Chef Χρήστος Καραγιαννάκος

Η παραδοσιακή Κρητική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα είναι πλέον βασικά συστατικά στα μενού μας είτε στον μπουφέ είτε στα εστιατόρια. Χαίρομαι που αυτό μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. Θα επαναλάβω ότι έχουν πει όλοι οι συνάδελφοι:

Είναι ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΑ!!!

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης , απόφοιτος της ΣΤΕ Ηρακλείου (1990) και από τότε ασχολείται έως σήμερα στα 51 χρόνια του, επαγγελματικά με την Μαγειρική Τέχνη. Του αρέσει να ταξιδεύει και να γνωρίζει τις γεύσεις και κουλτούρες της κάθε χώρας. Έχει βοηθήσει αρκετά νέα παιδιά σε πρακτικές να εξελιχτούν άριστοι επαγγελματίες κάτι που τον κάνει να αισθάνεται πολύ υπερήφανος. Έχει εργαστεί σε μεγάλους ομίλους της Κρήτης ως Chef και έχει προσφέρει πλούσιο έργο. Μέλος της Λέσχης αν και όπως δηλώνει η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ενεργός τα τελευταία χρόνια λόγω κάποιου προσωπικού θέματος. Όμως παρακολουθεί την πορεία και την δράση της (που στην προεδρεία του Σεφ Τάσου Παπαδάκη είναι έντονη σε πολλούς τομείς) και χαίρεται πάρα πολύ. Αυτήν την στιγμή τον βρίσκουμε να εργάζεται στον όμιλο ξενοδοχείων Σταμπουλή!

Φυσικά μια από τις αγάπες του είναι ο ΟΦΗ….

Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας, ένα εξαίρετο συνάδελφο Chef και πολύ καλό φίλο. Η παρέα μας συνεχώς μεγαλώνει με άξιους συναδέλφους που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην γαστρονομία του νησιού μας!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας θα ήθελα να σας ρωτήσω ,τι σημαίνει για εσάς Μαγειρική Τέχνη;

Σημαίνει πολλά, το επάγγελμα που με βοήθησε (και φυσικά βοηθάει ακόμα) να εξελιχτώ σαν άνθρωπος, σαν επαγγελματίας, να δημιουργήσω, να ταξιδέψω, να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους, κουλτούρες, γεύσεις…

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Είμαι της άποψης ότι η μαγειρική σε επιλέγει παρά την επιλέγεις σαν επάγγελμα. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι πολλά παιδιά τελειώνουν σχολές αλλά δεν ακολουθούν, ενώ πολλοί μπαίνουν στην δουλειά σε μεγαλύτερη ηλικία και μένουν. Έτσι και μένα με επέλεξε, με γοήτευσε και με κέρδισε…

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας;

Ο Alain Ducasse , από τους μεγαλύτερους Chef, έχει πει ότι για να γίνεις επιτυχημένος Chef χρειάζεται 90% σκληρή δουλειά και 10% ταλέντο. Θα προσθέσω ότι χρειάζεται αυτό που χαρακτηρίζει κάθε σωστό επαγγελματία (να είναι ηθικός, να σέβεται και να προσπαθεί) συν πειθαρχία και μεγάλη υπομονή, ευελιξία, να μπορεί να οργανώσει χώρο και χρόνο, συνεργάσιμος και good team player, να έχει όρεξη για δημιουργία και μια και ζούμε σε εποχή με μεγάλη ταχύτητα να είναι γρήγορος και φυσικά καθαρός.

Οι διαφορές στην Μαγειρική του 1990 με το σήμερα;

Όπως οι διαφορές είναι πολλές σε όλες τις πτυχές της ζωής και της κοινωνίας ( επιστήμες, τεχνολογίας ,τεχνογνωσίας) και έχουν εξελιχτεί όλα γενικά, έτσι και η μαγειρική τέχνη έχει κάνει άλματα σε σχέση με εκείνη την εποχή. Διαφορές υπάρχουν σε υλικά και πρώτες ύλες, σε μηχανήματα, σε τεχνικές, σε γνώση, σε επαφή με κουζίνες άλλων χωρών και φυσικά στο Internet.

Πως βλέπετε το μέλλον της Μαγειρικής Τέχνης;

Μετά την κυριαρχία της Γαλλικής Κουζίνας στην γαστρονομία και στο χώρο του κρασιού για πολλά χρόνια, ήρθε ο Ισπανός Ferran Andria (με το El Bulli) και ορισμένα Top Ισπανικά εστιατόρια να ορίσουν την γαστρονομική μόδα (σφαιροποίηση, το αργό ψήσιμο σε κενό αέρος, η μοριακή κουζίνα, τα τζέλ που μας γοήτευσαν ). Σειρά είχαν οι Gastro Ethnic κουζίνες (gastro pub, Ιαπωνική, Nikkei) και η Slow Food με περισσότερα βιολογικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, κυρίως από μικρούς ντόπιους παραγωγούς.

Νομίζω ότι η μαγειρική πλέον είναι σαν την μόδα με το δικό της marketing οπότε είναι λίγο δύσκολο να προβλέψεις. Το σίγουρο είναι ότι με την τάση του Food Waste η μαγειρική θα είναι πιο συνειδητοποιημένη, πιο Vegan δηλαδή πιο Κρητική…

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό ή κακό  στο επάγγελμα;

Η τηλεόραση έδωσε ώθηση και σεβασμό στο επάγγελμα. Θεωρώ ότι έχει κάνει καλό αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα πίσω από τις κάμερες…

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Μάγειρες;

Να νιώθουν άνετα μέσα στην κουζίνα, να βάζουν στόχους, να κάνουν επιλογές, και να κάνουν ένα βήμα την φορά.

Η Ελληνική Κουζίνα έχει την θέση που τις αξίζει;

Όχι αλλά γίνονται βήματα στο να την βρει.

Θυμάστε κάποιο άσχημο γεγονός στην Καριέρα σας;

Φυσικά και υπάρχουν αλλά καλό είναι να διδασκόμαστε από αυτά και να προχωράμε.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Φυσικά και υπάρχει, αλλά καλό είναι να την χαιρόμαστε λίγο και να προχωράμε για την επόμενη.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Οι αλλεργίες και οι δυσανεξίες είναι πλέον μέρος της δουλειάς μας. Για αυτό πρέπει να είμαστε ενήμεροι και πολύ προσεχτικοί γιατί π.χ. ένας ξηρός καρπός σε ένα ντρέσινγκ (που δεν το γνωρίζουμε) μπορεί να έχει άλλο αποτέλεσμα από τον σκοπό που χρησιμοποιήθηκε.

Πως μπορεί η Κρήτη μας να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;

Θέλει συνεργασία όλων όσων ασχολούνται με τον επισιτισμό. Νομίζω ότι γίνονται βήματα προς αυτό και εμείς με την σειρά μας πρέπει να τα συνεχίσουμε.

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και ποια η αξία της Κρητικής διατροφής;

*Η παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα είναι πλέον βασικά συστατικά στα μενού μας είτε στον μπουφέ είτε στα εστιατόρια. Χαίρομαι που αυτό μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. Θα επαναλάβω ότι έχουν πει όλοι οι συνάδελφοι*: Είναι ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΑ!!!

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα αλλάξει το επάγγελμά μας;

Νομίζω ότι ήδη το έχει αλλάξει. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει τηλεργασία και για μας….

Πόσο δύσκολο είναι ένας μάγειρας η Chef να δουλεύει έως τα 65- 67 χρόνια;

Δύσκολο αλλά έχουμε γερή κράση …

Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό σας ή τρόφιμο;

Ε, της μαμάς φυσικά…

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε ή να ευχηθείτε κάτι;

Να ευχηθώ τα καλύτερα στην νέα προσπάθεια που κάνετε, να ευχηθώ επίσης σε όλο τον κόσμο υγεία και σαφή χαρές..!

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!!! θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια από τις ωραίες συνταγές σας.

Ευχαρίστως θα σας προτείνω μια συνταγή με άρωμα Κρήτης:https://food-edu.eu/patatosalata-me-ofti-patata-loukaniko-xidato-kritis-avgo-pose-ladi-aromatikon-skoni-ntakou-apo-charoupi-me-elia-kai-marmelada-tomatas/ Πατήστε στον σύνδεσμο

Chef Χρήστος Καραγιαννάκος
Μοιράσου το!

2 σχόλια στο Chef Χρήστος Καραγιαννάκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *