Η βασιλόπιτα είναι το έθιμο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας κατά την πρώτη μέρα του έτους. Το πρώτο κομμάτι της αφιερώνεται στον Ιησού Χριστού.

Το όνομα της το οφείλει στον Μέγα Βασίλειο.

Η παράδοση και το έθιμο της βασιλόπιτας ξεκινά από την Καισαρεία, όπου την εποχή εκείνη ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης. Όταν ο τύραννος έπαρχος ζήτησε από τον Μέγα Βασίλειο ,να συγκεντρώσει όλα τα χρυσαφικά της περιοχής και να του τα παραδώσει, αλλιώς θα κάψει την πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους κατοίκους να συγκεντρώσουν όλα τα χρυσαφικά τους και να του τα παραδώσουν, έτσι ώστε να τα δώσει στους επιδρομείς ως λύτρα και να αποτρέψει την επιδρομή.

Καθημερινά ο Μέγας Βασίλειος προσευχόταν στον Θεό να προστατέψει τους κατοίκους από κάθε κακό.

Τελικά η επιδρομή δεν έγινε (ως θαύμα) και ο Μέγας Βασίλειος θα έπρεπε να βρει μια λύση έτσι ώστε όλα τα χρυσαφικά να επιστραφούν πίσω στους κατοίκους.

Τότε, σύμφωνα με την ιστορία, ο Θεός παρουσιάστηκε και του είπε να φτιάξει μικρά ψωμάκια και να βάλει μέσα τα χρυσαφικά και να τα μοιράσει ξανά πίσω στους πιστούς.

Έτσι και έγινε ,ετοιμάστηκαν τα ψωμάκια και μοιράστηκαν στους πιστούς. Όταν άρχισαν να κόβουν με τα χέρια τους τα ψωμάκια τους, βρέθηκαν μπροστά στα χρυσαφικά που είχαν δώσει.

Η Βασιλόπιτα κόβεται προς τιμή του Αγίου Βασιλείου όταν αλλάζει ο παλιός ο χρόνος, με το πρώτο κομμάτι να είναι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας, το τρίτο του Σπιτιού, του Σπιτονοικοκύρη, της Σπιτονοικοκυράς, του Φτωχού και μετά σε όλη την οικογένεια. Το φλουρί θεωρείται τύχη σε όποιον το βρει στο κομμάτι της Βασιλόπιτας.

Θα την συναντήσουμε ως Πολίτικη ή Σμυρναίικη Βασιλόπιτα.

Χρόνια Πολλά ,Καλή Χρονιά! 

Η Ιστορία της Βασιλόπιτας
Μοιράσου το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *