Στα προηγούμενα μέρη της σειράς “η ενέργεια και η διατροφή” (μέρος Α, μέρος Β, μέρος Γ) είδαμε ότι είναι σημαντικό για τη λειτουργία του οργανισμού να έχει αυξημένο και ταχύ μεταβολισμό για την επιτέλεση των καύσεων και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών. Εδώ θα δούμε τέτοιους τρόπους που σχετίζονται τόσο με τη διατροφή όσο και με τον τρόπο ζωής. Αυτή η γνώση είναι σημαντική γιατί βοηθάει στη διατήρηση υγιεινού βάρους αλλά και στο αδυνάτισμα.

Σχετικά με τον τρόπο ζωής τα περισσότερα είναι γνωστά. Δηλαδή η αυξημένη σωματική άσκηση όπως έγινε κατανοητό από το δεύτερο κομμάτι μεταβολισμού δηλαδή τη θερμογένεση λόγω φυσικής άσκησης. Σε αυτή είναι σημαντική η χρήση βαρών, το περπάτημα (οι κρητικοί του ’60 περπατόυσαν 20 km τη μέρα) αλλά παραδόξως και η ορθοστασία. Ο άλλος παράγοντας έχει να κάνει με τον καλό ύπνο. Όμως η σωστή διατροφή έχει εδώ την τιμητική της. Πολλές τροφές υπόσχονται αυτό το σκοπό όπως αυτές που ήδη έχουμε δει τα αυγά (προτείνονται 7 την εβδομάδα) οι ξηροί καρποί, το καγιέν, το λεμόνι, η κανέλα, το τζινγκερ και το μέλι. Μαζί με αυτά μπορεί να έχουμε: μέχρι δύο φλυτζάνια καφέ, πολύτιμα αρωματικά παραδοσιακά της Κρήτης βραστάρια και καρυκεύματα όπως φασκόμηλο, ρίγανη, δίκταμο, τσάι του βουνού (μαλοτήρα) κ.ά. που αντικαθιστούν πανάξια το προτεινόμενο στις περισσότερες περιπτώσεις πράσινο τσάι. Προτείνεται επίσης από τα ροφήματα το κακάο στη φυσική του μορφή της σκόνης. Πέραν αυτών οι Κρητικοί του ’60 έπιναν κάθε πρωί δυο κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τέλος 500ml νερού πριν το φαγητό μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό 25-30%.

Ύστερα από αυτή τη μελέτη, των 4 μερών, του μεταβολισμού από όλες τις πτυχές κατανοήθηκε η ανάγκη ισορροπημένης διατροφής και η επιστροφή στις ρίζες των προγόνων μας του ’60.

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Η ενέργεια και η διατροφή (μέρος Δ): η αύξηση του μεταβολισμού
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *