Η ιστορία της κάπαρης

Την κάπαρη την συναντούμε πολύ συχνά κάτω από τα δέντρα και ιδιαίτερα στις ελιές. Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Στα παλιά χρόνια οι Κρητικοί μάζευαν την κάπαρη και την πουλούσαν στα μπακάλικα των χωριών. Για πολλούς ήταν ένα έξτρα εισόδημα. Αρκετές φορές την αντάλλαζαν με τρόφιμα ,όπως ρύζι, όσπρια, αυγά κ.λπ.

Στον Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε και ως αφροδισιακό αφέψημα . Ο Διοσκουρίδης λόγω του σχήματος (του καρπού της κάπαρης μοιάζει με σπυρί) παρασκεύαζε ένα πολτό από την κάπαρη και τον χρησιμοποιούσε για πρηξίματα του δέρματος. Σήμερα χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική σε κρέμες για δερματοπάθειες, στα σπυράκια αλλά και στα καλλυντικά ,καθώς ενυδατώνει το δέρμα.

Οι επιστήμονες στην εποχή μας ανακάλυψαν πως περιέχει μια ουσία την «καπαρίνη» η οποία διεγείρει και αυξάνει την όρεξη.

Η κάπαρη χρησιμοποιείται σε όλη την Μεσόγειο ,στην Ελλάδα, Κύπρο Ιταλία , Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Λίβανο ,Συρία κ.α. Η χρήση της σε σαλάτες, (θα την συναντήσουμε πολύ συχνά στην χωριάτικη ,στην φάβα) σε σάλτσες όπως ντομάτα , σάλτσα ψητού, σε όσπρια , σε ψάρια και κρέατα ιδιαίτερα στο χοιρινό ,μαζί με μουστάρδα. Οι Ιταλοί την χρησιμοποιούν πάρα πολύ σε μακαρονάδες(puttanesca) μαζί με αντσούγια, σκόρδο, και ντομάτα.

Ζυμαρικά, Ιταλικός, Ελιές, Ντομάτα, Δείπνο, Φαγητό

Όπως και πάνω στις μελιτζάνες με σκόρδο, λιαστή ντομάτα και κρουτόν. Επίσης την χρησιμοποιούν σε πίτσες, αλλά και στην σαλάτα Caesar. Ταιριάζει με όλα τα τρόφιμα και χαρίζει μια πικάντικη γεύση.

Εκτός από τους καρπούς τρώγονται και τα τρυφερά φύλλα της κάππαρης. Η κάπαρη συντηρείται σε άλμη, αλλά και σε ελαιόλαδο, αφού έχει υποστεί την άλμη. Καλό θα είναι να αποφεύγετε η κατανάλωση της κάπαρης από εγκυμονούσες . Καθώς και σε άτομα με υπέρταση αφού περιέχει αρκετό αλάτι.

Για να ετοιμάσουμε κάπαρη κάνουμε τα εξής:

Πλένουμε την κάπαρη και την ζεματάμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό. Την αφήνουμε να κρυώσει στο νερό της. Την στραγγίζουμε και την τοποθετούμε σε αποστειρωμένο βάζο γεμίζοντας το περίπου λίγο πάνω από την μέση. Την καλύπτουμε με 1μέρος άλμη και με ένα μέρος ξύδι λευκό και την φυλάσσουμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε προσθέτουμε και μερικούς σπόρους μουστάρδας (σινάπι). Διατηρείται για αρκετό διάστημα.

Η ιστορία της κάπαρης
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *