Η εφαρμογή του συστήματος HACCP στις επιχειρήσεις τροφίμων είναι υποχρεωτική από τη σχετική νομοθεσία χωρίς αυτή να είναι άκαμπτη και το HACCP και να προσαρμόζεται στο μέγεθος και στην κατηγορία της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις λοιπόν διακρίνονται σε μικρές και μεγάλες με τις πρώτες (σύμφωνα με κριτήρια τις υπηρεσίες ή την ποσότητα παραγωγής) να καλούνται μόνο να εφαρμόσουν τους σχετικούς οδηγούς υγιεινής για κάθε κλαδική τροφίμων (πχ οδηγός υγιεινής Νο 1 για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ζαχαροπλαστικής), που έχει εκπονήσει ο ΕΦΕΤ ενώ οι δεύτερες σε πλήρη έκδοση του συστήματος δηλαδή και την ανάπτυξη των προκαταρκτικών σταδίων και των 7 αρχών.

Το ISO 22000 βοηθάει στην εφαρμογή του νόμου αλλά η πιστοποίησή του δεν είναι υποχρεωτική. Αυτή γίνεται από τη μια σε επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους από την άλλη όμως αποτελεί ένα επιπλέον κόστος που δεν είναι σίγουρο ότι η επιχείρηση θα είναι σε θέση να επενδύσει, ενώ πιθανότατα να υπάρχει και άγνοια από τους επιχειρηματίες.

Τα πράγματα πρέπει να μπουν σε μια σειρά όπως φαίνεται στο διάγραμμα. Η επιχείρηση υποχρεούται από το νόμο να εφαρμόζει σύστημα HACCP. Μπορεί λοιπόν να το συντάξει ο υπεύθυνος της ομάδας HACCP αν υπάρχει ή οποιοσδήποτε άλλος που κατέχει την τεχνογνωσία αυτή μέσα στην επιχείρηση. Αν δε συμβαίνει αυτό τότε η επιχείρηση καλείται να συνεργαστεί με εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων που θα κάνει αυτή τη δουλειά για λογαριασμό της (επί πληρωμή φυσικά). Με αυτό η επιχείρηση θα πρέπει να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία, να μπορεί να αποδείξει (με αρχεία) ότι το επιτυγχάνει αυτό και να είναι έτοιμη να δεχθεί οποιαδήποτε και οποτεδήποτε επιθεώρηση από τις ελεγκτικές αρχές του Κράτους (ΕΦΕΤ, υγειονομικό κ.ά). Σε διαφορετική περίπτωση η επιχείρηση πιθανότατα θα επωμιστεί το βάρος ενός τσουχτερού προστίμου ή άλλων χειρότερων ίσως κυρώσεων.

Μέχρι εδώ πρέπει να είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση ότι με αυτές τις ενέργειες πληρούται ο νόμος σχετικά με το σύστημα HACCP. Από εκεί και πέρα λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων η επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει και το σύστημα ISO 22000:2018. Για αυτό απαιτείται περαιτέρω επένδυση για τους συμβούλους επιχειρήσεων. Παράλληλα θα πρέπει να πιστοποιήσει το σύστημα για τη λήψη του σχετικού σήματος. Αυτό γίνεται από ανεξάρτητους οργανισμούς που αναφέρονται ως εταιρείες πιστοποίησης. Οι εταιρείες αυτές επιθεωρούν την επιχείρηση και το σύστημα, ελέγχουν τις μη συμμορφώσεις, συντάσσουν σχετική έκθεση και καλούν την επιχείρηση σε διόρθωση αυτών. Όταν γίνει αυτό λαμβάνει την ποθητή πιστοποίηση για τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται επιθεωρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όλη αυτή η διαδικασία είναι προφανές ότι απαιτεί μια επιπλέον επένδυση. Να σημειωθεί εδώ ότι οι εταιρείες πιστοποίησης πιστοποιούνται με τη σειρά τους από μια ανώτατη αρχή, που για την Ελλάδα είναι το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ:

https://efet.gr/files/pdf/anakoinoseis/214012.PDF

Προσφέρεται δωρεάν ενημέρωση.

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Νόμος, HACCP και πιστοποίηση
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *