Chef Δημήτρης Δραμητινός

Θεωρώ ότι ζούμε σε μια χώρα που έχει να μας προσφέρει πάρα πολλά σε πρώτες ύλες και ιδιαίτερα στην Κρήτη που ζω και εργάζομαι λόγω του κλίματος , της γεύσης και των αρωμάτων τους. Οι πρόγονοι μας είχαν φροντίσει να είναι αυτάρκης με τα προϊόντα που παρήγαγε ο τόπος τους. Ευτυχώς τα προϊόντα ήταν και είναι πάρα πολλά και οι συνδυασμοί γεύσεων απεριόριστοι. Να μην ξεχνάμε ότι παράγουμε ένα από τα κύρια προϊόντα της υγιεινής διατροφής το ελαιόλαδο , το οποίο την ποιότητα του θα ήθελαν να την έχουν πολλές περιοχές της πατρίδας μας και του εξωτερικού . Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να εκμεταλλευτούμε τον συνδυασμό της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, το κλίμα, την θάλασσα, την κουλτούρα και την ιστορία μας, που μας καθιστούν ένα προορισμό με πολλές πτυχές, πρωτίστως όμως γαστρονομικό.

Γεννημένος στην Επισκοπή Πεδιάδος Ηρακλείου το 1971.Μεχρι την ενηλικίωση του φοιτώντας σε γυμνάσιο και επαγγελματικό λύκειο, ασχολήθηκε με την παραγωγή διαφόρων αγροτικών προϊόντων καθώς και με οικοδομικές εργασίες λόγω της επαγγελματικής ενασχόλησης του πατέρα του.

Η πρώτη του επαφή με τον επισιτιστικό χώρο ήταν το 1992 στην Αθήνα όπου εργάστηκε σε κρεπερί για 2 χρόνια.

Στην συνέχεια εργάστηκε για 1, 5 στην κουζίνα του ξενοδοχείου Athens Center .Συνέχισε να εργάζεται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Αθήνας και σε διάφορες εκδηλώσεις σαν έξτρα εργασία .

Φοίτησε στην Σ.Τ.Ε. Αθηνών και επέστρεψε στο Ηράκλειο όπου εργάστηκε για 16 χρόνια στο Hotel Candia Maris, (με εναλλαγή της διεύθυνσης για 2 χρόνια από την εταιρία  Moevenpik ) περνώντας 6 χρόνια από την κεντρική κουζίνα 3 χρόνια από το ελληνικό εστιατόριο 1 χρόνο από το σνακ μπαρ, και 3 χρόνια από το gourmet εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Κατά τις χειμερινές περιόδους, εργάστηκε σε αρκετά εστιατόρια του Ηρακλείου.

Ακολούθησε το Hotel Apollonia όπου εργάστηκε ως Chef του Ελληνικού εστιατορίου για 8 χρόνια. Στην συνέχεια έγινε Executive Chef του ξενοδοχείου όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Τσαγκαρίδη και έχει δυο παιδιά τον Λευτέρη 21 ετών και τον Πέτρο 17ετών.

Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας έναν εξαίρετο φίλο και συνάδελφο Chef , που προβάλει με κάθε τρόπο την αγάπη του για την τοπική Γαστρονομία της Κρήτης. Καλώς ορίζουμε τον  Κο Δημήτρη Δραμητινό στην σελίδα της food-edu.eu .

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας να σας ευχηθούμε υγεία και κάθε επιτυχία!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας ,θα ήθελα να σας ρωτήσω. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Ο τόπος καταγωγής μου έπαιξε σημαντικό ρόλο για την ενασχόληση μου με την μαγειρική τέχνη λόγω των ποιοτικών προϊόντων που παράγει, το ότι αγαπάω πολύ την δημιουργία, μου δίνεται η δυνατότητα να εκφραστώ μέσον της μαγειρικής τέχνης και το ότι είμαστε ένας πολύ κάλος τουριστικός προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας

Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας καλός μάγειρας είναι πρώτα από όλα αγάπη γι’ αυτό που κάνει, αντίληψη, υπομονή, πειθαρχεία, καλό και ευέλικτο χαρακτήρα, και εργατικότητα, ένας πολύ δύσκολος συνδυασμός αλλά απαιτείτε .

Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης;

Οι συνάδελφοι που διοικούν αυτό το χρονικό διάστημα την λέσχη αρχιμαγείρων πιστεύω ότι έχουν ανεβάσει πολύ τον πήχη, έχουν διοργανώσει σεμινάρια για την επιμόρφωση των μελών του και μη, διάφορες παρουσιάσεις προϊόντων προβάλλοντας τους τοπικούς παραγωγούς και εμπόρους, προβολή της παραδοσιακής μας κουζίνας σε διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις, και τέλος το πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο φτιάχνοντας εν μέσο πανδημίας καθημερινά φαγητό για πάρα πολλούς ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, {κλέβοντας } ουσιαστικά χρόνο από την προσωπική και την οικογενειακή τους ζωή.

Όλα αυτά έχουν προβάλει με τον καλύτερο τρόπο το επάγγελμα μας στον υπόλοιπο κόσμο, και γι’ αυτό τους οφείλουμε ένα Μεγάλο Ευχαριστώ.

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό η κακό  στο επάγγελμα; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Μάγειρες;

Η τηλεόραση έχει πολύ μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της εργασίας μας με πολλά θετικά και πολλά αρνητικά στοιχεία. Έχει κάνει πιο δημοφιλή το επάγγελμα μας. Είναι όμως αρνητικό ότι παρουσιάζει τα πάντα πολύ όμορφα και οι νέοι δελεάζονται και παραπλανούνται εύκολα για το πως είναι στην πραγματικότητα οι επαγγελματικές κουζίνες. Οι νέοι μάγειρες πρέπει πρώτα από όλα να αγαπούν αυτό που κάνουν να ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν θυσίες γι’ αυτό, πρέπει να έχουν ψυχικά και σωματικά αποθέματα για να μπορούν να διαχειριστούν το άγχος, την κούραση, και την διαφορετικότητα των πελατών που εξυπηρετούν. Ταυτόχρονα όμως με την σωστή δημιουργία απολαμβάνεις και την ευχαρίστηση που σου δίνει το οπτικό και το γευστικό αποτέλεσμα. Να μην ξεχνούν ότι ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους θα το περάσουν μέσα στις κουζίνες γι’ αυτό και θέλει αγάπη χωρίς να κοιτάς το ρολόι πότε θα τελειώσει η βάρδια σου για να φύγεις.

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι μάγειροι να διδάσκονται περισσότερο Ελληνική κουζίνα;

Θα πρέπει η Ελληνική κουζίνα να διδάσκεται με σχολαστικότητα και λεπτομέρεια γιατί είναι η παράδοση μας όπου πρέπει να την μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους σωστά και ακέραια όπως την έχουμε ζήσει και γευτεί από μικροί, αλλά πρέπει να την εξελίξουμε με σεβασμό στα βασικά της σημεία και ταυτόχρονα να είμαστε και μέσα στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Να μην ξεχνάμε ότι η παραγωγή πρώτων υλών στον τόπο μας έχει εξελιχθεί γίνονται καινοτόμες καλλιέργειες σε πολλά επίπεδα πρωτογενούς παραγωγής τα οποία με την σωστή διαχείριση βοηθάνε στην εξέλιξη και αναβάθμιση της ελληνικής κουζίνας.

Η Ελληνική Κουζίνα έχει την θέση που τις αξίζει;

Αν έχει η ελληνική κουζίνα την θέση που της αξίζει , θα έλεγα τα τελευταία 20 χρόνια βρίσκεται σε συνεχομένη ανοδική πορεία , γίνεται καλή προσπάθεια από τους συνάδελφους και ελπίζω να συνεχίσει για να έχουμε την θέση που μας αξίζει , έχουμε όλοι οι παράγοντες που ασχολούνται με τον επισιτισμό και γενικά τον τουρισμό ευθύνη γι’ αυτό.

Θυμάστε κάποιο άσχημο γεγονός στην Καριέρα σας;

Μια κακή στιγμή που βίωσα και αγχώθηκα υπερβολικά όταν μια κατσαρόλα με λάδι πήρε φωτιά νομίζοντας ότι την έχω κλίσει και έφυγα για διάλειμμα, ευτυχώς το κατάλαβα από την μυρωδιά του καμένου λαδιού πριν επεκταθεί και την έσβησα προσθέτοντας και γεμίζοντας την κατσαρόλα με κρύο λάδι, και την πυροσβεστική κουβέρτα .

Ποια είναι η  καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Έχω βιώσει πολλές και καλές στιγμές δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μια στο άκουσμα καλές στιγμές έρχονται στο μυαλό μου πάρα πολλές.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Τα αλλεργιογόνα είναι μια σειρά προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά στις κουζίνες και πολλές φορές είναι και απαραίτητα σε πολλές συνταγές για να δώσουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, κάποιοί άνθρωποι όμως που έχουν διαγνωστεί αλλεργικοί σε κάποιο από αυτά και έτσι έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτούς. Πρέπει λοιπόν να γνωστοποιούμε σε αυτούς για το τι αλλεργιογόνο εμπεριέχεται μέσα σε κάθε παρασκευή μας έτσι ώστε να αποφύγουμε να θέσουμε σε κίνδυνο ακόμα και της ζωής κάποιων πελατών μας .Να σημειώσω εδώ ότι τα τελευταία χρόνια συναντάμε αυτό το φαινόμενο όλο και περισσότερο και μας αναγκάζει πολλές φορές να τους υπολογίζουμε και στις συνταγές μας.

Η Παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Θεωρώ ότι ζούμε σε μια χώρα που έχει να μας προσφέρει πάρα πολλά σε πρώτες ύλες και ιδιαίτερα στην Κρήτη που ζω και εργάζομαι λόγω του κλίματος , της γεύσης και των αρωμάτων τους. Οι πρόγονοι μας είχαν φροντίσει να είναι αυτάρκης με τα προϊόντα που παρήγαγε ο τόπος τους, ευτυχώς τα προϊόντα ήταν και είναι πάρα πολλά και οι συνδυασμοί γεύσεων απεριόριστοι. Να μην ξεχνάμε ότι παράγουμε ένα από τα κύρια προϊόντα της υγιεινής διατροφής το ελαιόλαδο , το οποίο την ποιότητα του θα ήθελαν να την έχουν πολλές περιοχές της πατρίδας μας και του εξωτερικού . Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να εκμεταλλευτούμε τον συνδυασμό της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, το κλίμα, την θάλασσα ,την κουλτούρα και την ιστορία μας, που μας καθιστούν ένα προορισμό με πολλές πτυχές πρωτίστως όμως γαστρονομικό.

Που πιστεύετε ότι οφείλετε το γεγονός κάθε χρόνο να βγαίνουν  νέοι μάγειροι αλλά να μην μπορούμε να βρούμε προσωπικό κουζίνας στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια;

Το ότι κάθε χρόνο φοιτούν στις σχολές μαγειρικής εκατοντάδες μάγειροι αλλά εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που έχουν οι κουζίνες μας από εξειδικευμένο προσωπικό είναι ένας συνδυασμός συγκυριών. Θα έλεγα ότι δεν λειτουργούν οι δημόσιες σχολές όπως πριν από κάποια χρόνια ιδιωτικές σχολές καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος αλλά όχι τελείως, το κόστος που χρειάζεται μια οικογένεια για να στείλει το παιδί της να φοιτήσει σε μια ιδιωτική σχολή πολλές φορές είναι απαγορευτικό γι’ αυτούς, οι πολλές θέσεις εργασίας που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στις κουζίνες , οι καινούριες ξενοδοχειακές μονάδες που ανοίγουν , οι συνθήκες εργασίας που δεν γνωρίζουν πραγματικά οι νέοι μάγειρες και πολλές φορές δεν το αντέχουν και φεύγουν από το χώρο, οι οικονομικές απολαβές που κατά την γνώμη μου δεν αμείβονται σωστά λόγω της εποχικότητας του επαγγέλματος κατά 60-70% του ανθρωπίνου δυναμικού που εργάζεται στον επισιτισμό μόνο κατά 5-7 μήνες. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε ενημερωθεί ότι πρόκειται να παραχωρηθεί η Δημόσια σχολή σε ιδιώτες ,το θεωρώ αρνητική εξέλιξη για την μέση οικογένεια, και κατά την γνώμη μου δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ξεπουλήσει παραγωγικά κομμάτια του δημοσίου πλούτου.

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα αλλάξει το επάγγελμά μας;

Ο covid 19 νομίζω ότι έχει επηρεάσει το επάγγελμα μας, ελπίζω περιστασιακά μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για την πανδημία, από τον τρόπο παράθεσης των φαγητών, από την περιορισμένη ποικιλία σε πολλές περιπτώσεις, από τους αυξημένους κανόνες υγιεινή. Ακόμη έχει επηρεάσει κάποιο νέους στο επάγγελμα όπου βρίσκοντας κάποια άλλη δουλειά εν μέσω πανδημίας παρέμεινε εκεί και το κενό στον επισιτιστικό χώρο έγινε μεγαλύτερο λαμβάνοντας υπόψη μου τον χώρο που διαμένω έχω πάρα πολλά παραδείγματα.

Πόσο δύσκολο είναι ένας μάγειρας η Chef  να δουλεύει έως τα 65- 67 χρόνια;

Για να παραμείνεις στο χώρο της κουζίνας μέχρι τα 65-67 σου χρόνια είναι πολύ δύσκολο, αλλά όπως αναφέρω και παραπάνω πρέπει να έχεις αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και αντοχές. Οι συνθήκες πολλές φορές είναι και αντίξοες και γενικά όχι καλές, είναι και ένας από τους λόγους που οι νέοι μάγειροι φεύγουν από τις κουζίνες αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες αυτές.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό.

Θα έλεγα όλα τα άγρια χόρτα που παράγει η Κρητική γη είναι ιδιαίτερης σημασίας για εμένα είτε βραστά είτε τσιγαριστά με ελαιόλαδο συνδυαζόμενο με χοχλιούς με κρέας με ψάρι η και μόνα τους φτιάχνοντας πίτες και γαρνιτούρες.

Αν θα σας ζητούσαν να γυρίσετε όλο τον κόσμο με 5 υλικά, ποια θα επιλέγατε να πάρετε μαζί σας;

Τα υλικά που θα έπαιρνα μαζί μου είναι πρώτα από όλα το ελαιόλαδο, το άγριο μάραθο, ο χόντρος , η ρίγανη, και οι ασκολύμπροι.

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;

Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ σε όλους τους συνάδελφους που συνεργάστηκα τα 29 χρόνια που βρίσκομαι σε αυτό το χώρο, τους μέντορες μου δεν αναφέρω ονόματα για να μην ξεχάσω κάποιον , την σύζυγο μου και τα παιδιά μου που με στήριξαν και με στηρίζουν σε αυτό που διάλεξα να κάνω.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!!! θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια συνταγή σας. Πολύ ευχαρίστως, είμαι υπέρ των απλών και παραδοσιακών συνταγών. Θα σας προτείνω την εξής συνταγή: Πλιγούρι με απάκι, μάραθο και πράσοhttps://food-edu.eu/pligouri-me-apaki-maratho-kai-praso/    Πατήστε στον σύνδεσμο να δείτε την συνταγή

Chef Δημήτρης Δραμητινός
Μοιράσου το!

Ένα σχόλιο στο Chef Δημήτρης Δραμητινός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *