Μέλι: 180 θρεπτικές ουσίες! Αυτή είναι η παρακαταθήκη των σκληρά εργαζομένων μελισσών για την υπηρεσία τους προς τον άνθρωπο. Οι επιλογές είναι πολλές. Από ένα θαύμα παραγωγής έως ένα δυναμίτη υγείας, όντας όμως και ένα γαστρονομικό εργαλείο.

Ιστορικά

Η χρήση του από τα πανάρχαια χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρήγαγαν και χρησιμοποιούσαν το μέλι ήδη από το 3500 π.Χ. το οποίο προσέφεραν στους θεούς για εξευμενισμό αλλά και αφοσίωση.

Ερχόμενοι στην Αρχαία Ελλάδα η μυθολογία μας πληροφορεί ότι ο Δίας μεγάλωσε με γάλα από την Αμάλθεια και μέλι από τη νύμφη Μελισσέα. Επίσης το νέκταρ των θεών ήταν το υδρομέλι που θα δούμε παρακάτω. Οι επιστήμονες της εποχής ο Ιπποκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Δημόκριτος και ο Πυθαγόρας εξήραν τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού θεωρώντας ότι επιμηκύνει τη ζωή. Στα επόμενα χρόνια μαγειρική με μέλι ήταν κάτι κοινό με παρασκευές όπως ψωμί μέλι και αμύγδαλα, όσπρια με μέλι, τους πλακούντες (γλυκίσματα με πολλά αρτύματα). Σε γραπτά του Βυζαντίου γίνονται αναφορές για “πίνομεν και ζωμόν μετά μέλιτος” και “Ορύζιν με το μέλιν”.

Παραγωγή

Η παραγωγή του μελιού από τις μέλισσες διακατέχεται από θαυμαστή σοφία μιας και συμμετέχουν η βασίλισσα και δυο «διμοιρίες», οι κηφήνες και οι εργάτριες. Οι εργάτριες γεννιούνται από τη βασίλισσα ύστερα από γονιμοποίηση με τους κηφήνες και έχουν χρόνο ζωής περίπου 45 μέρες. Μαζεύουν το νέκταρ από τα άνθη και το μεταφέρουν στα κελιά της κυψέλης. Άλλες δημιουργούν με τα φτερά τους ρεύμα αέρα για να εξατμιστεί η υγρασία του νέκταρος. Τέλος εναποθέτουν στα κελιά ένα στρώμα κεριού για προστασία. Παράλληλα συμμετέχουν ενεργά στη γονιμοποίηση των φυτών «κουβαλώντας» τη γύρη από το ένα στο άλλο.

Μέλι και υγεία

Το μέλι είναι υδατάνθρακας. Ένα κουταλάκι γλυκού που είναι μια λογική μερίδα δίνει 20 kcal που είναι άμεση πηγή ενέργειας. Αυτοί αποτελούνται από γλυκόζη και φρουκτόζη ένα συνδυασμό που υπάρχει και στη ζάχαρη αλλά να έχει ωφέλιμη δράση. Περιέχει πλήθος μικροθρεπτικών συστατικών δηλαδή βιταμίνες Β2, Β6,C, D, E, φυλλικό και παντοθενικό οξύ μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, Κ, κ.ά.). Ως υδατάνθρακας παρουσιάζει γλυκαιμικό δείκτη ο οποίος είναι το μέτρο της αύξησης της γλυκόζης στο αίμα κυμαίνεται τιμών 0-100 με χειρότερο το 100. Το μέλι ανάλογα με το είδος του έχει 31-78.

Το μέλι είναι γλυκαντικό. Ανταγωνίζεται τη ζάχαρη, τις τεχνητές γλυκαντικές ύλες όπως η ασπαρτάμη και η στέβια. Έτσι προσφέρει την αίσθηση του υγιεινού γλυκού που είναι απαραίτητο για την καλή ψυχολογία. Ο κατάλογος της ωφέλειάς του είναι μακρύς:

  • Είναι αντικαρκινικό λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει όπως οι φαινόλες και τα φλαβονοειδή
  • Βοηθάει στον ύπνο διεγείροντας τη μελατονίνη
  • Βοηθάει στα κρυολογήματα και το βήχα.
  • Συμμετέχει στη θεραπεία του έλκους
  • Συμπεριλαμβάνεται στην ισορροπημένη διατροφή και τη διαχείριση του πάχους.

Μέλι στην κουζίνα

Το μέλι ως γλυκαντική ουσία βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στη ζαχαροπλαστική. Όπως προαναφέρθηκε αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από γλυκόζη και φρουκτόζη όπως η ζάχαρη. Η τελευταία είναι βιομηχανικό προϊόν ενώ το μέλι παράγεται με φυσικό τρόπο. Όπως επίσης προαναφέρθηκε το μέλι αποτελείται από 180 διαφορετικές ουσίες ενώ η ζάχαρη από μια. Η διαφορά είναι πασιφανής. Έτσι ναι μεν το μέλι χρησιμοποιείται λιγότερο στη ζαχαροπλαστική η αξία του δε είναι ανυπέρβλητη,

Πρώτα από όλα δημιουργεί ένα άριστο πρωινό με ψωμί και μέλι. Έπειτα προστίθεται στα ροφήματα και κυρίως στα αρωματικά. Σε συνδυασμό με κανέλα και λεμόνι δημιουργεί το νερόμελο ένα άριστο λιποδιαλύτη. Ταιριάζει άψογα με τους ξηρούς καρπούς ιδιαίτερα με τα καρύδια ένα έδεσμα που έχει την τιμητική του στο Μυστήριο του Γάμου συμβολίζοντας τη γονιμότητα και την ευζωία. Το μέλι χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή σιροπιών δίνοντας ιδιαίτερο χαρακτήρα στην ελληνική ζαχαροπλαστική. Έτσι παρασκευάζονται με αυτό πλήθος γλυκών όπως τα μελομακάρονα, τα ξεροτήγανα, οι λουκουμάδες και τα σιροπιαστά κέικ όπως η καρυδόπιτα. Επίσης τρώγεται υπέροχα με γάλα ή γιαούρτι. Επιπρόσθετα ένα εξαίσιο ελληνικό έδεσμα είναι το παστέλι που αποτελείται 67% από μέλι.

Έχει όμως εφαρμογές και στη μαγειρική. Φτιάχνει υπέροχες σάλτσες όπως οι γλυκόξινες και ντρέσινγκ όπως τη βινεγκρέτ ενώ χρησιμοποιείται και για μαρινάρισμα. Χρησιμοποιείται σε σημαντικό ποσοστό στο βαλσάμικο. Επίσης οι μικροί μας φίλοι μπορούν να φτιάξουν σουβλάκια από φρούτα με μέλι. Τέλος κάνει υπέροχα ποτά όπως το ρακόμελο.

Επίλογος

Το μέλι παρουσιάζει ένα απίστευτο πλουραλισμό ως προς τις εφαρμογές, τις επιδράσεις στην υγεία και την γαστρονομία. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά μιας και οι μέλισσες εργάζονται τόσο σκληρά για να το προσφέρουν στον άνθρωπο. Περιέχει μεγάλο πλήθος θρεπτικών συστατικών και διαφέρει ως προς τις ιδιότητες από τη ζάχαρη ενώ παρουσιάζουν την ίδια περίπου γλυκύτητα. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικής επιλογής αυτής

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Μέλι: 180 θρεπτικές ουσίες!
Μοιράσου το!

3 σχόλια στο Μέλι: 180 θρεπτικές ουσίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *