Chef Βάϊος Κουκουμτζής

Η ανάδειξη ,η εξέλιξη και η προώθηση της Ελληνικής κουζίνας καλό θα είναι να γίνει αυτοσκοπός του κάθε ενός από εμάς που ασχολούμαστε με τη μαγειρική και γενικότερα με τον τουρισμό. Με σεβασμό στο παρελθόν, στήριξη της τοπικής παραγωγής και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων .

Γεννήθηκε το 1981 στην όμορφη Καρδίτσα. Φοίτησε στη σχολή μαγειρικής της Θεσσαλονίκης τη διετία 1997 -1999. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από το ξενοδοχείο Marina στις Γούβες Ηρακλείου, στη συνέχεια εργάστηκε στο ξενοδοχείο Galaxy στο Ηράκλειο και σε αρκετά Ala Carte εστιατόρια. Το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του εργάζεται στον όμιλο Metaxa Hospitality και στα ξενοδοχεία Tui Magic life Candia Maris ως Executive Chef και στο Creta Maris όπου συνεχίζει και εργάζεται από την ίδια θέση. Μέσω των ξενοδοχείων αυτών έχει ταξιδέψει σε αρκετές χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης ανακαλύπτοντας την μαγειρική και γαστρονομική τους κουλτούρα.

Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας, έναν εξαίρετο συνάδελφο Chef, που και αυτός με την σειρά του αναδεικνύει την Ελληνική αλλά και στην τοπική Γαστρονομία της Κρήτης. Σας καλωσορίζουμε Κε Βάϊε Κουκουμτζή στην σελίδα μας food-edu.eu και αφού σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας θα ήθελα να σας ρωτήσω. Τι σημαίνει για εσάς Μαγειρική Τέχνη;

Η μαγειρική είναι πάθος, επιθυμία, είναι μεράκι και δημιουργικότητα. Το συναίσθημα που σου δίνει ένα όμορφο πιάτο η ένας όμορφος μπουφές είναι μοναδικό!! Η μαγειρική σε κάνει να προσπαθείς να κάνεις την καθημερινή ρουτίνα δημιουργική. Μετά από τόσα χρόνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής μου.

 

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Το ότι έχω ασχοληθεί με τη μαγειρική το οφείλω στον αδερφό μου και τον ευχαριστώ για αυτό. Ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω στα ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων, πήγα γράφτηκα και απλά δεν ξαναπήγα !! Η συνέχεια ήταν στη σχολή μαγειρικής στη Θεσσαλονίκη

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας;

Καταρχάς να έχει (η να του βγει στην πορεία) την επιθυμία να γίνει μάγειρας. Να έχει μεράκι ,ταπεινότητα, πειθαρχία, αρκετή υπομονή και να έχει ένα ξεκάθαρο στόχο σε αυτό που θέλει να πετύχει στην καριέρα του.

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό η κακό  στο επάγγελμα; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Μάγειρες;

Η τηλεόραση έχει αναδείξει αρκετά το επάγγελμα μας και έχει βοηθήσει ώστε η μαγειρική να γίνει αρκετά δημοφιλής. Καλό βέβαια είναι πάντα να σκεφτόμαστε πως αλλιώς είναι στην τηλεόραση και αλλιώς η πραγματικότητα σε μία κουζίνα. Να κρατάμε τα θετικά της τηλεόρασης γιατί έχει αρκετά. Τα νέα παιδιά πρέπει να ξέρουν πως το επάγγελμα της μαγειρικής είναι δύσκολο και έχει στιγμές με αρκετό άγχος, πίεση και αρκετές ώρες μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ταυτόχρονα έχει όμως και πάρα πολύ όμορφα συναισθήματα. Εφόσον αγαπήσεις την μαγειρική θα σου χαρίσει πολλές όμορφες στιγμές στην καριέρα σου.

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι μάγειροι να διδάσκονται περισσότερο Ελληνική κουζίνα;

Νομίζω πως η βάση θα πρέπει να είναι η Ελληνική κουζίνα χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλείουμε τις άλλες κουζίνες. Θα πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε και να δουλεύουμε για την ανάδειξη της κουζίνας μας. Στο μυαλό μας να είναι πως θα δημιουργήσουμε κάτι Ελληνικό. Υπάρχουν παραγωγοί με εξαιρετικά Ελληνικά προϊόντα και τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αναδειχθούν. Σεβόμαστε την παράδοση, και αυτό που έχουμε βρει από τις προηγούμενες γενιές και προσπαθούμε να την εξελίξουμε.

Που πιστεύετε ότι οφείλετε το γεγονός κάθε χρόνο να βγαίνουν χιλιάδες νέοι μάγειροι ,αλλά να μην μπορούμε να βρούμε προσωπικό κουζίνας στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια;

Νομίζω πως είναι πολλοί παράγοντες. Πρώτα από όλα έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση σε νέο προσωπικό από νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν. Αρκετά νέα παιδιά βρίσκουν κάτι άλλο στις κουζίνες από αυτό που είχανε βάλει στο μυαλό τους ( έχει παίξει και το ρόλο της σε αυτό η τηλεόραση).Το οικονομικό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και χρειάζεται αρκετή συζήτηση. Μεγάλο λάθος είναι η εγκατάλειψη των δημοσίων σχολών. Είναι δύσκολο για πολλές οικογένειες να καλύψουν τα δίδακτρα σε μια ιδιωτική σχολή. Ζούμε σε μια χώρα τουριστική και πρέπει να επενδύουμε στον τουρισμό και στην παιδεία.

Η Ελληνική Κουζίνα έχει την θέση που τις αξίζει;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Μπορεί να την έχει και κατά τη γνώμη μου πρέπει να την έχει. Η Ελλάδα διαθέτει απίστευτα προϊόντα τα οποία είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε.

Θυμάστε κάποιο άσχημο γεγονός στην Καριέρα σας;

Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα. Κρατάω πάντα τα όμορφα!

Ποια είναι η  καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Είναι αρκετές οι όμορφες στιγμές. Δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο αυτό. Τα αλλεργιογόνα είναι επικίνδυνα και μπορεί να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνα αν δεν δώσουμε την απαραίτητη προσοχή. Καλό είναι τον κάθε πελάτη που αντιμετωπίζει μια αλλεργία η δυσανεξία να τον αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά και να του δίνουμε την σημασία που χρειάζεται .Είναι χρέος μας να κάνουμε πιο ευχάριστη την διαμονή του, χωρίς να αισθάνεται ότι είναι βάρος.

Πως μπορεί η Κρήτη μας να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;

Με τη συνεργασία όλων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό και με σωστό marketing μπορεί και έχει και όλα τα προσόντα να γίνει.

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Όπως είπα και πιο επάνω για εμένα θα έπρεπε να είναι η βάση της δικής μας μαγειρικής. Για την κρητική διατροφή έχουν γίνει δεκάδες μελέτες για την διατροφική της αξία και το πόσο σημαντική είναι.

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα αλλάξει το επάγγελμά μας;

Τη μαγειρική σαν επάγγελμα δεν νομίζω να την επηρεάσει. Έχει επηρεάσει οικονομικά αρκετούς συναδέλφους όμως. Ας ευχηθούμε να είναι η τελευταία χρονιά που το ζούμε αυτό.

Πόσο δύσκολο είναι ένας μάγειρας η Chef  να δουλεύει έως τα 65- 67 χρόνια;

Το επάγγελμά του μάγειρα είναι αρκετά ψυχοφθόρο. Φαντάζομαι θα είναι δύσκολο για κάποιον στα 65 να αντέχει σωματικά και ταυτόχρονα να μπορεί να είναι και ανταγωνιστικός.

Πιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;

Εύκολο!! Ομελέτα με πατάτες ( αν ήτανε και από τη μητέρα μου ακόμη καλύτερα!!)

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;

Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην σύζυγό μου για την στήριξη και την υπομονή της και ένα συγνώμη από τις κόρες μου για τον χρόνο που δεν έχω το καλοκαίρι να τους αφιερώσω. Ευχαριστώ πολύ και να σου ευχηθώ να συνεχίσεις με επιτυχία αυτό που ξεκίνησες.

Εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!!!Θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια συνταγή σας.

Πολύ ευχαρίστως, θα σας δώσω μια συνταγή Σοφεγάδα λαχανικών με πιτάκι χαρουπιού:https://food-edu.eu/sofegada-lachanikon-me-pitaki-charoupiou/Πατήστε τον σύνδεσμο να δείτε την συνταγή.

 

Chef Βάϊος Κουκουμτζής
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *