Pastry Chef Νεκτάριος Μωυσάκης

Η Κρήτη έπρεπε να έχει γίνει τέτοιου είδους προορισμός γιατί προσφέρει ιδιαίτερη διατροφή που δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα ,αλλά νομίζω και στον κόσμο ολόκληρο χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω την διατροφή των άλλων περιοχών.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα πρώτα του βήματα στο επάγγελμα άρχισαν το 1988 όπου και μέχρι σήμερα συνεχίζει να εργάζεται.Η πρώτη επαφή και γνωριμία με την Ζαχαροπλαστική άρχισε από το Ζαχαροπλαστείο ‘SWEET HOUSE’ του Γρηγόρη Μωυσάκη και έπειτα στο Ζαχαροπλαστείο ‘PERFECT’ του Δημήτρη Μωυσάκη .Μετά από αυτές τις δύο συνεργασίες συνεχίζει στον κλάδο της μαζικής εστίασης, δηλαδή ότι αφορά τα ξενοδοχεία. Γενικός Γραμματέας του σωματείου Μαγείρων & Ζαχαροπλαστών και Λοιπό Προσωπικό Κουζίνας με αρκετή προσφορά!

Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας, ένα εξαίρετο φίλο και συνάδελφο Pastry Chef , Γενικό Γραμματέα του Σωματείου Μαγείρων & Ζαχαροπλαστών και Λοιπό Προσωπικό . Η προσπάθεια της Food-edu.eu , να συγκεντρώσει όλους τους συναδέλφους συνεχώς μεγαλώνει. Με συνάδελφους που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην γαστρονομία του νησιού μας και όχι μόνο!

Αρχίζοντας την κουβέντα μας θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για το Σωματείο Μαγείρων & Ζαχαροπλαστών και Λοιπό Προσωπικό Κουζίνας ,που έχετε την τιμή να το εκπροσωπείτε σαν Γραμματέας.

Εκλέχθηκα στο Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών & Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας το 2017 και έχω την τιμή και την ευθύνη του Γενικού Γραμματέα. Το σωματείο μας υπάρχει από το 1945 πράγμα που λίγοι από εμάς το γνωρίζουν, είναι μεταφορικά η ‘ΜΑΜΑ’ του κλάδου μας και νομίζω πως καλό θα είναι όλοι οι συνάδελφοι να είναι μέλη του. Είναι το μοναδικό στην Κρήτη αλλά και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει για εσάς ζαχαροπλαστική Τέχνη;

Η τέχνη της ζαχαροπλαστικής είναι τέχνη δημιουργίας και έμπνευσης που θέλει πίστη και πολύ μεράκι, συγχρόνως όμως είναι απαιτητική και κουραστική διότι απαιτεί πολλές λεπτομέρειες.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της ζαχαροπλαστικής;

Μεγάλο ρόλο για να ασχοληθώ με την ζαχαροπλαστική έπαιξε η στενή σχέση που είχα με τον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου ‘SWEET HOUSE’ Γρηγόρη Μωυσάκη και με το Ζαχαροπλαστείο ‘PERFECT’ του Δημήτρη Μωυσάκη .Αυτοί οι άνθρωποι άνοιξαν την όρεξη μου για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την στήριξη τους διότι με βοήθησαν πολύ στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που με οδήγησε σε αυτή την επιλογή ήταν η γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός Μάγειρας -Ζαχαροπλάστης;

Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας σωστός Μάγειρας-Ζαχαροπλάστης κατά την δική μου γνώμη είναι αγάπη για αυτό το λειτούργημα, όρεξη, πίστη ,υπομονή και συνεχείς επιμόρφωση.

Ποιες οι διαφορές στην Ζαχαροπλαστική του χθες με το σήμερα;

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές διότι έχουν αλλάξει οι προτιμήσεις των ανθρώπων ως προς την γεύση και την εμφάνιση και στα οποία όλοι μας πλέον δίνουμε περισσότερη έμφαση.

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό η κακό  στο επάγγελμα Μάγειρα, Ζαχαροπλάστη; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα;

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με ποσοστά ένα 50% κάνει καλό και το άλλο 50% κακό και οι συνάδελφοι που ασχολούνται με αυτό τον κλάδο ξέρουν πολύ καλά το γιατί. Τώρα για τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα αυτό θα έλεγα ότι πρέπει να έχουν «ΥΠΟΜΟΝΗ» το τονίζω αυτό επιμονή και πολύ θέληση.

Θα ήταν καλύτερο οι νέοι ζαχαροπλάστες , μάγειροι να διδάσκονται περισσότερο Ελληνική κουζίνα;

Μα στην Ελλάδα ζούμε και πρέπει με κάθε τρόπο να το κάνουμε αυτό γιατί αλλιώς θα χάσουμε την Ελληνική ταυτότητα της κουζίνας μας και αυτό θα επιφέρει αρκετά προβλήματα σε πολλούς κλάδους.

Είναι ασφαλείς τα γλυκά την σημερινή εποχή; Πια η γνώμη σας για τα έτοιμα προϊόντα που έχουν γεμίσει στους χώρους των ζαχαροπλαστείων;

Οι σημερινοί επαγγελματίες του χώρου προσέχουν πάρα πολύ τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούν στις παρασκευές τους. Όσο αναφορά τα έτοιμα προϊόντα είναι πιο πολύ για την μαζική εστίαση.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα γλυκά;

Τα συγκεκριμένα προϊόντα νομίζω πλέον ότι είναι ελεγχόμενα και λίγα στην αγορά.

Πως μπορεί η Κρήτη μας να γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;

Η Κρήτη έπρεπε να έχει γίνει τέτοιου είδους προορισμός γιατί προσφέρει ιδιαίτερη διατροφή που δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα αλλά νομίζω και στον κόσμο ολόκληρο χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω την διατροφή των άλλων περιοχών.

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και πια η αξία της Κρητικής διατροφής; Τελικά η Κρήτη έχει να αναδείξει δικά της παραδοσιακά γλυκά;

Η αξία της Κρητικής κουζίνας είναι ανεκτίμητη αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια την έχουμε πάρα πολύ παραμελήσει και πρώτα- πρώτα εμείς. Τα προϊόντα της Κρήτης δεν έχουν προβληθεί κατάλληλα έτσι ώστε να ωφεληθούμε όλοι μας. Κάποιες προσπάθειες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από το Δήμο Ηρακλείου και τη Περιφέρεια Κρήτης αλλά θέλει ακόμα περισσότερη προσπάθεια. Η ΚΡΗΤΗ μας έχει να αναδείξει πάρα πολλά παραδοσιακά γλυκίσματα νομίζω, και έχει ακόμα πολλά να δώσει!! Πατούδο, πίτες Σφακιανές ,Αγνόπιτες, Καλιτσούνια Μεσσαράς ,Τζουλαμάς ,Κατιμέρια κ.α

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα αλλάξει το επάγγελμά μας;

Να τονίσω ότι στον τον κλάδο μας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τον COVID-19 τα περισσότερα εφαρμόζονται εδώ και κάποια χρόνια στον χώρο μας.

Νομίζω ότι η πανδημία είδη έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο κλάδο μας για αυτό χρειάζεται να είμαστε όλοι γύρω από το σωματείο μας για να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα όλοι μαζί. *Βέβαια μαζί και με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης*

*Αν είμαστε όλοι μαζί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα*!!!.

Πείτε μας δύο λόγια για τις δράσεις του σωματείου Μαγείρων & Ζαχαροπλαστών και Λοιπό Προσωπικό Κουζίνας.

Πρώτα – πρώτα το Σωματείο μας αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μελών του. Προσπαθούμε να επιλύσουμε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλοι οι συνάδελφοι μας. Παράλληλα τους ενημερώνουμε για θέματα που τους αφορούν. Είμαστε δίπλα τους κάθε στιγμή που θα μας χρειαστούν!!! Εδώ θέλω να τονίσω ξανά ότι όλοι οι συνάδελφοι θα πρέπει να έρθουν κοντά μας ,έτσι ώστε να έχουμε ένα πολύ δυνατό Σωματείο!!! Προσφέρει επιμορφωτικά σεμινάρια σε όλους τους συναδέλφους ,έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι και να προσφέρουμε στους επισκέπτες εκτός από την φιλοξενία, γεύσεις και αρώματα αυτού του ευλογημένου τόπου που λέγεται ΚΡΗΤΗ!!! Ασχολείται και με φιλανθρωπικούς σκοπούς με στόχο τον συνάνθρωπό μας.

*Αν δεν μπορείς να ταΐσεις 100 ανθρώπους, τότε τάισε έναν*.

Τέλος συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς του τόπου μας για το κοινό συμφέρον.

Πόσο δύσκολο είναι ένας Pastry Chef Ζαχαροπλάστης η Chef  να δουλεύει έως τα 65- 67 χρόνια;

Αυτό είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί όλους μας και κάποια στιγμή όλοι θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό. Πρέπει με κάθε τρόπο να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν γίνεται οι συνάδελφοι να δουλεύουν μέχρι τα 67 τους έτη σε αυτή την δουλεία.

Πιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;

Εμένα προσωπικά τα αγαπημένο μου φαγητό είναι τα χλωροκούκια με τους χοχλιούς.

Κλείνοντας θα  θέλατε να συμπληρώσετε η να ευχηθείτε κάτι;

Εύχομαι σε όλους υγεία πάνω από όλα και συγχρόνως αυτή η πανδημία να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ…..

ΜΩΫΣΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!!! θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια από τις ωραίες συνταγές σας.

Ευχαρίστως θα σας προτείνω μια συνταγή με άρωμα Κρήτης :Κρητικά ξεροτήγανα https://food-edu.eu/kritika-xerotigana/ Πατήστε στον σύνδεσμο να διαβάσετε την συνταγή.

Pastry Chef Νεκτάριος Μωυσάκης
Μοιράσου το!

2 σχόλια στο Pastry Chef Νεκτάριος Μωυσάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *