Μία από τις παλαιότερες παραδόσεις του Πάσχα των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών είναι τα κόκκινα βαμμένα αυγά, τα οποία συνδέονται με τη σταύρωση και την ανάσταση του Ιησού.

Το κέλυφος του αυγού συμβολίζει τον κενό τάφο του βράχου από τον οποίο ο Ιησούς εγέρθη μετά τη σταύρωσή του. Χρησιμοποιείται ως καθολικό μέσο χαιρετισμού και παρουσίασης για τους πιστούς χριστιανούς, ενώ επίσης προβλέπει την εμπειρία της αιώνιας ζωής που περιμένει τους αληθινούς πιστούς μετά το θάνατο.

Η επιλογή του κόκκινου πηγαίνει πίσω στους πρώτους Χριστιανούς, οι οποίοι έβαψαν κόκκινα αυγά στη μνήμη του αίματος του Ιησού, ο οποίος σταυρώθηκε για τη σωτηρία όλης της ανθρωπότητας. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία για το λόγο που η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία υιοθέτησε το έθιμο.

Κάποιος συνδέει τη Μαρία Μαγδαληνή με το έθιμο των κόκκινων αυγών του Πάσχα, ως το πρώτο άτομο που είδε τον άδειο τάφο του Ιησού μετά την ανάστασή του. Η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στον Ρωμαίο αυτοκράτορα για να τον ενημερώσει για το θαύμα. Ο αυτοκράτορας, ωστόσο, δεν πίστευε ό, τι του είπε και ανακοίνωσε ότι θα πιστέψει τους ισχυρισμούς της Μαρίας Μαγδαληνής μόνο αν τα αυγά σε ένα καλάθι δίπλα του θα γίνουν κόκκινα αμέσως, κάτι που έγινε.

Μια άλλη ιστορία έχει ότι η Παναγία προσφέρει στους φρουρούς του γιου της ένα καλάθι με αυγά, ώστε να τον φέρονται καλά. Τα αυγά έγιναν κόκκινα όταν εμποτίστηκαν με τα δάκρυα της Μαρίας.

Σύμφωνα με μια παραλλαγή της ιστορίας, μια άγνωστη γυναίκα θα πίστευε στα νέα για την ανάσταση του Ιησού, μόνο εάν τα αυγά που κρατούσε στα χέρια της γίνονται κόκκινα. Με θαύμα, τα αυγά άλλαξαν χρώμα μόλις ανακοίνωσε την αμφιβολία της.

Η Ελληνική Ορθόδοξη παράδοση υπαγορεύει ότι τα αυγά είναι βαμμένα κόκκινα την Μεγάλη Πέμπτη για τον εορτασμό του τελευταίου δείπνου.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα βαμμένα Πασχαλινά αυγά μπορούν να παραμείνουν εδώδιμα σαράντα ημέρες χωρίς να καταψυχθούν. Εάν, ωστόσο, ένας ιερέας ευλογήσει τα αυγά την Κυριακή του Πάσχα, λέγεται ότι διαρκούν ένα ολόκληρο έτος χωρίς να χαλάσουν.

Τίτλος πρωτότυπου:

Philip Chrysopoulos, “Why Greeks Dye Eggs Red for Easter”, Greek Reporter, https://greekreporter.com/2016/04/26/heres-why-greeks-dye-eggs-red-for-easter/, April 26, 2016

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Γιατί οι Έλληνες βάφουν τα αυγά κόκκινα;
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *