Η νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας συμπεριλαμβάνει το «μαύρο» ψωμί ολικής άλεσης που δίνει πολλές φυτικές ίνες για τη σωστή πέψη και την προστασία του εντέρου από τον καρκίνο. Όμως η δημιουργικότητα των Κρητικών για τη συντήρηση τροφίμων δημιούργησε το διπυρίτη άρτο δηλαδή το παξιμάδι. Αυτό ανάλογα με την προέλευση του σπόρου του  διακρίνεται σε κρίθινο, σταρένιο και μιγάδι )και από τα δύο ή ακόμη και το καλαμποκίσιο εφτάζυμο. Αυτά μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί ως προϊόντα προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) της Κρήτης γατί ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, την ίδια συνταγή, τα ίδια συστατικά παρόμοιες χρήσεις κ.ά.

Επιπλέον στη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας τρώμε και παξιμάδι ολικής άλεσης παρασκευάζοντας το λασιθιώτικο λαντουριστό με αλάτι, ελαιόλαδο, ντομάτα, ρίγανη, είναι ο «πύργος» των νηστευόντων. Αυτό είναι ένα πλήρες γεύμα για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Όμως δε μένουμε εδώ. Έχουμε και το εφτάζυμο παξιμάδι από καλαμποκάλευρο (ολικής άλεσης), όπως προαναφέρθηκε κάτι που σημαίνει ότι ζυμώνεται μόνο του (αυτόζυμο). Και βέβαια συνοδεύει εξαιρετικά τις σαλάτες ως γνήσιος αντικαταστάτης του ξενόφερτου κρουτόν.

Η θρεπτική αξία του παξιμαδιού είναι πολύ μεγάλη. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ειδικότερα για το κρίθινο περιέχει από αμινοξέα την τρυπτοφάνη, από ιχνοστοιχεία το σελήνιο (αντιοξειδωτικό), πυρίτιο (συμβάλλει στην ανάπλαση και προστασία των οστών μας), χρώμιο (αποτελεί βασικό συστατικό συστημάτων μέσα στον οργανισμό που ρυθμίζουν το σάκχαρο αίματος), μαγνήσιο και φώσφορο. Τα παξιμάδια δεν περιέχουν συντηρητικά αφού λόγω της φύσης τους διατηρούνται για πολύ καιρό, ούτε και ζάχαρη αλλά περιέχουν αλάτι γιατί βοηθάει στη ζύμωση.

Για περισσότερα: Ο διπυρίτης άρτος: το παξιμάδι

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Ορθόδοξη νηστεία και παξιμάδι
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *