Πρόσφορο

Γιάννης Μπόσγας
Για να τελεσθεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, πού είναι σκοπός της Θείας Λειτουργίας, είναι απαραίτητο ο ιερεύς να έχει το πρόσφορο.
Κατηγορία Ψωμί και Παξιμάδι
Κουζίνα Ελληνική
Μερίδες 2 Τεμάχια

Εξοπλισμός

 • Ξυλόγλυπτη σφραγίδα 14 εκ.
 • 2 Ταψάκια ή τσέρκια (διάμετρος 19 εκ. και ύψος 5–6 εκ.)
 • Κόσκινο και λεκάνη για το αλεύρι.
 • Λεκάνη

Τι θα χρειαστούμε
  

 • 1 κιλό κίτρινο αλεύρι τύπου Μ
 • 15 γρ αλάτι
 • 200 γρ προζύμι
 • 450-500 γρ χλιαρό νερό

Πως θα αρχίσουμε
 

 • Βγάζουμε το προζύμι από βραδύς από το ψυγείο.Την επόμενη ημέρα το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι .Τοποθετούμε το προζύμι στην λεκάνη και προσθέτουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε το προζύμι, προσθέτουμε το αλεύρι και πάνω σε αυτό το αλάτι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά με τα χέρια μας καλά, έως ότου γίνει μια σκληρή ζύμη(κρατάμε λίγο προζύμι και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για την επόμενη φορά). Χαράζουμε ένα σταυρό στην μέση και χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπάλα τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα καθαρή και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν.
 • Μέσα σε κάθε ταψάκι ή τσέρκι τοποθετούμε από μια μπάλα ζύμης και από πάνω βάζουμε την άλλη. Πατάμε με τα χέρια μας για να απλώσει η ζύμη. Ξεκουράζουμε για 10-15 λεπτά. Αλευρώνουμε ελαφρώς την ξυλόγλυπτη σφραγίδα ,την τοποθετούμε στο κέντρο και με πολύ δύναμη πατάμε ώστε να πάει η τύπωση βαθιά (αν έχει περιττό αλεύρι το ξεσκονίζουμε).
 • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί ο όγκος τους(περίπου για μια ώρα). Τρυπάμε περιμετρικά της σφραγίδας σε κάθε πλευρά 3 φορές με ένα ξύλινο σουβλάκι (ή βελόνα) και μέσα στην τύπωση 8 φορές σε κάθε γωνία των τετραγώνων).
 • Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 220 για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα περιβρέχουμε με λίγο νερό.

Συμβουλές

1.Εάν η σφραγίδα είναι καινούργια την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Την αφήνουμε για λίγες ημέρες να τραβήξει το λάδι. Αυτό το κάνουμε για να μην σκάσει το ξύλο. Δεν την πλένουμε ποτέ.
2.Για να τελεσθεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, πού είναι σκοπός της Θείας Λειτουργίας, είναι απαραίτητο ο ιερεύς να έχει το πρόσφορο. Από το πρόσφορο ο ιερεύς θα βγάλει το μέρος εκείνο πού θα γίνει το Τίμιο Σώμα του Κυρίου, τον «Αμνό», αλλά και τις μερίδες της Θεοτόκου, των Αγίων και των δικών μας ονομάτων (ζώντων και κεκοιμημένων) πού θα μνημονευθούν.
3.Για να γίνει το πρόσφορό μας ευπρόσδεκτο και από τον Κύριο, πρέπει να έχουμε καθαρότητα ψυχής και σώματος με νηστεία και  εγκράτεια. Ο χώρος στον οποίον θα παρασκευάσουμε το πρόσφορο, πρέπει να είναι καθαρός ,όπως και τα σκεύη και να χρησιμοποιούνται μόνο για το ζύμωμα του πρόσφορου.
Την ώρα του ζυμώματος θα πρέπει να λέμε την προσευχή, (χαιρετισμούς στην Παναγία ή παρακλήσεις).
Τα πρόσφορα έγιναν στα πλαίσια της πρακτικής στην Αρτοποιία με το τμήμα ζαχαροπλαστικής ΤΑΖ2 και την καθοδήγηση του καθηγητή Μανώλη Μακρογιανάκη.
Μοιραστείτε το στο Facebook
Πρόσφορο
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating