Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα μοναδικό και άκρως υγιεινό σνακ που καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και είναι εύκολα στη μεταφορά και τη φύλαξη. Αυτά παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο (έκθεση στον ήλιο) ή στο φούρνο μας (στους 60-80 oC για 6-8 ώρες). Οι επιλογές είναι πολυάριθμες: το σύκο και το δαμάσκηνο είναι από τα πιο κοινά και ακολουθούν, οι χουρμάδες, ο ανανάς, η μπανάνα, τα βερίκοκα κ.ά. Δε θα παραλείψουμε όμως να αναφέρουμε τα ανερχόμενα σε προτίμηση και διατροφική αξία τα cranberries, το akai berri, το goji berri και τα blueberries.

Οι θρεπτικές τους ιδιότητες είναι μοναδικές αφού βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς, προστατεύουν από την οστεοπόρωση και συμμετέχουν αφιλοκερδώς στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος καταπολεμώντας την δυσκοιλιότητα. Αυτό επιτυγχάνεται από τις φυτικές ίνες οι οποίες είναι 3,5 φορές περισσότερες από τα ωμά φρούτα. Από θερμιδική πλευρά τα 100 γρ. (σε ποσότητα όσο 2-3 μικρά σύκα) δίνουν 90 kcal περίπου ήτοι το 4,5 % των ημερήσιων διατροφικών αναγκών ενός ατόμου που χρειάζεται 2000 kcal.

Τελευταία αλλά ίσως η πιο σημαντική είναι η σταφίδα, ο «βασιλιάς των ξερών φρούτων». Αυτές δίνουν «τεράστιες» ποσότητες φυτικών ινών, κάλιο, και πλήθος άλλων φυτικών θρεπτικών συστατικών. Επίσης έχει κληρονομήσει και προσφέρει άπλετα τις πολυφαινόλες αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά του σταφυλιού που βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Από τη λήψη τους βελτιώνεται η ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και καταπολεμούνται οι φλεγμονές.

Τελειώνοντας πρέπει να αναφερθεί ότι αυτά τα πολύ σημαντικά σνακ ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη, και δημιουργούν την αίσθηση της πληρότητας γεγονότα άκρως επιθυμητά από τη σύγχρονη διατροφή. Και δε θα παραλείψουμε την χρήση τους κατά την Ορθόδοξη νηστεία.

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Αποξηραμένα φρούτα: το τέλειο σνακ
Μοιράσου το!

Ένα σχόλιο στο Αποξηραμένα φρούτα: το τέλειο σνακ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *