Η Ιστορία του Ιμάμ Μπαϊλντί (imambayıldı)

 

Φαγητό της Μικράς Ασίας το οποίο το έφεραν οι Έλληνες πρόσφυγες στην χώρα μας μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Ένα από τα καλύτερα πιάτα που μαγειρεύεται η μελιτζάνα. Κάποιοι το χαρακτηρίζουν και στιφάδο λαχανικών. Η γλυκιά γεύση του κρεμμυδιού με συνδυασμό την μελιτζάνα και τα μπαχαρικά, αφήνει μια γεύση στον ουρανίσκο μας μοναδική. Καλοκαιρινό φαγητό ,αλλά στην εποχή μας όπου δεν υπάρχει εποχικότητα στα λαχανικά μαγειρεύεται όλο τον χρόνο. Λόγο ότι τηγανίζονται οι μελιτζάνες και τα αρκετά κρεμμύδια το καθιστά να είναι ένα πολύ βαρύ φαγητό. Για αυτό είναι καλό να τρώγεται στο μεσημεριανό μας.

Πάντα πίσω από μια τροφή κρύβεται μια Ιστορία…….

Το φαγητό με την ονομασία Ιμάμ μπαϊλντί σημαίνει ότι

*ο Ιμάμης λιποθύμησε*.

Αρκετές ιστορίες συνοδεύουν αυτό το φαγητό. Κάθε μια και με διαφορετική εκδοχή.

Μια ιστορία αναφέρετε την εποχή που άρχιζε το Ραμαζάνι, οι μουσουλμάνοι δεν έτρωγαν κατά την διάρκεια της ημέρας τίποτα. Καθώς ο ιμάμης ανέβηκε στον μιναρέ για να ψάλλει, του ήρθε η μυρωδιά του του ιμάμ μπαιλντί.

Η μυρωδιά από τις μελιτζάνες ήταν τόσο έντονη ,με αποτέλεσμα ο ιμάμης να λιποθυμήσει και να πέσει από τον μιναρέ. Προς τιμή του έδωσαν το όνομα του σε αυτό το φαγητό. Σίγουρα η γυναίκα που είχε μαγειρέψει το συγκεκριμένο φαγητό δεν ήταν μουσουλμάνα, διότι στις γυναίκες απαγορευόταν να μαγειρέψουν την ημέρα κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού.

Σε μια πιο αστεία εκδοχή αναφέρει πως ο ιμάμης βρέθηκε σε ένα τραπέζι καλεσμένος και η οικοδέσποινα ανάμεσα στα φαγητά που είχε ετοιμάσει ήταν και το Ιμάμ Μπαιλντί. Ο ιμάμης άρχισε να τρώει λαίμαργα με αποτέλεσμα να το φάει όλο χωρίς να αφήσει κάποιον άλλο να το γευτεί.  Μετά από την υπερβολική ποσότητα που έφαγε να λιποθυμήσει.

Άλλη ιστορία αναφέρει πως ο ιμάμης παντρεύτηκε μια πλούσια γυναίκα. Η προίκα που πήρε από τον πατέρα της ήταν 12  κιούπια από το πιο ακριβό ελαιόλαδο της πόλης. Η γυναίκα κατανάλωνε το ακριβό ελαιόλαδο για να του ετοιμάζει το ιμάμ μπαιλντί .Όταν τελείωσε το ελαιόλαδο ο ιμάμης δεν άντεξε και λιποθύμησε διότι δεν θα έτρωγε πια αυτό το υπέροχο φαγητό.

Όπως και η παρακάτω ιστορία που μας λέει πως όταν ο ιμάμης πήγε να δει την νύφη που θα παντρευτεί, αυτήν τον υποδέχτηκε με ένα πιάτο ιμάμ μπαιλντί. Ο ιμάμης λέγεται ότι λιποθύμησε από την ομορφιά της γυναίκας.

Όπως και να έχει το ιμάμ μπαιλντι είναι ένα εξαιρετικό πιάτο είτε νηστίσιμο ,είτε με τυριά κατά το ψήσιμο(τυρί φέτα, ξινομυζήθρα, μανούρι, ανθότυρο, γραβιέρα κ.α).

Τρώγεται και ζεστό και κρύο την επόμενη ημέρα. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε το πολύ ελαιόλαδο ,αντί να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες τις βάζουμε στο φούρνο χαραγμένες ,αλείφοντας με λίγο ελαιόλαδο.

Εάν είναι πικρές οι μελιτζάνες τις τοποθετούμε για λίγη ώρα σε νερό ξύδι και αλάτι για να ξεπικρίσουν.

Οι τσακώνικες μελιτζάνες είναι οι καλύτερες για να το ετοιμάσουμε.

Τις συναντούμε και σαν μελιτζάνες ιμάμ.

Η Ιστορία του Ιμάμ Μπαϊλντί (imambayıldı)
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *