Τα βλήτα στην Κρήτη ονομάζονται «κουτόχορτα» και φυτρώνουν τα άτιμα παντού στα κηπούλια της. Που να ήξεραν οι πρόγονοί μας ότι αυτό το θαυματουργό φυλλώδες λαχανικό από τους Αζτεκας και Ινκας έχει πακετάρει πλήθος θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζει η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής. Η λατινική ονομασία τους ονομασία τους είναι amaranth leaves (φύλλα) ή greens ενώ από τα σπόρια τους παρασκευάζονται ψευδοδημητριακά. Δεν πρέπει όμως να πολυλογήσουμε αλλά να παρουσιάσουμε τις θαυμαστές διατροφικές και ιατρικές ιδιότητές τους.

 

Περιέχουν μια ολόκληρη αποθήκη από φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που όπως θα δούμε παρακάτω προσφέρουν υγεία και ευζωία. Ως λαχανικά δίνουν ελάχιστες θερμίδες της τάξεως των 23kcal/100g και αγνοούν λιπαρά και χοληστερίνη μάλλον την μειώνουν και βοηθούν στη ισορροπία του βάρους.

Ο σίδηρος ο υπέρμαχος της αναπνοής και του μεταβολισμού των κυττάρων βρίσκεται σε 29% των ημερήσιων αναγκών (DRI).

Προσφέρει 70% DRI βιταμίνη C την περισσότερη από κάθε άλλο φυλλώδες λαχανικό με θαυμαστές ιδιότητες για το ανοσοποιητικό σύστημα και την απορρόφηση του σιδήρου

Είπαμε για αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Α έχει την τιμητική της με 97% DRI. Προστατεύει βλεννογόνους και μάτια. Λουτεΐνη και ζεαξανθινη αυτές οι άγνωστες λέξεις προστατεύουν από καρκίνο και είναι αντιγηραντικά.

Και τι άλλο θαυμαστό! Περιέχει 950% DRI,ναι τόσο είναι, βιταμίνη Κ που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες  για το καλωσόρισμα των οστεοβλαστών για τη λειτουργία των οστικών κυττάρων. Παράλληλα είναι ο κατάλληλες σύμμαχος του εγκεφάλου που είναι ι όπλο για τα νευρικά κύτταρα και εναντίον της Αλτσχάιμερ.

Ο κατάλογος δε σταματά εδώ. Πλήθος άλλων μικροθρεπτικών συστατικών της τάξεως 10-40% DRI. Τέτοια είναι το φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και νιασίνη. Κάλιο και μαγγάνιο έχουν επίσης την τιμητική τους σε αυτό το υπέροχο λαχανικό.

Για όλα τα αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορείτε να δείτε στις αναρτήσεις μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Τα βλήτα: ο καλοκαιρινός “μεζές”
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *