Chef Γιώργος Λαζανάκης

Η παραδοσιακή κουζίνα της Κρήτης είναι συνδεδεμένη με την παράδοση μας, τη θρησκεία μας, την καθημερινότητα μας, την ζωή μας. Έχουμε μεγαλώσει με τα τοπικά προϊόντα και όσο περνούν τα χρόνια μαθαίνουμε να τα αξιοποιούμε στο έπακρο. Η Κρητική διατροφή είναι ανεκτίμητης αξίας. Αυτή η ποικιλία που έχουμε πάνω στο τραπέζι μας, εκτός από τον μοναδικό συνδυασμό γεύσεων έχει πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Λάτρης της Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας, υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο τα τοπικά προϊόντα της Κρήτης. Όπως μας λέει νιώθει ευλογημένος που έχει γεννηθεί σε αυτόν το μαγικό τόπο των γεύσεων. Δεν παραλείπει ποτέ να μιλάει και να βοηθά το χωριό του, αλλά και να μαγειρεύει φαγητά της αγαπημένης του μητέρας που είναι γεμάτα αναμνήσεις!!!.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα πολύ όμορφο χωριό της Μεσσαράς ,

τον Αμπελούζο.

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τις γεωργικές εργασίες μιας και κατάγεται από αγροτική οικογένεια. Ακόμη εργάστηκε ως βοηθός σε μαρμαράδικο, σε σιδεράδικο, σαν ψυκτικός κλπ. , έως ότου ακολουθήσει την Μαγειρική Τέχνη. Απόφοιτος της σχολής Μαγειρικής Τέχνης στην Μυτιλήνη. Μέλος της λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης  και Καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης στο Ι.Ε.Κ Kappa Studies. Η Επαγγελματική του σταδιοδρομία άρχισε από το Ξενοδοχείο Αφροδίτη στις Γούβες με τον τότε Chef  και νυν κουμπάρο του , Γιώργο Αναστασάκη από τον οποίο έμαθε πάρα πολλά μυστικά γύρω από την Μαγειρική Τέχνη.

Καλώς ορίσατε Κε Γιώργο Λαζανάκη στην παρέα μας. Αφού σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας, να πω ότι είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να έχουμε κοντά μας έναν πολύ καλό φίλο, συνάδελφο Chef και Καθηγητή Μαγειρικής Tέχνης.

Μέλος για πολλά χρόνια στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης είναι για όλους εμάς ο συνδετικός κρίκος όπου έχουμε τη δυνατότητα να γνωριστούμε οι συνάδελφοι μεταξύ μας, ανταλλάσσοντας γνώσεις , εμπειρίες .Η λέσχη διοργανώνει πολλές δράσεις όπως παρακολούθηση σεμιναρίων μαγειρικής, διαγωνισμούς, εθελοντισμό, φιλανθρωπίες κλπ.

Κεφάλαιο *Καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης* .

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να με εντάξουν στην ομάδα της Κappa Studies, στην οικογένεια Καλαθάκη, σαν καθηγητή Μαγειρικής Τέχνης. Μια σχολή με υψηλές προδιαγραφές και εξοπλισμό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας σωστής και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης. Η εμπειρία και τα συναισθήματα μοναδικά. Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, δίνεις γνώση και παίρνεις πολλά όμορφα συναισθήματα…!!Είναι πολύ όμορφο να μεταφέρεις τις γνώσεις σου στους μαθητές και να βλέπεις πως υπάρχουν νέα παιδιά που θα ασχοληθούν με το επάγγελμά μας με αγάπη και υπευθυνότητα. Επίσης η συνεργασία με τους συναδέλφους την Διεύθυνση και τη Διοίκηση είναι πάντα άψογη.

Τι ήταν αυτό που σας παρότρυνε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Ένας φίλος από το χωριό μου ήταν μάγειρας και μου πρότεινε να το δοκιμάσω και αν μου αρέσει να ασχοληθώ με το επάγγελμα επειδή θα μπορούσα πολύ εύκολα να βρω δουλειά. Ήμουν 18 χρονών τότε και αποφάσισα να ξεκινήσω μαθήματα στη σχολή μαγειρικής στην Μυτιλήνη. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι των γεύσεων το οποίο όσο πιο πολύ γνώριζα τόσο πιο πολύ αγαπούσα…!!!

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας;

Σίγουρα θα πρέπει να έχει βασικές γνώσεις μαγειρικής, τις οποίες συνεχώς να εξελίσσει. Να είναι δημιουργικός και φυσικά να έχει καλό χαρακτήρα, να είναι ήρεμος, έξυπνος, συζητήσιμος και ικανός να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει. Να μπορεί να συνεργάζεται άψογα με τους συναδέλφους του.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η δουλειά μας έχει πολλή πίεση και πρέπει να κάνει καλή διαχείριση υλικών αλλά και ανθρώπων, για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Μαγειρική έχει αλλάξει προς το καλύτερο ;

Σαφώς έχει αλλάξει και αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο. Ο ανεπτυγμένος εξοπλισμός, οι εξελισσόμενες τεχνικές σε συνδυασμό με τη χρήση καλής πρώτης ύλης, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για ανοδική πορεία της μαγειρικής.

Η τηλεόραση κάνει καλό η κακό  στο επάγγελμα;

Εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπει ο καθένας μας.

Από τη μια κάνει καλό επειδή δελεάζει τα νέα παιδιά να δοκιμάσουν αυτή την τέχνη, αλλά από την άλλη ίσως να τους ξεγελάει λιγάκι, επειδή η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας είναι πιο σκληρή με πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις. Φυσικά αν κάποιος αγαπάει αυτό που κάνει τα καταφέρνει άριστα όπου κι αν βρίσκεται…!Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Μάγειρες;

Θα τους έλεγα να αγαπούν και να σέβονται αυτό που επέλεξαν να κάνουν. Να έχουν μάτια και αυτιά ανοικτά, να μην σταματήσουν ποτέ να εμπλουτίζουν τη γνώση τους. Υπομονή, επιμονή και καλή συνεργασία και όλα θα πάνε καλά..!!

Η Ελληνική Κουζίνα έχει την θέση που της αξίζει;

Η Ελληνική κουζίνα πιστεύω ότι δεν έχει την θέση που της αξίζει. Έχει τόσα πολλά να προσφέρει, τόσες ευεργετικές ιδιότητες μέσω των πρώτων υλών και φυσικά μοναδικές γεύσεις…!!!

Παρόλο που είναι ευρέως γνωστή θεωρώ ότι πρέπει να ενισχυθεί μέσω των αρμόδιων φορέων και να αποκτήσει την θέση που της αξίζει.

Θυμάστε κάποιο δύσκολο γεγονός στην Καριέρα σας;

Δυσκολίες συναντάμε όλοι στον εργασιακό μας χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να τις αφήνουμε πίσω μας και να προχωράμε πιο δυνατοί..!!

Ποιά είναι η  καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Έχω δυο πολύ καλές στιγμές στην καριέρα μου. Η μια ήταν όταν ανέλαβα Chef στο FODELE BEACH HOTEL το 2003 και η άλλη όταν ανέλαβα καθηγητής μαγειρικής τέχνης στην Kappa Studies το 2015…!

Είναι ασφαλή τα τρόφιμα την σημερινή εποχή;

Πάντα εξαρτάται σε ποια τρόφιμα αναφερόμαστε.

  • Όταν μιλάμε για αγνές πρώτες ύλες, γνωστής προελεύσεως τότε ναι είναι ασφαλή.
  • Όταν μιλάμε για επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν γνωρίζουμε την ακριβή επεξεργασία τότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια τους.

Γενικός κανόνας όμως είναι ότι τα τρόφιμα είναι περισσότερο ασφαλή σήμερα κι αυτό οφείλεται στον άρτιο εξοπλισμό που διαθέτουν οι επιχειρήσεις επεξεργασίας, τυποποίησης και διατήρησής τους. Φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο παράγοντας άνθρωπος σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Πολύ επικίνδυνα, γι αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον επισιτισμό κι αυτό γιατί ένα λάθος ή μια απροσεξία μπορεί να αποβούν μοιραία.

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Η παραδοσιακή κουζίνα είναι συνδεδεμένη με την παράδοση μας, τη θρησκεία μας, την καθημερινότητα μας, την ζωή μας. Έχουμε μεγαλώσει με τα τοπικά προϊόντα και όσο περνούν τα χρόνια μαθαίνουμε να τα αξιοποιούμε στο έπακρο. Η Κρητική διατροφή είναι ανεκτίμητης αξίας. Αυτή η ποικιλία που έχουμε πάνω στο τραπέζι μας, εκτός από τον μοναδικό συνδυασμό γεύσεων έχει πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα αλλάξει το επάγγελμά μας;

Το έχει αλλάξει ήδη. Όλα τα επαγγέλματα έχουν επηρεαστεί με αυτήν την πανδημία που περνάμε και οι επιχειρήσεις επισιτισμού έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Βέβαια αυτονόητο είναι ότι πρέπει να είμαστε όλοι μας πολλοί προσεκτικοί στη δουλειά μας και αυστηροί σε θέματα υγιεινής γιατί διαφορετικά προκύπτουν πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Πόσο δύσκολο είναι ένας μάγειρας η Chef  να δουλεύει έως τα 65- 67 χρόνια;

Οι συνθήκες της εργασίας μας είναι δύσκολες με πολύ πίεση, πολλές ώρες και φυσικά πολλή κούραση. Για να είναι κάποιος παραγωγικός πρέπει να είναι νέος. Σε αυτές τις ηλικίες 65-67 ίσως να μπορεί να συνεχίζει να εργάζεται αλλά η απόδοση δεν θα έχει καμία σχέση με πριν ή την αναμενόμενη.

Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό σας ;

Η παραδοσιακή κουζίνα είναι η αγαπημένη μου και ιδιαίτερα τα πολύ νόστιμα γιαχνερά φαγητά της…!!!!!

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε ή να ευχηθείτε κάτι;

Θα ήθελα να σε συγχαρώ αγαπημένε φίλε και συνάδελφε Γιάννη Μπόσγα για αυτή την πρωτοβουλία…!!!!!!

Εύχομαι ολόψυχα να είμαστε όλοι καλά, υγιείς και να επιστρέψουμε σύντομα στην φυσιολογική μας ζωή και στις εργασίες μας…!!!

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!!! θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια συνταγή σας

Ευχαρίστως ,θα σας δώσω μια από της αγαπημένες μου συνταγές: Μπακαλιάρος λεμονάτος με μάραθα ,αγκινάρες και πατάτες.https://food-edu.eu/bakaliaros-lemonatos-me-maratha-agkinares-kai-patates/ (Πατήστε στον σύνδεσμο)

Chef Γιώργος Λαζανάκης
Μοιράσου το!

2 σχόλια στο Chef Γιώργος Λαζανάκης

  • 24/04/2021 στο 18:24
    Σύνδεσμος

    Τι μέρα που σε γνώρισα θυμαμε κάθε χρόνο γιατί έχω μάθει να γλεντω της ευχάριστες στιγμές που πέρασα μαζί σου !!!!!!!!

    Απάντηση
  • 25/04/2021 στο 13:42
    Σύνδεσμος

    Γιώργος μας πολλά συγχαρητήρια φίλε πολλά μπράβο!!!! Ατόφιο κράμα ανθρώπου και πάλι συγχαρητήρια!!;!

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *