Ένα από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του οργανισμού είναι ο ψευδάργυρος. O ψευδάργυρος είναι ένα θαυμαστό μέταλλο με πάρα πολλές ζωτικές ιδιότητες για τον οργανισμό όπως:

  1. Γονιδιακή έκφραση και σύνθεση DNA, δηλαδή τον παράγοντα που καθορίζει τη κληρονομικότητα
  2. Ενζυματικές αντιδράσεις (δράση πάνω από 300 ένζυμα), δηλαδή πραγματοποιούνται με υπερβολική ταχύτητα για την επιτέλεση της λειτουργίας του οργανισμού
  3. Ανοσοβιολογική λειτουργία, για την προστασία του οργανισμού από τους εισβολείς
  4. Ρύθμιση του μεταβολισμού δηλαδή των καύσεων για την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών
  5. Πρωτεϊνοσύνθεση που συνδέεται με το DNA για τη χρησιμοποίησή τους από τα κύτταρα
  6. Επούλωση  πληγών
  7. Σωστή ανάπτυξη, οπότε είναι απαραίτητος για τα παιδιά
  8. Υγεία του δέρματος που είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος
  9. Απαραίτητο στις αισθήσεις της γεύσης και τη όσφρησης

Μάλιστα πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μαζί με τις βιταμίνες D και C και προβιοτικά κτίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και μπορούν να προλάβουν το covid-19.

Βασικά υπάρχει σε όλα τα κρέατα με μεγαλύτερη απορροφητικότητα έναντι των φυτικών. 100g από αυτά δίνουν το 44% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού που είναι 11 mg για τους άνδρες και 8mg για τις γυναίκες. Μεγάλες ποσότητες έχουν τα όστρακα και τα άλλα ζωικά τρόφιμα τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Έπειτα από τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν ψευδάργυρο διάφοροι σπόροι όπως του σησαμιού, της γλυκοκολοκύθας των κολοκυθιών. Άλλα είναι οι ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, και η μαύρη σοκολάτα (με 75% κακάο).

Σύμφωνα τα παραπάνω δείχτηκε ότι ο ψευδάργυρος είναι ένα υπερπολύτιμο απαραίτητο ιχνοστοιχείο που η ανεπάρκειά  του δυσχεραίνει τη λειτουργία του οργανισμού σε πολλούς τομείς όπως γίνεται εμφανές από τις ωφέλειές του. Βρίσκεται σε πάρα πολλά τρόφιμα και μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να δώσει τα ευεργετικά πλεονεκτήματα του.

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

O ψευδάργυρος: ένα πολυεργαλείο του οργανισμού
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *