Chef Νίκος Κασαπάκης

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια μου γενικώς , στους συναδέλφους με τους οποίους συνεργάστηκα, τόσο στην τουριστική εκπαίδευση για 28 χρόνια όσο στον επαγγελματικό στίβο 40 έτη. Στους αγαπημένους μου μαθητές και μαθήτριες με τα καλά και δύσκολα έτη συνεργασίας. Έκανα πολλά, μπορούσα περισσότερα, έκανα λάθη, μπορούσα λιγότερα. Αυτός που δεν εργάζεται, δεν κάνει και πότε του λάθη. Τα προαναφερόμενα δεν έχουν καμία υποψία εγωισμού ή προβολής, είναι να καταθέσω και να δώσω μάθημα ζωής στους αναγνώστες προς γνώση και ας αξιοποιήσουν τα καλά. Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας διαμορφώνονται μέσα από τα παραδείγματα.

Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ! Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!! Καλή συνέχεια!

Γεννήθηκε στις 8/5/1955 στην Γαρίπα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Το 1956 η οικογένεια του μετακόμισε στο Ηράκλειο, στις Πατέλες. Ο πατέρας του εργάστηκε στην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών από το 1957 έως την συνταξιοδότηση του. Πέτρινα χρόνια όπως μας λέει με την μητέρα του να ασχολείται με την ανατροφή 5 μελών, ενώ παράλληλα και με την αγροτική περιουσία στο χωριό. Διετέλεσε στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος σε θέματα εκπαίδευσης (Διαγωνισμών κλπ.), αξιολογητής επαγγελματικών προσόντων. Ακόμη διετέλεσε στο Σωματείο Μαγείρων ως μέλος του Δ.Σ και ως ταμίας. Ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος στην οποία διετέλεσε 3 χρόνια πρόεδρος.

Έζησε και ζει με πολλές καλές αναμνήσεις στο πέρασμα της ζωής του με οικογενειακές χαρές. Έχει 2 παιδιά τον Γιώργο, πτυχιούχο Γερμανικής Φιλολογίας όπου μάλιστα μιλάει 6 γλώσσες. Είναι εργαζόμενος σε πολυεθνική εταιρεία, κάτοικος Ελλάδος. Τον Αντώνη-Μανώλη τεχνολόγο ξύλου και design επίπλου με μεταπτυχιακό στο σχεδιασμό παιχνιδιού, κάτοικο Δανίας.

Καλώς ορίσατε Δάσκαλε στην Παρέα μας!!! Είναι πολύ σημαντικό να μοιραστείτε μαζί μας τις γνώσεις και τις σκέψεις σας. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν πίστευα ότι θα έρθει μια μέρα να πάρω συνέντευξη από τον Δάσκαλο μου αλλά και από άλλους Αξιόλογους συναδέλφους της Γαστρονομίας!!!

Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από το Σωματείο Μαγείρων , Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης κ.α.

Ένα κεφάλαιο μεγάλο, για την συνένωση γνώσεων, απόψεων, δημιουργίας, κοινωνικής προσφοράς αλλά το κυριότερο η επικοινωνία από άνθρωπο με άνθρωπο, όπως θα περιγράψω και παρακάτω στο κεφάλαιο καθηγητής (εκπαιδευτής) το οποίο σημαίνει συμβουλεύω. Έτσι στην σχολή που είμαστε το 1994 ο πρόεδρος, μεγάλος Αρχιμάγειρας και εμπνευστής της Λέσχης Αθηνών, πολυταξιδεμένος (άνθρωπος) ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ, γνωρίζοντας τον ως αρχιμάγειρα στο Intercontinental Αθηνών όταν πηγαίναμε με την σχολή εκπαιδευτική εκδρομή, μας ζήτησε 2 άτομα για τους διαγωνισμούς μαγειρικής τους οποίους θα έκανε, να εκπροσωπηθεί η Κρήτη (τότε δεν υπήρχε Λέσχη Κρήτης). Κάναμε λοιπόν τότε μίνι διαγωνισμό στις εγκαταστάσεις της σχολής για να επιλεχθούν 2 άτομα.

Και επελέγησαν ο Τσιβουράκης Γιάννης από Χανιά και αναπληρωματικός ο Χατζηδάκης Γιώργος από Ηράκλειο. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα να ιδρύσουμε την Λέσχη Κρήτης, 3η κατά σειρά στην Ελλάδα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Κρήτη. Αργότερα, Κέρκυρας και Δωδεκανήσου.

Ιδρυτικά μέλη: Κασαπάκης Νικόλαος , Αμαργιωτάκης Εμμανουήλ, Αγάλου Ευάγγελος και Αναστασάκης Γεώργιος.

Αρχικά το 1997 η λέσχη είχε 25 μέλη, Αρχιμάγειροι, Αρχιζαχαροπλάστες και βοηθοί αυτών .

Άριστη συνεργασία με τον Πρόεδρο και αδελφό Ευάγγελο Κουρούπη-Αγάλου. Κάναμε πολλά διαθέτοντας χρόνο και χρήμα και το κυριότερο απουσιάσαμε από τις οικογένειες μας. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ,χαίρομαι και δεν μετανιώνω για το ότι έχω κάνει, τόσο για το σωματείο μαγείρων ως μέλος Δ.Σ και ως ταμίας, όσο και ως πρόεδρος Λέσχης Κρήτης . Πάντα η δικαίωση έρχεται μέσα από την ρήξη όπως μου έλεγε ο αδελφός, φίλος και συνάδελφος Κωνσταντίνος Ιορδανίδης, μέλος Δ.Σ. Λέσχης Αθηνών . Εκπροσώπησα την Λέσχη Κρήτης στην Γερμανία, στην Ολυμπιάδα μαγειρικής, με διάκριση αργυρό μετάλλιο. Μέλη της ολυμπιακής ομάδας : Σταυρουλάκης Μανώλης και Σουλτάτος Λευτέρης.

«Όταν το τραπέζι είναι στρωμένο, όλοι τρέχουν να απολαύσουν τις χαρές του»

Κεφάλαιο Καθηγητής μαγειρικής τέχνης

Τα χρόνια της διαδρομής μου από την παιδική ηλικία ήταν ανήσυχα και δημιουργικά, το 1987, σε προκήρυξη την οποία είδα στην εφημερίδα «Δημοκράτης» για θέση καθηγητής μαγειρικής στην ΣΤΕ Ηρακλείου, έκανα αίτηση και επιλέχθηκα να διδάξω τουριστικά μαθήματα. Συνάντησα εκεί τους αείμνηστους Μανώλη Τζιράκη από το Λασίθι και Μανώλη Αμαργιώτακη από το Μεραμπέλο. Πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΓΝΩΣΤΕΣ της Μαγειρικής Τέχνης και ότι άλλο μπορεί να γράψει κάποιος για αυτούς. Δώσαμε τις γνώσεις μας σε πολλούς μαθητές οι οποίοι σήμερα είναι στελέχη τουριστικών μονάδων.

*Γιάννη Μπόσγα, πιστεύω ότι δεν θα ξεχάσεις τον δάσκαλο σου Μανώλη Τζιράκη!!!

Να διακόψω Δάσκαλε και να πω ότι ο Αείμνηστος Δάσκαλος μου Μανώλης Τζιράκης ήταν ό πρώτος άνθρωπος που με έβαλε στον μαγικό κόσμο της Μαγειρικής!!! Δεν θα ξεχάσω όταν μετά από χρόνια συναντηθήκαμε στο Ηράκλειο και του είπα ότι είμαι Chef. ΔΑΚΡΥΣΕ από χαρά. Σε Ευχ…αριστο ΔΑΣΚΑΛΕ και είμαι σίγουρος ότι μας καμαρώνεις από εκεί ψηλά όλους μας μαζί με τον Αείμνηστο Δάσκαλο Μανώλη Αμαργιωτάκη έναν άνθρωπο που πρόσφερε και αυτός με την σειρά του την αγάπη του και τις γνώσεις του σε πολλούς μαθητές ,αλλά και με πολλούς άλλους εξαίρετους ανθρώπους της Γαστρονομίας που έφυγαν νωρίς!!! Να πω ότι θα ήθελα κάποια στιγμή να κάνουμε ένα Αφιέρωμα για αυτούς τους ανθρώπους που δεν είναι πια κοντά μας αλλά έχουν προσφέρει πολλά στο νησί μας.

Οι τρείς Δάσκαλοι 1987!!!Οι πρώτοι Κρητικοί Δάσκαλοι Μαγειρικής Τέχνης στο Ξενία Ήλιος!!!

Στο κέντρο ο Αείμνηστος Δάσκαλός μου Μανώλης Τζιράκης , δεξιά ο Αείμνηστος δάσκαλος Μανώλης Αμαργιωτάκης και αριστερά ο Δάσκαλος Νικόλαος Κασαπάκης!!!

Σας Ευχαριστούμε!!!

Στην διαδρομή μου μέχρι το 2015 στην ΣΤΕ, σε ΙΕΚ, ιδιωτικά και δημόσια, αυτό που έχω να καταθέσω είναι η αγάπη για τα πνευματικά παιδιά μου τα οποία είχα και έχω. Μπορεί να ήμουν σκληρός αλλά καλός γιατί είμαι και εγώ γονέας. Μια διαδρομή 28 ετών. Αγαπητά μου παιδιά σας ευχαριστώ γιατί μαζί κάναμε πολλά. Τέλος άφησα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον αείμνηστο Βασίλη Γέμελα, διευθυντή ΣΤΕ Ηρακλείου, που μας έδωσε την ευκαιρία να συμβάλουμε και εμείς να διακριθεί το εκπαιδευτήριο.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Τα καλοκαίρια παράλληλα με τις βασικές σπουδές, εργαζόμουν σε καφενεία, ψησταριές, εστιατόρια ως βοηθός. Γνωρίζοντας ο πατέρας μου τον κ. Βασίλη ο οποίος είχε το Κορωνάτο Καφέ Ζαχαροπλαστείο στην Δικαιοσύνης στην πόλη του Ηράκλειου. Τον επισκέφτηκα και μου είπε για την σχολή Πάρνηθας Αθηνών, έτσι το 1971 έδωσα εξετάσεις, πέρασα και αποφοίτησα το 1973. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές μου, πολύ αξιόλογους ανθρώπους Κεραμέα Ζήση  και Τσιώρο Γεώργο. Εργάστηκα το 1974 ως επαγγελματίας στο BLUE SEA στην Σταλίδα Ηράκλειου ως βοηθός μάγειρα, με διευθυντή τον κ. Τσιούνη Ιώαννη και μάγειρα τον Κλόπαλη Παναγιώτη, ο οποίος με βοήθησε και με ενθάρρυνε να συνεχίσω. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κ. Νίκο Χρονάκη, έναν ξενοδόχο με πολλές αρετές, στου οποίου στο Ξενοδοχείο BLUE SEA διετέλεσα 8 χρόνια ως βοηθός, ως μάγειρας και ως αρχιμάγειρας όπως επίσης σε όλους τους συναδέλφους εκείνης της εποχής.

Ποια προσόντα πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας;

Το 1990, εργαζόμουν στο Anthoussa Hotel ως Chef. Σε κάποια συζήτηση η κ. Ανθούσα Παπαγεωργίου μου έλεγε «Ο άνθρωπος τα έχει όλα στο DNA του, το καλό και το κακό, το ωραίο και το άσχημο, την δύναμη και την αδυναμία και τόσα άλλα, όλα κρέμονται από μια κλωστή ισορροπίας». Άρα ένας σωστός επαγγελματίας πρέπει να κάνει σωστή αυτοκριτική από μικρή ηλικία. Όταν παίρνει αποφάσεις, θα λαμβάνει υπόψιν του το τι ακριβώς θέλει. Θα πρότεινα να αγαπάει τον εαυτό του πρώτα και να κρατήσει τα καλά του DNA. Το αν θα μάθει να κόβει το κρέας ή να είναι καθαρός κλπ., αυτά έρχονται στην πάροδο του χρόνου μέσα από εκπαίδευση, σεμινάρια, διάβασμα και το κυριότερο ταξίδια, ταξίδια.

Πιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην μαγειρική του 1970 με τη σημερινή;

Αγαπητέ Γιάννη, τότε μαγειρεύαμε με καυστήρα και μαντέμι. Τότε τα σκεύη ήταν μπακιρένια αλουμινίου, οι φούρνοι χωρίς θερμόμετρο κλπ. Η αγάπη, ο σεβασμός είχαν αποτέλεσμα στο γαστρονομικό πεδίο. Η εξέλιξη είναι καλή, να είναι όμως ορθολογική από όλες τις μεριές του νομίσματος. Η τεχνολογία δεν μπορεί να αφαιρέσει την παρουσία των ειδικών από τον χώρο μας. Άρα εμείς τι πρέπει να κάνουμε, να βάζουμε αγάπη και σεβασμό στην εργασία μας. Είμαι υπέρ της εξέλιξης αλλά να κρατάμε τις αξίες του παρελθόντος και να τιμούμε τους ανθρώπους, συναδέλφους του χτες και του σήμερα.

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό ή κακό στο επάγγελμα μας; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους μάγειρες;

Όταν στο παιδί σου  δείχνεις λάθος δρόμο, από αντίδραση και μόνο, θα οδηγηθεί σε άλλες γραμμές στην ζωή του. Τα ΜΜΕ κάνουν και αυτά την εργασία τους. Θέλουν να πουλήσουν για να αγοράσουν και να επιβιώσουν καλώς. Όταν σερβίρεις καλό φαγητό θα έχεις και καλά αποτελέσματα, έτσι επιλέγεις αυτό που σερβίρουν τα ΜΜΕ. Πάντα πρέπει να είσαι αυστηρός κριτής , πιστεύω ότι όλα πρέπει να τα βλέπουμε. Για να μπορούμε να κρίνουμε εμείς και μόνο εμείς. Μοντάζ, μοντάζ, μοντάζ !!! Να το λάβουμε υπόψιν μας αυτό. Η συμβουλή μου στους συναδέλφους όλων των ηλικιών, προτείνω την συνεχή εκπαίδευση, σεμινάρια, επιδείξεις, ταξίδια όλων των διαβαθμίσεων. Όχι κολλημένοι με την μπάλα και εγωισμοί και υποκρισία. Μάθηση από καταξιωμένους ανθρώπους, γιαγιά, παππού, θείο, θεία και νοικοκυρές. Από το παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον!!!

Έχει η Ελληνική κουζίνα τη θέση που της αξίζει;

Ο φίλος μου αρχιμάγειρας Νίκος Σαράντος μου έλεγε την δεκαετία του 80 «Νικολάκη δεν είναι ο μουσακάς και το τζατζίκι η ελληνική κουζίνα» πολυταξιδεμένος τότε. Να τρέξουμε, να διαβάσουμε, να ενημερωθούμε. Γενικώς να φτάσουμε στο υψηλότερο επίπεδο την μαγειρική της Ελλάδος μας η οποία είναι πλούσια, πλούσια. Σε αυτό έχουν βοηθηθεί πολύ οι λέσχες όλης της Ελλάδος, αλλά και ο κάθε συνάδελφος μέσα από την εξέλιξη. Μπορούμε και περισσότερα, οι παγκόσμιοι διαγωνισμοί στους οποίους έχω συμμετάσχει, έχουν βοηθήσει. Εδώ γεννήθηκε ο αθλητισμός, εδώ γεννήθηκε η μαγειρική, όμως πρέπει να μείνουμε φύλακες.

Θυμάστε κάποιο άσχημο γεγονός στην καριέρα σας;

Αγαπητέ συνάδελφε Γιάννη, όταν ήμουν στην σχολή εκπαιδευτής, με παράξενο τρόπο κάποιος αφαίρεσε την ζωή σε έναν μαθητή μου, τον οποίο εγώ οδήγησα στην τελευταία του κατοικία εκτός Κρήτης.

Επίσης, θυμάμαι όταν έκανα πρακτική στο Ξενία Ηρακλείου, μια δολιοφθορά η οποία έγινε στον αγαπημένο μου αρχιμάγειρα Στάθη Λαγουδάκη, ο οποίος απεβίωσε στο δικαστήριο μέσα από ευαισθησία και μόνο για αυτό που του έκαναν και το οποίο είχε σχέση με την εργασία του (παράθεση γεύματος σε επίσημους)

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή της καριέρας σας;

Ένας άνθρωπος εν ζωή, συνταξιούχος, έχει μια δυσκολία να επιλέξει ποια είναι η καλύτερη στιγμή στην καριέρα του. Πώς να την  ξεχωρίσει; Δεν είναι μια η στιγμή. Καταθέτω λοιπόν, πρώτον, όταν σε μικρή ηλικία εργαζόμουν και βοηθούσα την οικογένεια των γονιών μου. Δεύτερον, βλέποντας σήμερα ότι έχω προσφέρει πολλά στο εργασιακό , στο συνδικαλιστικό, εκπαιδευτικό και αθλητικό χώρο, είμαι ευχαριστημένος και νιώθω υγιής και συνεχίζω….

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Οι εργαζόμενοι γενικώς στον επισιτισμό – τουρισμό, έχουν ώς καθήκον   να γνωρίζουν, τις αλλεργιογόνες ουσίες (Βασικό στοιχείο για απόκτηση βραβείου διάκρισης). Με την τροφή δίνουμε δύναμη και ζωή στους ανθρώπους, αν λοιπόν δεν γνωρίζουμε τις ουσίες οι οποίες προκαλούν αλλεργία, τους αφαιρούμε την ζωή άμεσα ή έμμεσα σε πάροδο χρόνου, υπάρχει κατάλογος αλλεργιογόνων ουσιών, τα λεγόμενα “Ε”, επίσης βασικό στοιχείο είναι να ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε το φαγητό ή το έδεσμα τι περιέχει, πχ. Σκόρδο-αυγό-γλουτένη.

Πως μπορεί η Κρήτη μας μπορεί να γίνει ένας παγκόσμιος γαστρονομικός προορισμός του κόσμου;

Είχαμε αργήσει αλλά νομίζω ότι έχει ανέβει η Κρήτη στο κομμάτι αυτό, οφείλεται βέβαια στον ανταγωνισμό. Καλό είναι να βρούμε νέους διαδρόμους προσέλκυσης νέων φιλοξενουμένων. Δεν φτάνει ο ήλιος και η θάλασσα. Με καλή διαχείριση και marketing, στο εσωτερικό και εξωτερικό, με συμμετοχή και ενημέρωση, με τους απανταχού Κρητικούς – Έλληνες, με τα λεγόμενα lobby,επιχειρήσεις κλπ. Έχουμε ελεύθερη οικονομία και μπορούμε και να «παίξουμε μπάλα» χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικό όρο.

Παραδοσιακή κουζίνα και  τοπικά προϊόντα.

Τι είναι για εσάς και ποια η αξία της Κρητικής διατροφής; 

Μεγάλη πληγή που πρέπει να επουλωθεί, όπως όλοι θυμόμαστε και ξέρουμε, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, εδώ είναι παράδεισος, δεν χρειάζεται κιβωτός του Νώε. Τα είδη προϊόντων είναι αμέτρητα και χρήσιμα. Όμως έχουν αλλάξει λίγο όσον αφορά την καλλιέργεια τους ,σε αυτό θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε το παρελθόν και να το διατηρήσουμε σε σωστή λογική. Θέλει αγάπη και φροντίδα. Επίσης να προσέξουν στην επεξεργασία στην μαγειρική διαχείριση. Προτείνω να διαβάζουμε, να επικοινωνούμε με την γιαγιά και όλες τις παλιές νοικοκυρές. Το φεστιβάλ κρητικής κουζίνας έχει βοηθήσει πάρα πολύ με πρωτεργάτη την Λένα Ηγουμένακη. Καθώς και οι διαγωνισμοί Κρητικής κουζίνας, οι οποίοι έχουν από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, σε διαφορετικό νομό κάθε χρόνο. Χρησιμοποιήστε βότανα και χορταρικά καλλιέργειας Κρήτης.

Θεωρείτε ότι η επιδημία COVID-19 θα αλλάξει το επάγγελμα μας;

Κάθε άλλο, θα μας δυναμώσει, γιατί όπως έλεγα πάντα, εμείς είμαστε επιστήμονες στο είδος μας. Δίνουμε τροφή, υγεία, αγάπη, ψυχική διάθεση και ομορφιά ως καλλιτέχνες. O COVID-19 θα περάσει. Εμείς θα μείνουμε. Άρα το ηθικό μας ας είναι σε υψηλό επίπεδο. Μέλημα μας να προχωράμε την ζωή μέσω της δικιάς μας παρουσίας. Η παγκοσμιοποίηση έχει αρνητικά και θετικά. Εμείς κρατάμε τα θετικά και προχωράμε.

Πόσο δύσκολο είναι ένας μάγειρας ή Σεφ να δουλεύει έως τα 65 ή 67 χρόνια;

Ο αρχιμάγειρας, μάγειρας μπορεί να εργαστεί μέχρι τα 65, γιατί όχι, όμως αγαπητοί συνάδελφοι η ζωή είναι κύκλος και εμείς είμαστε ένα κομμάτι αυτού. Η εργασία μας είναι σκληρή και δύσκολη, όμως η ζωή είναι ωραία και πρέπει να την απολαύσουμε στην διαδρομή μας. Καλό είναι να σταματάμε στο όριο της συνταξιοδότησης μας. Όμως η πείρα και η γνώση να χρησιμοποιείται ανάλογα χωρίς δισταγμό, μας δίνει δύναμη και ζωή για να μην μένουμε στο περιθώριο. Πάνω από όλα υγεία σωματική και ψυχική.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό ;

Ζω στην Κρήτη, Ελλάδα. Το ότι είμαι εν ζωή οφείλεται στην καλή μου διατροφή με όλα τα προϊόντα, είμαι παραδοσιακός φίλε Γιάννη. Το φαγητό της μαμάς το οποίο ακόμα και τώρα συνεχίζω. Για να πούμε, να αναλύσουμε την έννοια του γκουρμέ, είναι ο καλοφαγάς ο οποίος τρώει καλό προϊόν, καλοδιατηρημένο και επεξεργασμένο με όλες τις θρεπτικές αξίες. Καθώς επίσης ανάλογα με την εποχή ταιριάζει και το αντίστοιχο προϊόν.

Κλείνοντας, θα θέλατε να συμπληρώσετε ή να ευχηθείτε κάτι;

Αγαπητέ συνάδελφε Γιάννη Μπόσγα, σε ευχαριστώ για την ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σου και κατ’ επέκταση με το κοινό σου. Να σε επιβραβεύσω με την προσπάθεια σου να ασχοληθείς με την επικοινωνία μέσω της ιστοσελίδας σου, για να αναδείξεις και να προσφέρεις γνώσεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια μου γενικώς , στους συναδέλφους με τους οποίους συνεργάστηκα, τόσο στην τουριστική εκπαίδευση για 28 χρόνια όσο στον επαγγελματικό στίβο 40 έτη. Στους αγαπημένους μου μαθητές και μαθήτριες με τα καλά και δύσκολα έτη συνεργασίας. Έκανα πολλά, μπορούσα περισσότερα, έκανα λάθη, μπορούσα λιγότερα. Αυτός που δεν εργάζεται, δεν κάνει και πότε του λάθη. Τα προαναφερόμενα δεν έχουν καμία υποψία εγωισμού ή προβολής, είναι να καταθέσω και να δώσω μάθημα ζωής στους αναγνώστες προς γνώση και ας αξιοποιήσουν τα καλά. Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας διαμορφώνονται μέσα από τα παραδείγματα.

Ευχαριστώ πολύ! Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!! Καλή συνέχεια!

Δάσκαλε θα ήθελα να συμπληρώσω ότι όταν έχεις στην παρέα, ανθρώπους που ήταν δίπλα σου στο ξεκίνημα της Μαγειρικής σου διαδρομής , αισθάνεσαι την ανάγκη να τους πεις δημόσια την λέξη Ευχαριστώ!!!

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!!! θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια συνταγή σας

Ευχαρίστως ,θα σας δώσω μια από τις αγαπημένες μου συνταγές, της μητέρας μου: Πετρουλάκουςhttps://food-edu.eu/petroulakous/ Πατήστε στον σύνδεσμο.

Γιάννης Μπόσγας.

Chef Νίκος Κασαπάκης
Μοιράσου το!

Ένα σχόλιο στο Chef Νίκος Κασαπάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *