Όλα τα υλικά του σύμπαντος αποτελούνται από πολύ μικρές δομικές μονάδες που ονομάζονται χημικά στοιχεία. Χημικό στοιχείο είναι μια ουσία που δεν μπορεί να διασπαστεί σε απλούστερες. Αυτά είναι όλα κι όλα 118 (με τα συνθετικά), έχουν ένα όνομα και ένα σύμβολο, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το σύμβολο λαμβάνεται από τα πρώτα γράμματα της λατινικής ονομασίας του στοιχείου.

ebooks.edu.gr

Για παράδειγμα ο άνθρακας συμβολίζεται με C (carbon) και το οξυγόνο με O (oxygen). Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η κατανομή των στοιχείων στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που είναι θαυμαστό, αφού για την κατασκευή του χρειάζονται κατά 93% μόνο τρία στοιχεία ενώ ο φλοιός της γης κατά 50% περίπου από οξυγόνο.

ebooks.edu.gr

Το μικρότερο σωματίδιο ενός στοιχείου είναι το άτομο, που σημαίνει ετυμολογικά ότι δεν τέμνεται άλλο (Δημόκριτος, 5ο αι. π.Χ.).

Το άτομο αποτελείται από τον πυρήνα με τα πρωτόνια και τα νετρόνια, και με τα ηλεκτρόνια που περιστρέφονται γύρω από αυτόν, απλοϊκά, σε καθορισμένους κύκλους. Ο εξώτερος κύκλος ονομάζεται εξωτερική στοιβάδα που για κάποιο λόγο το άτομο θέλει να έχει 8 ηλεκτρόνια σε ζευγαράκια. Το οξυγόνο παραδείγματος χάριν που θα μας απασχολήσει στα αντιοξειδωτικά για να το πετύχει αυτό μοιράζεται 2 ηλεκτρόνια από την εξωτερική στοιβάδα του με κάποιο άλλο άτομο οξυγόνου και σχηματίζει το μόριο του οξυγόνου (Ο2) που γίνεται δηλαδή από δύο άτομα οξυγόνου. Αυτό ο τρόπος ονομάζεται ομοιοπολικός δεσμός.

οξυγόνο.png

https://www.ck12.org/chemistry/covalent-bond/lesson/Covalent-Bonding-MS-PS/

Βέβαια με τον ίδιο τρόπο το άτομο του οξυγόνου συνδέεται με δύο άτομα υδρογόνου και σχηματίζει το «αγαπημένο μας νερό (Η2Ο) που είναι μια απλή χημική ένωση. Οι χημικές ενώσεις συνδέονται μεταξύ τους (αντιδρούν) και σχηματίζουν άλλες χημικές ενώσεις όπως οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες. Αυτή η «λίγη» χημεία θα μας χρησιμεύσει στα αντιοξειδωτικά.

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Τα χημικά στοιχεία και το οξυγόνο
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *