Η Ιστορία του Μπακαλιάρου και της σκορδαλιάς

C:\Users\6979086565\Desktop\cod-333477_640.jpg

Η Ιστορία αναφέρει ότι οι Βίκινγκς ήταν οι πρώτοι που ψάρεψαν τους μπακαλιάρους στα μακρινά τους ταξίδια που έκαναν . Επειδή όμως κάθε φορά οι ψαριές ήταν μεγάλες και το ταξίδι μακρινό, σίγουρα θα σκέφτηκαν τρόπους να τους συντηρήσουν .Έτσι χρησιμοποίησαν το αλάτι, και κάπως έτσι ξεκίνησε και το εμπόριο του παστού μπακαλιάρου, που τις τότε εποχές το αποκαλούσαν «ψάρι του βουνού»! Οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» λόγω ότι ήταν ψάρι φθηνό , παστωμένο με αλάτι, και διατηρείται αναλλοίωτο για μήνες χωρίς να χάσει  την γεύση και την διατροφική του αξία.

Στη Ελλάδα καθιερώθηκε στην επανάσταση ,και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστιανής νηστείας. Οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που έφεραν τον μπακαλιάρο στην χώρα μας, οι οποίοι τον αντάλλαζαν με τις δικές μας σταφίδες.

Στην Πατρίδα μας την 25 Μαρτίου έχουμε διπλή γιορτή ,τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και της επέτειο της Επανάστασης του 1821. Η ημέρα του Ευαγγελισμού είναι η ημέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι πρόκειται να γεννήσει τον Χριστό, τον Υιό του Θεού.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/Annunciation_from_Vasilyevskiy_chin_%281408%2C_Tretyakov_gallery%29.jpg/250px-Annunciation_from_Vasilyevskiy_chin_%281408%2C_Tretyakov_gallery%29.jpg

https://el.wikipedia

Αν και είναι μέσα στην σαρακοστή, το έθιμο καλεί στο οικογενειακό τραπέζι την 25η Μαρτίου να τρώμε ψάρι και ιδίως μπακαλιάρο σκορδαλιά, μετά την παρέλαση μαθητών και στρατού.

Η εξήγηση που δίνουν όλοι για αυτό το έθιμο είναι ότι οι άνθρωποι που κατοικούσαν στα βουνά δεν μπορούσαν να προμηθευτούν εύκολα φρέσκο ψάρι. Αν και δεν είναι Ελληνικό ψάρι ο μπακαλιάρος είχε και έχει την τιμητική του. Όπως είπαμε παραπάνω οι Άγγλοι ήταν αυτοί που μας έμαθαν να τρώμε αυτό το ψάρι κατά την διάρκεια της επανάστασης. Το γεγονός όμως ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο εύκολο στη συντήρηση.

Τι σχέση έχει όμως ο Μπακαλιάρος σκορδαλιά με την επανάσταση του 1821;

Ένας μύθος…..

Epanastasi.jpg

https://el.wikipedia

αναφέρει ότι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά ήταν μια έκφραση που χρησιμοποιούσαν οι επαναστάτες του 1821.

Σε κάθε μάχη που έδιναν οι Έλληνες και κέρδιζαν τους Τούρκους ένα ήταν το σύνθημα. *Τους φάγαμε σαν τον Μπακαλιάρο Σκορδαλιά*. Μια έκφραση που χρησιμοποιείτε ακόμη και σήμερα όταν θέλουμε να πούμε για κάτι που έχει κερδηθεί εύκολα η δύσκολα.

Κάτι γνώριζαν οι Παλιοί…………

C:\Users\6979086565\Desktop\analog-film-1701651_640.jpg

Οι παλιοί άνθρωποι όταν ήθελαν να αγοράσουν μπακαλιάρο έλεγαν: Πάρε και ένα χνάρι  μπακαλιάρο (φτυάρι η φύλλο).Η αλήθεια είναι ότι ο παστός μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά είναι ένα πάρα πολύ βαρύ πιάτο. Κάτι γνώριζαν όμως οι παλιοί παραπάνω από εμάς και το συνδύασαν πολύ σωστά. Ο μπακαλιάρος λόγω του αλατιού ανεβάζει αρκετά την πίεση ,ενώ από την άλλη το σκόρδο την ρίχνει. Έτσι εξηγείται ότι υπάρχει μια ισορροπία σε αυτό το πιάτο. Αρκεί να μην το παρακάνουμε όμως, όσοι έχουμε πρόβλημα με την πίεση μας.

Όσον αφορά την μυρωδιά από το σκόρδο……….

C:\Users\6979086565\Desktop\garlic-3747176_640.jpg

Δυστυχώς η μυρωδιά μένει από το σκόρδο συνήθως και την ίδια μέρα, αλλά και την επόμενη. Ένα άλλο είναι ότι πίνουμε αρκετό νερό λόγω του αλατιού. Αυτό που μπορούμε  να κάνουμε είναι να μασήσουμε  στο στόμα μας φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου η μαϊντανού, ή να μασήσουμε για κάποια ώρα 2-3 γαρύφαλλα ή λίγο ξύλο κανέλας.

Πατήστε τον σύνδεσμο για να διαβάσετε την συνταγή Μπακαλιάρος  Σκορδαλιά https://food-edu.eu/bakaliaros-tiganitos-me-skordalia-tsi-kritis/

Τους Φάγαμε μπακαλιάρο σκορδαλιά………

Μύθος η όχι ,εμείς σας ευχαριστούμε που είμαστε ΛΕΥΤΕΡΟΙ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Μπόσγας

Η Ιστορία του Μπακαλιάρου και της σκορδαλιάς
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating