Chef Μπαλατσούκας Κώστας

Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1989 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, στην όμορφη Πύλη με τα ωραία πράσινα μέρη της και ένα από τα μεγαλύτερα γεφύρια της ορεινής Ελλάδας. Το μονότοξο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα χτίστηκε το 1514 και μέχρι το 1936 και ήταν το μοναδικό πέρασμα της νότιας Πίνδου από και προς τον Θεσσαλικό κάμπο.

Σε ηλικία 17 χρονών φοίτησε σε σχολή Μαγειρικής Τέχνης στον Βόλο με στόχο να ακολουθήσει το επάγγελμα.

Στην συνέχεια πήρε την πρώτη υποτροφία του, δουλεύοντας παράλληλα χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνει την οικογένεια του.

Η πορεία του ξεκίνησε από τοπικές Ελληνικές κουζίνες στο Βόλο ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Σκιάθο. Τους χειμερινούς μήνες εργάστηκε στη Λάρισα ,τα Τρίκαλα και στην Αθήνα. Με αρκετές σημαντικές διακρίσεις στην καριέρα του με βάση την Ελληνική κουζίνα. Τα τελευταία 11 χρόνια εργάζεται στην ναυαρχίδα του τουρισμού στην Κρήτη. Σήμερα τον βρίσκουμε Chef στο Hotel Lifestyle Beach Resort.

Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας, τον εξαίρετο φίλο και συνάδελφο  Chef Κώστα Μπαλατσούκα . Αφού σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή στην σελίδα μας foo-edu.eu να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας ,θα ήθελα να σας ρωτήσω. Τι σημαίνει για εσάς Μαγειρική Τέχνη;

Είναι κάτι που η δημιουργία και η φαντασίωση γίνονται πραγματικότητα χωρίς όρια.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Ο πατέρας μου ασχολήθηκε με το επάγγελμα ως Chef. Μου μετέδωσε την Μαγειρική Τέχνη και την αγάπη για το επάγγελμα ,και έτσι το αγάπησα και εγώ.

Ο σωστός μάγειρας θα πρέπει να είναι;

Κάθαρος γευστικός οργανωτικός και με όρεξη για δημιουργία.

Υπάρχουν διαφορές στην Μαγειρική του 1990, με το σήμερα :

Η διαφορά της δεκαετίας πριν του 1990 είναι ότι η ελληνική κουζίνα δεν ήτανε ευρέως γνωστή. Μετά το 1990 με την αρχή της παγκοσμιοποίησης άρχισε να γίνεται η Ελληνική κουζίνα ευρέως γνωστή .Σε αυτό βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες μετανάστες με το άνοιγμα Ελληνικών εστιατορίων ,προβάλλοντας τις Ελληνικές γεύσεις.

Ο Ρόλος της τηλεόρασης στο επάγγελμα και πια η συμβουλή σας προς τους νέους Μάγειρες;

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό στα νοικοκυριά ευρύνοντας μαγειρικές γνώσεις με περισσότερα και ποιοτικότερα υλικά . όσο για τους νέους μάγειρες θα τους συμβούλευα να είναι πιο προσηλωμένοι στην κουζίνας τους, προσπαθώντας να αναδειχτούνε περισσότερο μέσα από την δουλειά τους ,και την αγάπη για την μαγειρική.

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι μάγειροι να διδάσκονται περισσότερο Ελληνική κουζίνα;

Ναι γιατί πιστεύω ότι είναι η ποιο γευστική κουζίνα του κόσμου ,και έχουμε τα πάντα σε πρώτη ύλη.

Που πιστεύετε ότι οφείλετε το γεγονός κάθε χρόνο να βγαίνουν χιλιάδες νέοι μάγειροι ,αλλά να μην μπορούμε να βρούμε προσωπικό κουζίνας στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια;

Πιστεύω ότι μεγάλο λάθος είναι το πως παρουσιάζεται το επάγγελμα μας στην τηλεόραση και ότι η νέοι νομίζουν ότι θα τελειώσουν μια σχολή και θα γίνουνε Chefs.

Το επάγγελμα μας είναι δύσκολο και με μεγάλο ανταγωνισμό. Για να πετύχει κάποιος πρέπει να το αγαπά ,να έχει μεγάλη όρεξη και υπομονή.

Η Ελληνική Κουζίνα έχει την θέση που τις αξίζει;

Όχι Η Ελληνική κουζίνα είναι μια δημιουργική γαστρονομία που εκφράζει ξεκάθαρα την ταυτότητα της χωρίς να χάνει της γεύσης που έχουμε μεγαλώσει ,αρκεί να πιστέψουμε σε αυτήν και να την αναδεικνύουμε σε κάθε στιγμή.

Κάποιο άσχημο γεγονός στην Καριέρα σας;

Τα άσχημα γεγονότα γίνονται εμπειρίες αν τα ερμηνεύσεις σωστά .

Ποια είναι η  καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Είναι οι στιγμές που έρχονται να σε ευχαριστήσουν για αυτό που έχουν γευτεί. Αυτό μου δίνει την σπίθα να συνεχίζω πιο δυναμικά.

Είναι ασφαλείς τα τρόφιμα την σημερινή εποχή, και πια η γνώμη σας για τα έτοιμα προϊόντα.

Τα τρόφιμα την σημερινή ημέρα είναι ασφαλή στο δυνατότερο δυνατόν. Όσον αφορά τα έτοιμα προϊόντα ,αποφεύγω να τα δουλεύω.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Θεωρώ ότι είναι πολύ επικίνδυνα. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό περιστατικό. Για αυτό και όλοι μας στον κλάδο θα πρέπει να βλέπουμε ξεχωριστά τον κάθε πελάτη που αντιμετωπίζει μια αλλεργία.

Πως μπορεί η Κρήτη κατά την γνώμη σας, να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;

Πιστεύω πως αν συμβάλουμε όλοι στον επισιτιστικό κλάδο στο Νησί ,δουλεύοντας πάνω στην Κρητική -Ελληνική κουζίνα και προωθώντας το τοπικό – Ελληνικό προϊόν ,με τα εκατομμύρια διανυκτέρευσεις που έχουμε κάθε χρόνο είναι μια απίστευτη διαφήμιση από μόνο του .Ήδη έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να γίνεται αυτό πράξη και μάλιστα στο Ξενοδοχείο Lifestyle Beach Resort, που ανήκει στον όμιλο εταιρειών της (Κ .ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ ΑΕ ) δουλεύουμε αποκλειστικά φρέσκα τοπικά και μόνο Ελληνικά προϊόντα με τεράστια ανταπόκριση και θετικά σχόλια του κόσμου. Η εταιρία το εφαρμόζει και στα άλλα τρία ξενοδοχεία του ομίλου, και ελπίζω να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους ξενοδόχους του νησιού μας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι ο επισκέπτης μας, πέρα από τις αναμνήσεις, από τις ομορφιές του νησιού μας. Θα πρέπει να αποκομίσει μαζί του την εμπειρία των Ελληνικών γεύσεων και προϊόντων. Έτσι μπορούμε να κάνουμε την Κρήτη, γαστρονομικό προορισμό.

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Η Κρήτη διαθέτει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες κουζίνες στον κόσμο. Αποτελεί τη συνέχεια της παράδοσης γεύσεων ,αρωμάτων υλικών και τεχνοτροπιών που έχει τις ρίζες της στη Μινωική εποχή και φτάνει ως τις μέρες μας .Μέσω του ομίλου που εργάζομαι προωθούμαι τα παραπάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη αυτή .

Θέλω να σας ευχαριστήσω επίσης για την ευκαιρία που μου δώσατε να μεταφέρω της απόψεις μου για την Κρητική -Ελληνική γαστρονομία.

Να είστε καλά και καλή συνέχεια στην προσπάθεια σας .

Αφού σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας, θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια από τις ωραίες συνταγή σας:

Ευχαρίστως θα σας προτείνω την εξής συνταγή: Χταπόδι Σιγοψημένο με ζουμί παντζαριού ,πράσινη σκορδαλιά με αρωματικά , πουρέ φάβας & διαφορά όσπρια πάνω σε λαδολέμονο από μελάνι σουπιάς:https://food-edu.eu/chtapodi-sigopsimeno-me-zoumi-pantzariou-prasini-skordalia-me-aromatika-poure-favas-diafora-ospria-pano-se-ladolemono-apo-melani-soupias/Πατήστε τον σύνδεσμο .

Chef Μπαλατσούκας Κώστας
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *