βία.

Για να μπορέσει ο εργαζόμενος να ελέγξει την μισθοδοσία του πρέπει να του χορηγείται απόδειξη μισθοδοσίας κάθε μήνα συνδυαστικά με την κατάθεση στην τράπεζα. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που εργοδότες δεν καταβάλλουν τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις σε αργίες, ρεπό υπερεργασία και υπερωρίες.

Σε τι ποσοστό καταγράφεται ότι τηρείται η συλλογική σύμβαση εργασίας από τους εργοδότες; Τελικά υπάρχουν καλοί και κακοί εργοδότες και αν ναι πως μπορούν να γίνουν όλοι σωστοί?

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αλλά και με την έρευνα που διενεργήθηκε από το Σωματείο μας ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ξενοδοχείων , (περίπου το 25%) δεν τηρεί και δεν εφαρμόζει την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας. Δυστυχώς στους ελέγχους που γίνονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η σύμβαση φαίνεται να τηρείται στα χαρτιά ( βασικός μισθός + επιδόματα + προϋπηρεσία) αλλά βρίσκουν οι εργοδότες τρόπους που στην ουσία δεν τηρείται.

Ευτυχώς είναι η μειοψηφία των εργοδοτών που δεν τηρεί την σύμβαση. Ευθύνη μεγάλη έχουν οι εργαζόμενοι για να την προστατεύουν. Πρέπει να ενημερώνονται για τους όρους και αμοιβής της Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας και να αποφεύγουν αυτούς που δεν την εφαρμόζουν.

Γίνονται έλεγχοι στους χώρους εργασίας από κρατικές υπηρεσίες ή μόνο μετά από καταγγελία.?

Γίνονται ελάχιστοι έλεγχοι, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι αποδεκατισμένοι από ανθρώπινο δυναμικό. Για εμάς πρέπει να γίνει στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες( Επιθεώρηση Εργασίας-ΠΕΚΑ-ΕΦΚΑ) και να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι. Όταν ένα κλιμάκιο της επιθεώρησης Εργασίας βρίσκεται σε ένα ξενοδοχείο αμέσως πέφτει ΄΄σύρμα΄΄ από τους ίδιους τους ξενοδόχους και ενημερώνουν και άλλους ξενοδόχους ότι βρίσκεται στην περιοχή τους.

Τι είναι το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο εργασίας και πότε θα ισχύσει?

Ψηφιακή κάρτα εργασίας πιστεύω ότι είναι όπλο στα χέρια του εργαζόμενου αρκεί να το χρησιμοποιήσει σωστά. Καταγράφει την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου στην εργασία του και είναι συνδεδεμένη με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Άρα καταγράφει την ώρα εργασίας σε πραγματικό χρόνο του κάθε εργαζόμενου.

Ενώ το Υπουργείο Εργασίας είχε υποσχεθεί για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στα μέσα του 2023 δυστυχώς μετατίθεται για τέλος του 2024 οπότε στα εποχικά το 2025.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια έρευνα για τις εργασιακές συνθήκες στα  ξενοδοχεία της Κρήτης. Είστε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα?

Τον Αύγουστο του 2023 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου μας μια έρευνα για τις ΄΄εργασιακές συνθήκες στα ξενοδοχεία της Κρήτης΄΄. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή (2036 ερωτηματολόγια) σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η συμμετοχή ήταν από όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων και σε όλα τα ξενοδοχεία ανάλογα την αστεροποίηση τους και την κατηγορία.

Τα αποτελέσματα αναμενόμενα, αλλά πλέον καταγεγραμμένα με επιστημονική τεκμηρίωση και επεξεργασία και όχι σε υποθετικά σενάρια.

Έγινε σύνταξη και κατάθεσης πρότασης στα Υπουργεία Τουρισμού-Εργασίας και φορείς για τα προτεινόμενα κριτήρια κατηγοριοποίησης η οποία έχει ήδη κατατεθεί και στο ΞΕΕ( Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος) ως φορέας που διενεργεί την διαδικασία αυτή προκειμένου το προτεινόμενο πλαίσιο να καταχωρηθεί νομικά. Την έρευνα αυτή την επικαλείται το υπουργείο εργασίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο σίγουρα νιώθουμε ικανοποίηση αρκεί να βγει και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 έχει αλλάξει το επάγγελμά του ξενοδοχοϋπαλλήλου; Πιστεύεται ότι σε αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο και δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό ή είναι και άλλοι παράγοντες?

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί ότι πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι άλλαξαν επάγγελμα για τους λόγους ότι τα ξενοδοχεία δεν λειτούργησαν στην πανδημία λόγω Covid και αναγκαστικά και πήγαν σε άλλα επαγγέλματα όπως Delivery και στον κατασκευαστικό κλάδο. Δυστυχώς το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπάλληλου τα τελευταία 15 χρόνια έχει απαξιωθεί από όλες τις Κυβερνήσεις διαχρονικά. Μας πήραν ένα υγιές ασφαλιστικό ταμείο το ΤΑΞΥ με τεράστια αποθεματικά κεφάλαια.

Μας πήραν το ΕΦΑΠΑΞ. Από το 2012 μέχρι το 2016 μειωμένο κατά 30% (εικοσαετία) και από το 2016 και μετά στην σύνταξη και μειωμένο άλλο ένα 20%.

Το 2012 με τους μνημονιακούς νόμους μειώνουν τους μισθούς κατά 22% και για τους νέους κάτω των 25 μείωση 32%. Συγχρόνως μειώνουν και την χρονική διάρκεια του ταμείου ανεργίας στους 3μήνες και 5 μέρες. Βγάζουν από τα βαρέα και ανθυγιεινά πολλές ειδικότητες με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μας για πλήρη συνταξιοδότηση στα 67.

Υποβαθμίζουν τις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Εντατικοποίηση της εργασίας στους χώρους των ξενοδοχείων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην οικογένεια και την εργασία.

Μη αποτελεσματική η πολιτική των διοικήσεων των ξενοδοχείων για την διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ υφισταμένων- προϊσταμένων.

Μη τήρηση της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Υπάρχουν καλοί και κακοί εργαζόμενοι και ποια είναι τα κακά τους δείγματα?

Καλοί και κακοί εργαζόμενοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν οι άνθρωποι εργαζόμενοι και κάθε άνθρωπος εργαζόμενος θέλει τον χειρισμό του αρκεί να έχει την κατάρτιση και αγάπη για το επάγγελμά του. Ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει καλή παραγωγικότητα αλλά κακή απόδοση ή το αντίθετο.

Η Παραδοσιακή Κρητική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής; Πως μπορεί η Κρήτη μας να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου?

Η παραδοσιακή Κρητική κουζίνα είναι τρόπος ζωής και κουλτούρας. Βασικό σε μια κουζίνα είναι οι πρώτες ύλες που στην πραγματικότητα όμως η κουζίνα ενός τόπου είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα υλικά, είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν και παντρεύουν αυτά τα υλικά με τους παραδοσιακούς τρόπους και τις αυθεντικές συνταγές.

Για μένα προσωπικά το φαγητό είναι πολύ σημαντικό!!!

Πέρα που πρέπει να γεύεσαι και να το απολαμβάνεις μπορείς να δημιουργήσεις παρέες με καλούς φίλους και καλό κρασί και αυτό το γεύμα να διαρκέσει πολλές ώρες. Άρα για μένα η παραδοσιακή Κρητική κουζίνα συνδυάζεται με τις παραδοσιακές γεύσεις και καλές παρέες.

Η αξία της παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας είναι ανεκτίμητης αξίας γιατί συνδυάζει τα τοπικά προϊόντα ( ελαιόλαδα, λαχανικά, βότανα, οπωρολαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα, παξιμάδια, φρούτα, όσπρια, ψάρια, μέλι, κρασί) με απλότητα.

Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από όλους για να γίνει η Κρήτη γαστρονομικός προορισμός, θα έλεγα ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται και τα πρώτα αποτελέσματα από την προσπάθεια των φορέων του τουρισμού και συγκεκριμένα η ένταξη της πόλης του Ηρακλείου στο Παγκόσμιο δίκτυο ΄΄ Δημιουργικών πόλεων ΄΄ της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας ως Γαστρονομικός προορισμός και όχι μόνο.

Πιστεύω με την προβολή και την διαφήμιση στις παγκόσμιες εκθέσεις τουρισμού με events και διάφορα φεστιβάλ, συνδυαστικά με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εστιατόρια ταβέρνες που προσφέρουν την ΄΄ πραγματική παραδοσιακή κουζίνα ΄΄ στους επισκέπτες. Οι ίδιοι οι επισκέπτες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την διάδοση και την διαφήμιση της Κρητικής κουζίνας.

Ποιες οι δράσεις του σωματείου κοινωνικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα?

Πέρα από συνδικαλιστική δράση του σωματείου μας, έχουμε έντονη δράση και σε κοινωνικά θέματα για τα μέλη μας.

Βοηθάμε συναδέλφους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες οικογένειες με ειδικά προβλήματα.

Επίσης βραβεύουμε με χρηματικά έπαθλα και επαίνους τα παιδιά των συναδέλφων που πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις και μπήκαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διοργανώνουμε ψυχαγωγικές εκδρομές για τα μέλη μας . Επίσης πάρτι και χορούς για τα παιδιά των ξενοδοχοϋπάλληλων. Έχουμε συνεργασία με τις Μινωικές Γραμμές –ΚΤΕΛ Ηρακλείου –Αστικού ΚΤΕΛ με εκπτώσεις για τα μέλη μας.

Διοργανώνουμε σεμινάρια για τα μέλη μας σε συνεργασία με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και άλλους επιστημονικούς φορείς για θέματα υγιεινής και ασφάλειας – διαχείριση συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο – διαχείριση άγχους κ.α. εκπαιδευτικά σεμινάρια που στόχο έχουν την ενίσχυση των γνώσεων των συναδέλφων μας.

Πιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό?

Αγαπημένο φαγητό δεν μπορώ να πω ότι έχω. Μου αρέσει το ψάρι , κρέας στην σχάρα συνδυαστικά με σαλάτα και χόρτα, χοχλιοί μπουμπουριστοί , ομελέτα με τα χόρτα, λαγό και κουνέλι στιφάδο, βραστό ζυγούρι με μακαρόνια και ανθότυρο και γενικά η Κρητική κουζίνα.

Κλείνοντας θα θέλατε να μας πείτε ανώνυμα ένα περίεργο γεγονός που έχετε αντιμετωπίσει σαν πρόεδρος του σωματείου?

Έχω να διηγηθώ πολλά περιστατικά, αυτό που μου έχει μείνει είναι ότι σε έλεγχο μαζί με την Επιθεώρηση εργασίας σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα είχαν κρύψει τους εργαζόμενους (15 περίπου) σε υπόγειο γιατί ήταν σε ρεπό, κάποιοι ανασφάλιστοι ή εκτός ωραρίου.

Θα  θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;?

Τελειώνοντας θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συναδέλφους μια καλή σεζόν με υγεία, να είναι προσεκτικοί και να παίρνουν τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για την υγιεινή και ασφάλεια. Να διεκδικούν τα δικαιώματα τους για μισθολογικά και εργασιακά θέματα. Το Σωματείο μας είναι δίπλα σε κάθε εργαζόμενο σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Σας ευχαριστώ!

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!

Νίκος Κοκολάκης
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *