Chef Ιωάννης Κουφός

Η Κρητική κουζίνα μπορεί να γίνει γαστρονομικός προορισμός του κόσμου ναι! Κατά διαστήματα γίνονται κάποιες προσπάθειες μπαίνει ένα λιθαράκι, αλλά δυστυχώς ξανά γκρεμίζουμε ότι χτίζουμε από μόνοι μας. Γιατί νομίζουμε ότι η ενασχόλησή μας με την Κρητική κουζίνα μας πάει πίσω και ότι δεν συνάδει με τις μοντέρνες τεχνικές της εποχής. Αν στις σχολές μαγειρικής και ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη αρχίσουμε να ασχολούμαστε και να διδάσκουμε περισσότερο την Κρητική κουζίνα. Αν μάθουμε πρώτα και αγαπήσουμε τα τοπικά προϊόντα. Αν βοηθήσουμε τους τοπικούς παραγωγούς και μας βοηθήσουν και οι ίδιοι με τα προϊόντα τους. Αν την Κρητική κουζίνα την παρουσιάσουμε σωστά τότε αυτή μπορεί να κυριαρχήσει τον κόσμο και φυσικά να μην ξεχάσουμε να παρουσιάζουμε και τα οφέλη της Κρητικής κουζίνας (της σωστής Κρητικής Διατροφής).

Γεννημένος το 1981 στα Χανιά, όπου και μεγάλωσε. Η πρώτη του επαφή με την μαγειρική τέχνη ήταν, όταν τελειώνοντας το σχολείο, φοίτησε στην Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ  στον Ταυρωνίτη Χανίων.

Τότε ήταν, που συνειδητοποίησε πως η μαγειρική, δεν αποτελούσε απλά λύση επαγγελματική αλλά και που θα αγαπούσε και θα καθόριζε το επαγγελματικό μου μέλλον.

Συνέχισε τις σπουδές μου στην Αθήνα στο IEK Le Monde όπου και αποφοίτησε το 2004.

Το 2008 ανέλαβε ως Chef στο Hotel Thalassa Beach Resort. Έπειτα σαν Executive Chef στο Stellina Group Hotels και στο Stefan Village. Σήμερα τον βρίσκουμε να εργάζεται ως Executive Chef στο Porto Platanias Hotels & Resort.

Έχει δημιουργήσει αρκετά μενού σε πολλά εστιατόρια των Χανίων και όχι μόνο.

Από το 2012 ασχολείται με την εκπαίδευση και τα δύο τελευταία χρόνια Διδάσκει στα ΙΕΚ Δέλτα 360.

Οι γεύσεις και τα αρώματα του τόπου που μεγάλωσε, η συνήθεια του Κυριακάτικου τραπεζιού με την οικογένεια του και τα γαστρονομικά ταξίδια με φίλους, του έδωσαν το ερέθισμα το 2021 για τη δημιουργία της Ιστοσελίδας www.ioanniskoufos.gr

Είναι ένα site όπου μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρίσκει πολλά πράγματα συνταγές, μέχρι και οδηγίες ή πληροφορίες για τη μαγειρική.

Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας έναν εξαίρετο φίλο και συνάδελφο Chef από τα Χανιά, που προβάλει με κάθε τρόπο την Ελληνική αλλά και την τοπική Γαστρονομία της Κρήτης. Καλώς ορίζουμε τον Chef Ιωάννη Κουφό στην σελίδα της food-edu.eu .

Σας ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή σας να σας ευχόμαστε υγεία και κάθε επιτυχία.

Αρχίζοντας την κουβέντα μας ,θα ήθελα να σας ρωτήσω. Ποιο ήταν το ερέθισμα να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Δεν μπορώ να πω ότι είχα κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα για τη μαγειρική, ξεκίνησα όταν ακόμη δεν ήταν της μόδας αλλά σαν μία επαγγελματική λύση. Όταν το 1999 ξεκίνησα στην επαγγελματική σχολή μαθητείας ΟΑΕΔ μαγειρική, ανακάλυψα πόσο πολύ μου αρέσει όλο αυτό και έτσι συνέχισα τις σπουδές μου στην Αθήνα.

Δύσκολο επάγγελμα η μαγειρική;

Η μαγειρική είναι ένα ιδιαίτερο επάγγελμα με τις δυσκολίες του, είναι ένα επάγγελμα που θέλει από αυτόν που ασχολείται να δίνεται ολοκληρωτικά σε αυτό.

Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης;

Ναι μέλος της λέσχης αρχιμαγείρων Κρήτης αλλά και για αρκετά χρόνια εκλεγμένος αντιπρόεδρος. Η λέσχη αρχιμαγείρων Κρήτης είναι ένας σύλλογος που μπορεί να προσφέρει πολλά τους επαγγελματίες, να τους φέρει κοντά και να βοηθήσει τους νέους να ανακαλύψουν την Κρητική γαστρονομία.

Η Μαγειρική έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια; Η τηλεόραση έχει βοηθήσει στο επάγγελμα μας;

Η μαγειρική έχει αλλάξει πολύ, φυσικά και δεν είναι η μαγειρική που ήταν πριν 20 χρόνια. Έχουν μπει νέες τεχνικές στο επάγγελμα νέοι άνθρωποι, έχει εκσυγχρονιστεί πολύ, χωρίς αυτό να είναι κακό. Όμως όλα αυτά τα χρόνια οι βάσεις της μαγειρικής παρέμειναν ίδιες γιατί από κει ξεκινούν όλα και φυσικά στην εξέλιξη της μαγειρικής έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο η τηλεόραση, που παρεμπιπτόντως δεν ξέρω αν έχει βοηθήσει στο 100% το επάγγελμά μας.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Μάγειρες;

Τα νέα παιδιά που μπαίνουν στο επάγγελμα αυτό που θα τους συμβούλευα είναι να κάνουν αργά και σταθερά βήματα, να έχουν υπομονή γιατί ο δρόμος της μαγειρικής είναι μεγάλος και να έχουν αυτιά και μάτια ανοιχτά σε όλα τα χρόνια της επαγγελματικής τους καριέρας.

Σαν βρίσκουμε ως καθηγητή μαγειρικής τέχνης. Τι έχετε αποκομίσει από αυτήν την ενασχόληση;

Σαν καθηγητής μαγειρικής όλα αυτά τα χρόνια έχω αποκομίσει αρκετά πράγματα. Είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα το να διδάσκεις σε παιδιά να τους μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις σου και να τους μυείς σε ένα επάγγελμα όπου χρειάζεται αγάπη, αφοσίωση, ταλέντο και μεράκι.

Η Ελληνική κουζίνα έχει την θέση που τις αξίζει;

Δυστυχώς η ελληνική κουζίνα δεν έχει τη θέση που της αξίζει ούτε μέσα στην Ελλάδα αλλά ούτε εκτός Ελλάδος. Ή Ελληνική κουζίνα δεν έχει να ζηλέψει κάτι από άλλες κουζίνες. Ίσα-ίσα που έχει να προσφέρει περισσότερα πράγματα. Για να καταλάβει η κουζίνα τη θέση που της αξίζει πρέπει πρώτα από όλα να την αγαπήσουμε εμείς οι ίδιοι, να δουλέψουμε καλά πάνω σε αυτήν και να τη διδάσκουμε περισσότερο.

Είναι ασφαλείς τα τρόφιμα την σημερινή εποχή;

Οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το τρόφιμο είναι τεράστιες η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, άρα νομίζω ότι αυτό σαν αποτέλεσμα έχει το να παράγουμε και να παρασκευάζουμε ασφαλή τρόφιμα.

Πια η γνώμη σας για το γρήγορο φαγητό και τα έτοιμα προϊόντα;

Το γρήγορο φαγητό έχει καταλάβει μεγάλη μερίδα του κόσμου τα τελευταία χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραίτητα είναι και κακό. Είμαι κατά του κακού γρήγορο φαγητού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα γρήγορο φαγητό και καλό.

Πως μπορεί η Κρήτη μας να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;

Η Κρητική κουζίνα μπορεί να γίνει γαστρονομικός προορισμός του κόσμου ναι! Κατά διαστήματα γίνονται κάποιες προσπάθειες μπαίνει ένα λιθαράκι αλλά δυστυχώς ξανά γκρεμίζουμε ότι χτίζουμε από μόνοι μας. Γιατί νομίζουμε ότι η ενασχόλησή μας με την Κρητική κουζίνα μας πάει πίσω και ότι δεν συνάδει με τις μοντέρνες τεχνικές της εποχής. Αν στις σχολές μαγειρικής και ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη αρχίσουμε να ασχολούμαστε και να διδάσκουμε περισσότερο την Κρητική κουζίνα. Αν μάθουμε πρώτα και αγαπήσουμε τα τοπικά προϊόντα. Αν βοηθήσουμε τους τοπικούς παραγωγούς και μας βοηθήσουν και οι ίδιοι με τα προϊόντα τους. Αν την Κρητική κουζίνα την παρουσιάσουμε σωστά τότε αυτή μπορεί να κυριαρχήσει τον κόσμο και φυσικά να μην ξεχάσουμε να παρουσιάζουμε και τα οφέλη της Κρητικής κουζίνας (της σωστής Κρητικής Διατροφής).

Ποιοι επιφανείς μάγειροι κατά την γνώμη σας έχουν συμβάλει στην εξέλιξη της Μαγειρικής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Νομίζω ότι όλοι οι μάγειροι και συνάδελφοι έχουν συμβάλει στην εξέλιξη της μαγειρικής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτως αν είναι επιφανής ή όχι, καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι και με το δικό του ξεχωριστό τρόπο συμβάλλει στο να εξελιχθεί η μαγειρική.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο με 5 ελληνικά προϊόντα έτσι ώστε να τα γνωρίσει ο κόσμος, τι θα επιλέγατε να πάρετε μαζί σας;

Αν ταξίδευα στον κόσμο και έπρεπε να πάρω μαζί μου πέντε ελληνικά προϊόντα για να γνωρίσει ο κόσμος νομίζω ότι θα έπαιρνα, το νούμερο ένα έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, μία Π.Ο.Π Γραβιέρα, σίγουρα ένα καλό Ζυμωτό Ψωμί, το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου και φυσικά Απάκι από την Κρήτη. Για μένα είναι από τα πέντε κορυφαία, μαζί με πολλά άλλα φυσικά προϊόντα που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη.

Αγαπημένο σας φαγητό;

Αγαπημένα φαγητά υπάρχουν πολλά. Όμως αγαπημένο φαγητό κάθε ανθρώπου είναι αυτό που απολαμβάνει να τρώει και εγώ αυτό που απολαμβάνω να τρώω είναι καλτσούνια, ανάμεικτα καλιτσούνια με χόρτα και μυζήθρα.

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;

Κλείνοντας αυτή την πολύ ωραία συνέντευξη θα ήθελα να ευχηθώ να είμαστε υγιείς να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα μας και να είμαστε υγιείς να μαγειρεύουμε στον κόσμο και να απολαμβάνει ωραίο φαγητό.

Chef Ιωάννης Κουφός
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *