Chef Μανώλης Ματθαιάκης

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα είναι η ταυτότητα μας, τα ήθη και έθιμα μας, η κληρονομιά μας ,που πρέπει να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές όπως την παραλάβαμε και αν μπορέσουμε και εμπλουτισμένη. Τα οφέλη της Κρητικής διατροφής έχουν πλέον αποδειχθεί και επιστημονικά και αυτό της δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Γεννήθηκε το 1982 στο Καμινάκι Οροπεδίου Λασιθίου, ένα ορεινό χωριό από αγρότες γονείς. Ακολούθησε το επάγγελμα της μαγειρικής μετά από τον στρατό. Όπως μας είπε στο χωριό του πήγαινε και βοηθούσε σε διάφορες εκδηλώσεις, περισσότερο σαν σερβιτόρος παρά μέσα στην κουζίνα. Όμως όταν είχε λίγο χρόνο πήγαινε μέσα στην κουζίνα και παρακολουθούσε πως μαγειρεύουν. Τελειώνοντας το στρατό αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την Μαγειρική Τέχνη και έτσι φοίτησε στην σχολή του Ο.Τ.Ε.Κ. Ηρακλείου στο Κοκκίνη Χάνι. Όταν αποφοίτησε άρχισε να εργάζεται σε ξενοδοχεία την καλοκαιρινή περίοδο και το χειμώνα σε ταβέρνες, catering και εστιατόρια. Έχει δουλέψει στην Κρήτη και στην Σαντορίνη. Αυτή την στιγμή τον βρίσκουμε να εργάζεται στο ξενοδοχείο Tui Magic Life Candia Maris στην θέση του Executive Chef.

Η χαρά μας είναι μεγάλη όταν φιλοξενούμε στην στήλη μας, εξαίρετους συνάδελφους Chefs, που αναδεικνύουν την Ελληνική αλλά και στην τοπική Γαστρονομία της Κρήτης. Καλώς ορίσατε  Κε Μανώλη Ματθαιάκη στην σελίδα της food-edu.eu .

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας θα ήθελα να σας ρωτήσω. Τι σημαίνει για εσάς Μαγειρική Τέχνη;

Η Μαγειρική είναι όντως Τέχνη, ιδιαίτερη τέχνη, είναι πάθος, όρεξη, δημιουργία!!! Είναι η ικανότητα ό,τι νιώθουμε μέσα μας να το βγάζουμε στο φαγητό μας.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Μου άρεσε πολύ η μαγειρική και έτσι όταν πήγα στον στρατό δήλωσα μάγειρας, παρότι είχα δουλέψει λίγο και είχα ελάχιστες γνώσεις. Εκεί ουσιαστικά ήταν η πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο. Νιώθω ευλογία που κατάφερα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Προσπάθησα και προσπαθώ να πάρω όσες περισσότερες και διαφορετικές γνώσεις. Στις μέρες μας αυτό σπανίζει και πραγματικά νιώθω πολύ τυχερός.

Σωματείο Μαγείρων και Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης

Συμμετέχω περισσότερο στο Σωματείο Μαγείρων. Η γνώμη μου όμως είναι, ότι καλό θα ήταν κάποια στιγμή να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να προβάλλουμε την Κρητική κουζίνα όπως της αξίζει. Το Σωμάτιο Μαγείρων προσπαθεί να δυναμώσει τα τελευταία χρόνια και η Λέσχη Αρχιμαγείρων μας, κάνει μεγάλες προσπάθειες από αξιόλογους συναδέλφους ώστε να προβληθεί η Κρητική κουζίνα.

Καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης;

Δεν έχω διατελέσει ακόμα αλλά έχω κάνει κάποιες συζητήσεις και από αυτόν τον χειμώνα ίσως με δείτε σε μία από τις σχολές του Ηρακλείου.

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας;

Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει καταρχάς, να αγαπάει αυτό το επάγγελμα. Επιπλέον να έχει υπομονή, όρεξη και φαντασία.

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό η κακό  στο επάγγελμα; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Μάγειρες;

Σίγουρα έχει συμβάλλει στην προβολή του επαγγέλματος μας σε μεγάλο βαθμό, έχει ωθήσει νέα παιδιά να ασχοληθούν με το επάγγελμα μας, αλλά δεν είναι όλα όπως φαίνονται στην τηλεόραση. Η δουλειά μας θέλει όρεξη και υπομονή. Δεν μαθαίνεται ποτέ από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά εξελίσσεται καθημερινά. Έτσι θα συμβούλευα τα νέα παιδιά να μπαίνουν στη δουλειά ταπεινά, να είναι εργατικά και όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Η κουζίνα είναι το δεύτερο σπίτι μας, καθώς εκεί βρισκόμαστε τις περισσότερες ώρες, άρα για να συνεχίζουμε δημιουργικά πρέπει να αγαπάμε πολύ αυτή τη δουλειά.

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι μάγειροι να διδάσκονται περισσότερο Ελληνική κουζίνα;

Αυτό είναι αυτονόητο. Εννοείται ότι οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται όλες τις διεθνείς κουζίνες, αλλά θα πρέπει να δίνεται περισσότερη έμφαση στην Ελληνική, γιατί έχει τρομερή δυναμική και η χώρα μας είναι γαστρονομικός προορισμός. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι που μπορούμε να δουλεύουμε με τα υλικά που έχουμε και να δημιουργούμε γεύσεις και αρώματα Ελλάδας που κερδίζουν τους επισκέπτες μας.

Που πιστεύετε ότι οφείλετε το γεγονός κάθε χρόνο να βγαίνουν χιλιάδες νέοι μάγειροι ,αλλά να μην μπορούμε να βρούμε προσωπικό κουζίνας στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια;

Δυστυχώς πλέον δεν βγαίνουν χιλιάδες μάγειροι όπως παλιά, καθώς συνεχίζουν με τα βίας ένα ποσοστό 20% από τους τελειόφοιτους. Ανοίγουν συνεχώς καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες οπότε δεν επαρκούν για να καλύψουν την αγορά εργασίας. Αυτό το πρόβλημα το συναντάμε και πλέον, χρόνο με το χρόνο, διογκώνεται.

Η Ελληνική Κουζίνα έχει την θέση που τις αξίζει;

Η Ελληνική κουζίνα προβάλλεται διεθνώς, αλλά όχι όμως στο βαθμό που τις αξίζει. Είμαστε πολύ μακριά από άλλες κουζίνες σε θέματα μάρκετινγκ, προβολής και διαφήμισης.

Θυμάστε κάποιο άσχημο γεγονός στην καριέρα σας;

Φυσικά και εγώ έχω άσχημα γεγονότα στην καριέρα μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε ξενοδοχειακή μονάδα της Χερσονήσου, όταν ήμουν μαθητής, έδωσα ένα burger αλλά χωρίς το μπιφτέκι μέσα. Καταλαβαίνετε πως ένιωσα όταν μας το γύρισε πίσω ο πελάτης. Θεωρώ, βέβαια, ότι όλα τα επαγγέλματα έχουν τις δυσκολίες τους και όλοι μας έχουμε βιώσει άσχημα γεγονότα, αλλά αυτό που πρέπει να κρατάμε είναι ότι ακόμα και από αυτά παίρνουμε μαθήματα και μας εξελίσσουν.

Ποια είναι η  καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Όταν βραβεύτηκα με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2019 στο εστιατόριο Alios Ilios του ξενοδοχείου Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa στη Σαντορίνη. Ήταν μια επιβράβευση και για μένα και για όλη την ομάδα μου.

Είναι ασφαλείς τα τρόφιμα την σημερινή εποχή; Πια η γνώμη σας για τα έτοιμα προϊόντα.

Σε μεγάλο ποσοστό στις μέρες μας τα τρόφιμα είναι πολύ ασφαλή. Υπάρχουν πλέον όλα τα κατάλληλα μέσα ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε την καταλληλόλητα και την ποιότητα ενός προϊόντος/πρώτης ύλης. Όσον αφορά στα έτοιμα προϊόντα θεωρώ είναι η επόμενη τάση που θα ακολουθήσει το Ελληνικό νοικοκυριό, όπως ήδη συμβαίνει στο εξωτερικό, χωρίς αυτό βέβαια να με βρίσκει σύμφωνο.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Τα αλλεργιογόνα είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς μπορεί να αφαιρέσει ακόμα και τη ζωή σε κάποιον άνθρωπο ή να του αφήσουν χρόνια προβλήματα. Πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι για τις αλλεργίες ενός πελάτη και με τη σειρά μας να ενημερώνουμε τον πελάτη υπεύθυνα και προσεκτικά.

Πως μπορεί η Κρήτη μας να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;

Μόνο μέσα από μία συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, τοπικών και εθνικών, τους ιδιοκτήτες, τα ΜΜΕ και τους συναδέλφους.

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Είναι η ταυτότητα μας, τα ήθη και έθιμα μας, η κληρονομιά μας που πρέπει να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές όπως την παραλάβαμε και αν μπορέσουμε και εμπλουτισμένη. Τα οφέλη της Κρητικής διατροφής έχουν πλέον αποδειχθεί και επιστημονικά και αυτό της δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Ποιοι επιφανείς μάγειροι κατά την γνώμη σας έχουν συμβάλλει στην Κρήτη κατά το παρελθόν;

Δεν θα ξεχωρίσω κάποιον αλλά ευτυχώς είχαμε και έχουμε πολλούς αξιόλογους μαγείρους. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υπήρξαν δάσκαλοι για τη γενιά μας αλλά και για τους νεότερους. Μας δίδαξαν πολλά πράγματα και όχι μόνο μαγειρικά.

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα αλλάξει το επάγγελμά μας;

Εγώ είμαι από αυτούς που λέω ναι. Γιατί με δυο-τρείς μήνες δουλειά εδώ και δύο χρόνια δεν μπορεί ένας συνάδελφος να ζήσει την οικογένεια του. Στο μέλλον θα δούμε πολλούς αξιόλογους μαγείρους να φεύγουν από το επάγγελμα μας με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό.

Πόσο δύσκολο είναι ένας μάγειρας η Chef  να δουλεύει έως τα 65- 67 χρόνια;

Όσο και να αγαπάμε την δουλειά μας είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεται κάποιος συνάδελφος σε αυτές τις ηλικίες μέσα σε μία κουζίνα. Ευελπιστώ να έχουμε όλοι την υγεία μας και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;

Δεν έχω μόνο ένα. Γενικά προτιμώ τις απλές, παραδοσιακές γεύσεις.

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;

Θα ήθελα να ευχηθώ πρώτα από όλα να φύγει αυτή η λαίλαπα του κορονοϊού, όσο πιο ανώδυνα γίνεται και με όσο το δυνατό λιγότερα θύματα. Ακόμη θα ήθελα να ξαναδώ τον κόσμο να χαμογελάει, να κάνει όνειρα και να γίνουμε πιο ανθρώπινοι!!!

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε!!!Θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια συνταγή σας.

Πολύ ευχαρίστως, θα σας δώσω μια συνταγή: Κότσι αρνιού σιγοψημένο στον φούρνο με σκιουφικτά μακαρόνια και φρεσκοτριμμένο ανθότυρο:https://food-edu.eu/kotsi-arniou-sigopsimeno-ston-fourno-me-skioufikta-makaronia-kai-freskotrimmeno-anthotyro/Πατήστε στον σύνδεσμο να δείτε την συνταγή.

 

Chef Μανώλης Ματθαιάκης
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *